Muğla Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası, karayolu yük taşımacılığı sektöründe yaşanan ekonomik ve yapısal sorunlara ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sunulacak raporda, artan akaryakıt ve işletme maliyetlerinden taşıma ücretlerine, haksız rekabetten finansman sorununa kadar birçok başlıkta çözüm önerileri sıralandı.
Son dönemde peş peşe gelen akaryakıt zamları birçok sektörü etkilerken, maliyet artışlarından en fazla etkilenen kesimlerin başında yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafı geliyor.
Muğla Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası da kamyoncu ve tırcı esnafının karşı karşıya kaldığı sorunların çözümü için harekete geçti.
Oda tarafından “Karayolu Yük Taşımacılığı Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlığıyla hazırlanan kapsamlı rapor, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sunulacak.
Taşımacılık sektörünün sorunları 6 ana başlıkta ele alındı
Raporda sektörün mevcut durumu ve talepleri; “Mevcut Durum ve Temel Sorunlar”, “Sektörün Yapısal Sorunları”, “Mevzuat Düzenleme İhtiyacı”, “Taşıma Ücretlerinde Maliyet Endeksi Sistemi”, “Bireysel Esnafın Kurumsallaşmasının Teşvik Edilmesi” ve “Küçük Esnafın Korunması ve Rekabet Dengesi” başlıkları altında değerlendirildi.
Raporda, karayolu yük taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren kamyoncu ve tırcı esnafının son dönemde karşı karşıya kaldığı ekonomik ve yapısal sorunların ortaya konulması, sektörün sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bireysel taşımacılık yapan esnafın ekonomik açıdan korunmasına yönelik çözüm önerilerine yer verildi.
Karataş: “Sürdürülebilirlik giderek zorlaşıyor”
Muğla Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Ümit Karataş, karayolu taşımacılığının ülke ekonomisi açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Karataş, “Karayolu taşımacılığı, ülkemizin üretim, ticaret, tarım, sanayi, inşaat ve turizm faaliyetlerinin devamlılığı açısından stratejik öneme sahip olmakla birlikte, sektörde faaliyet gösteren küçük işletmeler ve bireysel esnaf açısından sürdürülebilirlik giderek zorlaşmaktadır” dedi.

“Sorun yalnızca akaryakıt fiyatları değil”
Kamyoncu ve tırcı esnafının yaşadığı sorunların yalnızca akaryakıt fiyatlarındaki artıştan ibaret olmadığını vurgulayan Karataş, temel problemlerden birinin yükselen maliyetler karşısında taşıma gelirlerinin aynı oranda ve öngörülebilir şekilde artmaması olduğunu söyledi.
Karataş, taşıma ücretlerinin belirlenmesinde esnafın yeterli pazarlık gücüne sahip olmamasına ve sektörün büyük ölçüde bireysel ve dağınık bir yapı içerisinde faaliyet göstermesine de dikkat çekti.
Mevcut tablonun devam etmesi halinde esnafın sermayesinin giderek eriyeceğini belirten Karataş, araçların yenilenmesinin ve sektöre yönelik yeni yatırımların zorlaşacağını ifade etti.
“Esnaf yalnızca günlük giderlerini karşılar hale gelebilir”
Karataş, sektörün geleceğine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu tablo devam ettiği takdirde esnafın sermayesi giderek eriyecek, araçların yenilenmesi ve sektörün geleceğe yönelik yatırım yapması zorlaşacak, işletmeler yalnızca günlük giderlerini karşılayabilmek amacıyla faaliyet göstermeye devam edecektir.
Karayolu yük taşımacılığı yalnızca bu sektörde faaliyet gösteren esnafın geçim kaynağı değildir. Aynı zamanda tarımdan sanayiye, inşaattan ticarete ve turizme kadar ekonominin bütün alanlarının devamlılığını sağlayan temel hizmetlerden biridir.
Bu nedenle yük taşımacılığı sektörünün sorunlarının geçici tedbirlerle değil; maliyet, fiyatlama, denetim, rekabet, mevzuat ve kurumsallaşma boyutları birlikte ele alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Hedef; kamyoncu ve tırcı esnafının yalnızca bugün aracını çalıştırabilmesini değil, emeğinin karşılığını aldığı, maliyetlerini öngörebildiği, yatırım yapabildiği ve geleceğe güvenle bakabildiği sürdürülebilir bir taşımacılık sektörünün oluşturulması olmalıdır.”
Muğla’da kamyoncu ve tırcı esnafından Bakanlığa kapsamlı rapor: 10 maddelik çözüm önerisi
Bakanlığa 10 maddelik çözüm önerisi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sunulacak raporda, karayolu yük taşımacılığı sektörünün sorunlarının çözümü için şu önerilere yer verildi:
* Yük taşımacılığı sektörünün güncel maliyet yapısının kapsamlı şekilde analiz edilmesi.
* Taşıma ücretlerinin belirlenmesinde maliyet endeksine dayalı fiyatlama ve güncelleme mekanizmasının değerlendirilmesi.
* Kayıt dışı, mevzuata aykırı ve haksız rekabete yol açan taşımacılık faaliyetlerinin daha etkin denetlenmesi.
* Bireysel kamyoncu ve tırcı esnafının kooperatifleşmesinin ve kurumsallaşmasının teşvik edilmesi.
* Araç yenileme ve teknolojik dönüşüm için düşük maliyetli finansman modellerinin geliştirilmesi.
* Akaryakıt, bakım, lastik, yedek parça ve geçiş ücretlerindeki artışların sektör üzerindeki etkilerinin düzenli olarak izlenmesi.
* Taşıma hizmetlerinde tahsilat sürelerinin uzamasını engelleyecek düzenlemelerin yapılması.
* Taşıma ücretlerinin maliyetin altında oluşmasını engelleyecek ve haksız rekabeti azaltacak düzenlemeler üzerinde çalışılması.
* Kamu kurumları, sektör temsilcileri, yük sahipleri ve taşıma organizatörlerinin katılımıyla düzenli bir istişare mekanizması oluşturulması.
* Sektörde faaliyet gösteren küçük esnafın ekonomik sürdürülebilirliğini esas alan özel destek ve teşvik modellerinin geliştirilmesi.
Muğla Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası tarafından hazırlanan raporun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sunulmasının ardından, sektörün talepleri ve önerilen düzenlemelerin ilgili kurumlarla değerlendirilmesi bekleniyor.



























