Gurbetçilere askerlikte yeni dönem başlarken, yaşadığı ülkede askerlik yapan çifte vatandaşlar için kritik düzenleme ve yurt dışı emeklilik hakları Meclis gündemine taşınıyor.
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını yakından ilgilendiren yeni bir askerlik ve emeklilik düzenlemesi için hazırlıklar hız kazandı. Yapılan yeni yasal çalışmayla, bulundukları ülkede zorunlu askerlik görevini yerine getiren çifte vatandaşların Türkiye’de yeniden askerlik yapma zorunluluğunun tamamen ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Uzun süredir gurbetçilerin en büyük sorunlarından biri olan çifte askerlik yükümlülüğü, yıl sonuna kadar Meclis’e sunulması beklenen bu torba yasa paketiyle çözüme kavuşacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da daha önce çözüm sinyalini verdiği bu adım, ikili anlaşmaların kapsamını genişleterek uygulamadaki tüm belirsizlikleri sonlandıracak.
Çifte Vatandaşlar İçin Askerlik Muafiyeti Genişliyor
Haber Global’de yer alan bilgilere göre, üzerinde çalışılan yeni model sayesinde yurt dışında askerlik hizmetini tamamlamış olan çifte vatandaşlar, Türkiye’de mükerrer bir askerlik yükümlülüğüyle karşı karşıya kalmayacak. Mevcut sistemde sadece belirli ülkelerle yapılan sınırlı ikili anlaşmalar kapsamında tanınan bu hak, yeni düzenlemeyle çok daha geniş bir gurbetçi popülasyonunu kapsayacak şekilde yapılandırılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yürütülen çalışmalar, gurbetçilerin bürokratik engellerini azaltmayı ve vatani görev süreçlerindeki karşılıklı tanıma problemlerini kalıcı olarak çözmeyi amaçlıyor. Taslağın yasalaşmasıyla birlikte milyonlarca çifte vatandaş rahat bir nefes alacak.
Gurbetçi Emeklilerine de Müjde: Maaş Kesintisi Sona Eriyor
Hazırlıkları süren dev yasa paketi sadece askerlik muafiyetiyle de sınırlı kalmıyor. Düzenleme kapsamında, yurt dışı borçlanması yaparak Türkiye’den emeklilik hakkı kazanan vatandaşlara yönelik de çok kritik bir adım atılıyor.
Yeni planlamaya göre, yurt dışı borçlanmasıyla emekli olan gurbetçilerin Türkiye’de yasal olarak çalışmaları halinde emekli aylıklarının kesilmesi uygulamasına son verilecek. Hem istihdama katkı sağlayacak hem de gurbetçilerin hak kaybını önleyecek olan bu geniş kapsamlı paketin, yıl sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kuruluna sunularak yasalaşması bekleniyor.




























