Yaz sezonunda nüfusu milyonlara ulaşan Bodrum’da gıda güvenliği alarmı veren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, taklit ve tağşiş ürünlere karşı denetimlerin güçlendirilmesini isterken, “Güvenli gıda ancak gıda mühendisi ile mümkündür” çağrısında bulundu.
Oda tarafından yapılan açıklamada, milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Bodrum gibi turizm merkezlerinde yaşanabilecek en küçük bir gıda güvenliği ihmalinin binlerce kişiyi etkileyebileceği belirtilerek, denetimlerin yalnızca sayısının değil niteliğinin de artırılması gerektiği kaydedildi.
Taklit ve Tağşiş Ürünlere Dikkat Çekildi
Açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre denetim sayılarındaki artışa rağmen taklit ve tağşiş ürünlerin çoğaldığına işaret edildi. Ayrıca vatandaşların ALO 174 Gıda Hattı’na yaptığı başvuruların artmasının da toplumdaki gıda güvenliği endişesini ortaya koyduğu ifade edildi.
Gıda enflasyonu ve yükselen üretim maliyetlerinin hem üreticileri hem de tüketicileri zor durumda bıraktığı belirtilirken, güvenli gıda üretiminin sürdürülebilmesi için etkin, bağımsız ve bilimsel denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’nın talepleri arasında; taklit ve tağşişe yönelik yaptırımların caydırıcı hale getirilmesi, kamuoyunun şeffaf şekilde bilgilendirilmesi, gıda işletmelerinde daha fazla gıda mühendisi istihdam edilmesi, Çalıştırılması Zorunlu Personel (ÇZP) uygulamasının korunması ve küçük ölçekli işletmeler için Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Sistemi’nin hayata geçirilmesi yer aldı.
ÇZP Uygulaması ve İmza Kampanyası Sürüyor
Açıklamada, gıda üretim tesisleri, depolar, satış noktaları ve turizm işletmelerinde görev yapan gıda mühendislerinin, Çalıştırılması Zorunlu Personel statüsünde güvenli gıda sisteminin en önemli güvencesi olduğu belirtildi.
ÇZP taban ücretine ilişkin yürütülen hukuki süreç hakkında da bilgi veren Oda, Danıştay 8. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararının nihai karar olmadığına dikkat çekerek, ÇZP uygulaması ile belgelendirme süreçlerinin kesintisiz şekilde devam ettiğini bildirdi. Oda tarafından Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde gerekli hukuki itirazların yapıldığı da açıklandı.
Meslektaşlarının özlük haklarının korunması amacıyla Türkiye genelinde 1 Temmuz itibarıyla imza kampanyası başlatıldığını belirten TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği, kampanyanın 25 Eylül’e kadar süreceğini ve Bodrum halkının da destek verebileceğini duyurdu.

































