İSPA İnşaat Sanayi ve Pazarlama A.Ş. tarafından Muğla ili, Bodrum ilçesi, Kızılağaç Mahallesi mevkiinde hayata geçirilmesi planlanan Turizm Konaklama Tesisi (Tatil Köyü) Kapasite Artışı projesi için ÇED süreci başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan proje tanıtım dosyasına göre, daha önce 20.348 metrekarelik alan üzerinde 60 oda için ÇED Olumlu kararı alan firma, henüz inşaata başlamadan alana 34.375 metrekare daha ekleyerek kapasiteyi 120 odaya ve toplam proje alanını 54.723 metrekareye çıkarmayı hedefliyor. Yatırım bedeli 433.139.346 TL olarak belirlenen tesisin inşaat aşamasında 300, işletme aşamasında ise 150 personelin çalışması planlanıyor. Proje dosyasında yer alan resmi iletişim bilgilerinde mkyilmaz@kalyonholding.com e-posta adresinin kullanılması, yatırımın arkasındaki kurumsal yapıya da işaret ediyor.
Denizden su arıtacaklar
Bodrum yarımadasının yapılaşma hızı açısından kritik bir noktada yer alan proje, 3. Derece Doğal Sit Alanı ve orman vasfındaki araziler üzerinde yükseliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yazışmalarına göre, proje alanının hemen bitişiğindeki parselde yine aynı firmaya ait 248 oda kapasiteli başka bir dev turizm tesisi inşaatı daha devam ediyor. Sadece 1 kilometrelik etki alanı içerisinde planlanan ve yapımı süren diğer otellerle birlikte Kızılağaç koyundaki oda kapasitesi kümülatif olarak 750’yi aşıyor. Bu yoğun yapılaşmanın yaratacağı su ihtiyacını karşılamak için ise deniz suyunu arıtacak günlük 725 metreküp kapasiteli bir Ters Osmoz (Reverse Osmosis) tesisi kurulması planlanıyor.
Proje tanıtım dosyasında yer alan kurum görüşleri, bölgenin çevresel hassasiyetlerini ve taşıdığı fiziki riskleri gözler önüne seriyor. Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü, alandaki kuru dere yataklarına dikkat çekerek, dere yataklarına kesinlikle taş, toprak veya moloz gibi hafriyat malzemelerinin dökülmemesi, koruma bandı bırakılması ve taşkınlara karşı tüm tedbirlerin firma tarafından alınması gerektiği uyarısında bulunuyor. DSİ, olası bir sel veya su baskınından dolayı üçüncü kişilerin görebileceği zararlarda idarenin kesinlikle sorumlu tutulamayacağının altını çiziyor. Öte yandan, Bodrum Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından 03 Haziran 2026 tarihinde verilen kurum görüşünde, alanın E:0.30 yoğunluklu Otel Alanında kaldığı ve imar planlarına askı sürecinde yapılan itirazların bakanlık tarafından reddedildiği vurgulanıyor.
Atıksu peyzajda kullanılacak
İnşaat sezonu yasakları dışında toplam 14 ay sürecek olan hafriyat işlemlerinde, 8.612 metrekarelik alanda ortalama 2,5 metre derinliğinde kazı yapılarak bölgeden tam 34.448 ton hafriyat toprağı çıkarılacağı öngörülüyor. Atıksuların arıtılarak peyzaj sulamasında kullanılacağı ifade edilen projede devasa bir yapılaşma öngörülürken, Kızılağaç gibi Bodrum’un doğal dokusunu barındıran bakir koylarda peş peşe yükselen bu turizm kompleksleri, yarımadanın orman ve sit alanlarındaki betonlaşma sınırlarının ne kadar daha esnetilebileceği sorusunu Bodrum kamuoyunun takdirine bırakıyor.




































