Esra Işık’ın yargılandığı davada mahkeme, direnme suçundan 2 yıl 1 ay hapis, hakaret suçundan ise adli para cezası kararı verdi. Kesinleşmesi için istinaf süreci beklenen kararın ardından konuşan anne Nejla Işık, karara isyan ederek, “Bu ceza doğasını, vatanını koruyan herkese kesildi. Madenlere karşı direnmeye devam edeceğiz” diyerek mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
Kamuoyunun ve yaşam savunucularının yakından takip ettiği Esra Işık davasında yargı süreci karara bağlandı. Mahkeme heyeti, “hakaret” suçlamasından 442 gün adli para cezasına hükmederek bu ceza için hükmün açıklanmasını geriye bıraktı (HAGB). Davanın en kritik maddesi olan “direnme” suçlamasında ise mahkeme alt sınırdan uzaklaşarak Esra Işık hakkında 2 yıl 1 ay hapis cezası kararı verdi. Yargı süreci, savunma makamının kararı istinaf mahkemesine taşımasıyla devam edecek ve cezalar üst mahkemenin incelemesinin ardından kesinleşecek.
Anne Nejla Işık’tan Maden Şirketlerine Karşı Direniş Mesajı
Açıklanan hapis ve para cezalarının ardından mahkeme çıkışında konuşan Esra Işık’ın annesi Nejla Işık, alınan karara sert tepki gösterdi. Sürecin başından beri bu sonucu beklediklerini ifade eden Nejla Işık, verilen cezanın sadece kızına değil, toprağına sahip çıkan tüm vatandaşlara yönelik bir gözdağı olduğunu belirtti.
Gözyaşları ve kararlılığın birbirine karıştığı açıklamasında Nejla Işık, maden şirketlerine ve doğa talanına karşı mücadelelerinin artarak devam edeceğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:
“Karar zaten baştan verilmişti, biz bunu her celsede söyledik. Ne kadar dil döksek de, gözyaşı döksek de sonucun bu olacağı belliydi. Evet, Esra ceza aldı; ancak bu ceza aslında onun nezdinde köyünü, çay bahçesini, fındık tarlasını korumak isteyen, ‘Bu vatan benim’ diyen herkese kesilmiştir. Fakat bu ceza sesimizi asla susturamayacak. Madenlere ve şirketlere karşı daha güçlü bir şekilde isyan etmeye, sesimizi yükseltmeye ve direnmeye devam edeceğiz. Bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.”


































