22 yıldır yüzde 92 oranında “sürekli” engelli raporuyla yaşamını sürdüren ve tedavisi Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde devam eden Bahattin Ak’ın rapor oranının düşürülmesi üzerine annesinin aldığı evde bakım maaşı kesildi. Hastane yatağından yardım çağrısı yapan Ak için İl Sağlık Müdürlüğü, itiraz sürecinde 112 ambulansı ile Aydın’daki hakem hastaneye nakil desteği sağlanacağını ve sürecin yakından takip edildiğini açıkladı.
Muğla’da 22 yıldır yürüme engelli olan ve şu an Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören 46 yaşındaki Bahattin Ak’ın, yüzde 92 oranındaki “sürekli” engelli raporu yenileme sürecinde düşürüldü. Raporun düşürülmesiyle birlikte annesinin aldığı evde bakım maaşı kesilen Ak, hastane yatağından yetkililere seslenerek yardım istedi. İl Sağlık Müdürlüğü ise hastanın mağdur olmaması için nakil desteği sağlanacağını ve sürecin takipçisi olduklarını bildirdi.
“Hiçbir Gerekçe Gösterilmedi”
Muğla’da yaşayan ve 2004 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu paraplejik (yürüme engelli) olarak yaşamını sürdüren 46 yaşındaki Bahattin Ak, 23 Haziran’da gelen bir telefon ile, 22 yıldır geçerli olan sürekli raporunun düşürüldüğünü ve buna bağlı olarak annesinin aldığı bakıcı maaşının kesildiğini öğrendi. Yaşadığı mağduriyeti anlatan Bahattin Ak, şu ifadeleri kullandı:
“Aslen Muğlalıyım, Muğla’da ikamet ediyorum. 2004 yılında trafik kazası geçirdim. 22 yıldır yürüme engelliyim. Paraplejik yürüme engelli olduğum için kullanmakta olduğum raporum vardı. 22 Mayıs 2026 tarihinde Yatağan Sosyal Hizmetler’den beni aradılar raporun yenilenmesi için. Sonra ben 1 Haziran’da Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi’ne geldim rapor yenilemek için. Raporumu yenilettim, evrakları teslim ettim. Sonra bana 23 Haziran 2026 tarihinde Yatağan Sosyal Hizmetler’den aradılar. Annem bana baktığı için bakıcı maaşı alıyordu. Bakıcı maaşımın kesildiğini, raporun düştüğünü söylediler. Ben de bu konuyu başhekime söyledim. Başhekim bu konuda bana yardımcı olamayacağını söyledi. Sonra bu konuyu İl Sağlık Müdürü Eriş hanıma ulaştım. 30 Haziran’da beni dönüş yaptılar İl Sağlık Müdürlüğü’nün Yazı İşleri Müdürlüğü’nden aradılar beni, özel kalemden. “Seni Aydın’a göndermemiz gerekiyor, Aydın’a işte gidip orada itiraz etmen gerekiyormuş.” Ben de ona söyledim: “Ben hastanede yatıyorum. 6 ay boyunca bu şekilde yüzüstü yattığım için hastanede yatıyorum şu anda. Bunu nasıl yapabilirim?” diye sordum. Buna hiçbir şey, gerekçe göstermeden sadece yapacağımı, Aydın Hastanesi’ne gidip rapora orada itiraz etmem gerektiğini söylediler. Ben aylardır hastanede yüzüstü yatarak tedavi görüyorum, bu halde Aydın’a nasıl gideyim? Sesimi duyurabilmek için gazete yoluyla haber yapılmasını istedim.”
“Para Olmasın Varsın, Sağlık Önemli”
Yıllardır akülü sandalye kullanmaya bağlı olarak kalçalarında oluşan bası yaraları nedeniyle 1 Haziran’dan bu yana hastanede yatan ve bu süreçte üçüncü ameliyatını geçiren Bahattin Ak’a, 22 yıldır fedakarca bakan annesi Fatma Ak da eşlik ediyor.
Kendisi de omuzundaki kas yırtığı nedeniyle fizik tedaviye başlamaya hazırlanan ve sağlık sorunlarıyla boğuşan anne Fatma Ak ise her şeye rağmen metanetini koruyarak, “Para olmasın varsın, sağlık önemli” sözleriyle önceliğinin oğlunun sağlığı olduğunu vurguladı.
İl Sağlık Müdürlüğü: “112 Aracı ile Aydın’a Sevk Edeceğiz, Takipçisiyiz”
Konuya ilişkin İl Sağlık Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, birçok hastanın itiraz sürecinde benzer durumlar yaşadığı belirtilerek şu açıklama yapıldı:
“Kişinin engelli rapor süresi bittiği için tekrardan heyete girdiğinde böyle bir karar alınmış. Hastamız bize ulaştığında rapora itiraz etmelerini istedik. İtiraz süresi geçmeden birçok hasta yaşıyor bu durumu. İl dışında bir hakem hastaneye itiraz etmeleri gerekiyor ve en yakın yer olarak Aydın çıktı. Biz hastamıza gerekli desteği verip, 112 aracı ile itiraz için Aydın’a sevk edeceğimizi söyledik. Sürecin yakın takipçisiyiz; gerekli tedbirleri alıyor ve desteği sağlıyoruz.”
































