Ege Denizi’nde bir haftadır 1,3 ila 5 büyüklüğü olan 1300’e yakın deprem meydana geldi. Yunan adası Santorini’de sarsıntılar devam ederken bölge halkı ve turtistler, ülkeyi terk etmeye başladı. Ayrıca en son 1924 yılında meydana gelen Santorini yanardağının patlama anları ortaya çıktı.
Ege Denizi’nde 500’ün üzerinde meydana gelen peş peşe depremler, ada halkını korku içinde bıraktı. Yunanistan’ın turistik Santorini Adası, başta olmak üzere, pek çok ada deprem fırtınasıyla sarsılmaya devam ediyor. Tsunami uyarıları nedeniyle bazı adalarda tahliye hazırlıkları da yapıldı.
YUNANİSTAN’DA OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI
Yunanistan’da, Ege adalarında son günlerde artan sismik hareketlilikten dolayı Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğinde pazar gecesi olağan üstü toplantı gerçekleştirildi.
Söz konusu toplantıda muhtemel büyük depreme karşı alınabilecek önlemler masaya yatırıldı.
Ege’deki Amargos Adası Belediyesi de 3 Şubat Pazartesi günü adadaki kreşler ile ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildiğini açıkladı.
Peş peşe gelen depremlerin ardından Adada tüm kültürel etkinlikler iptal edilerek, bölge sakinlerinden kapalı alanlarda toplanmaktan kaçınması istendi.
STADYUMLARDA ÇADIRLAR KURULDU
Yunanistan’ın turistik Santorini Adası’nda açık hava stadyumunda çadırlar kuruldu. Yunan polisi ve itfaiye ise teyakkuza geçti. Özel afet müdahale ekipleri ve özel arama köpekleri hazırda bekletiliyor.
Ada sakinlerine, büyük açık hava etkinliklerinden kaçınmaları ve başta kruvaziyer gemilerine hizmet veren Fira Limanı olmak üzere dört küçük limandan uzak durmaları istendi.
Yetkililer; ev ve otel sahiplerine, yüzme havuzlarını boşaltmaları yönünde talimat verdi. Feribot şirketleri, Pire limanına gitmek üzere adadan ayrılan yabancı işçilerin sayısında artış olduğunu açıkladı.
TURİZM BİTMEK ÜZERE
Yunan adası Santorini’de peş peşe meydana gelen şiddetli sarsıntılar sürerken, adayı terk eden bölge sakini ve turistlerin sayısı her geçen dakika artarak devam ediyor.
Feribot şirketleri, sakinlerin ve ziyaretçilerin ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla acil rotalar planlamak zorunda kaldı.
Kiklad Adaları’ndaki sismik faaliyetler yoğunlaşırken, çoğu depremin merkez üssü Amorgos açıkları olarak kaydedildi.
Santorini, Amorgos, Ios ve Anafi’deki bölgelerde okulların bir hafta boyunca hafta kapalı olacağı açıklandı.
13 BİNDEN FAZLA KİŞİ ADAYI TERK ETTİ
Ayrıca Sivil savunma ve havadan kurtarma ekipleri ise sahada teyakkuz halinde.
Seyahat acenteleri, şimdiye kadar 13 binden fazla kişinin adayı terk ettiğini söylüyor.
Adanın daimi nüfusu 15 bin kişi ancak adaya giden yabancı işçiler ve turistler bu sayıya dahil edilmiyor.
SANTORİNİ YANARDAĞININ PATLAMA ANI ORTAYA ÇIKTI
Öte yandan en son 1924 yılında meydana gelen Santorini yanardağının patlama anları ortaya çıktı.
1925-1928 patlamalarının sonunda, yaklaşık 100 milyon metreküp lav püskürdü ve 0,8 km²’lik bir alanı kaplayan iki kara parçası oluşturdu.
Bu kara parçaları, Mikri Kameni’yi (Küçük Kameni) çevreleyerek Nea Kameni (Yeni Kameni) ile birleşmesini sağladı.
Santorini adası volkanik aktivite bakımından dünyanın incelenmeye değer ve felaket yaratma potansiyeli en yüksek 16 yanardağı arasında gösteriliyor.
9 Temmuz 1956’daki büyük depremi akıllara getirdi. Merkez üssü Amargos adası olan ancak en çok beyaz ve mavi kerpiç binalarıyla turistlerin uğrak yeri Santorini adasını etkileyen 7.8’lik deprem felaket, en az 54 kişinin ölümüne yol açmış, evlerin yüzde 35’ini yıkmıştı. Sarsıntı, 30 metreye varan tsunamilere de neden olmuştu.
9 Temmuz 1956 yılında Ege Denizi’nin güneyindeki Amorgos Adası yakınlarında meydana gelen ve Uluslararası Sismoloji Özeti (ISS) tarafından rapor edilen 7.8 büyüklüğündeki deprem, 20. yüzyılda Yunanistan’ı vuran en sarsıntıydı.
En çok Santorini adasında olmak üzere 53 kişinin ölümüne ve 100’den fazla kişinin yaralanmasına yol açan deprem, ciddi hasara yol açtı. Evlerin yüzde 35’i çöktü ve yüzde 45’i büyük ya da küçük hasar gördü.
Neredeyse tüm kamu binaları tamamen yıkıldı.
Sarsıntı ayrıca Kiklad ve Oniki Adalar, Girit ve Türkiye kıyılarını etkileyen deniz yükselmeleri yarattı.
”SANTORİNİ KÖYÜ 150 METRE YÜKSEKLİĞİNDE”
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, da Santorini yanardağı hakkında verdiği bilgide şunları kaydetti;
”Santorini yanardağının çöken mağma odası ile oluşan ağzının çapı 2 km dolayında olup, deniz içinde, ağız ortasında küçük kalkan biçiminde bacası vardır. MÖ 1600 yıllarında püskürdüğünde cıvık bılkı (lav) akışının yanısıra, bacasından kükürdioksit, kızgın yanardağ külü, cam parçaları ile su buharı bulutunun yağması sonucu Minos uygarlığını oluşturan toplum kavrularak ölmüştür. Günümüzdeki Santorini köyü, yaklaşık 150 metre yüksekliğindeki yanardağ ağzı kıyısında yerleşmiştir. Bılkının külsü olması püskürmenin patlamalı değil akıntılı olacağını göstermektedir. Yanardağ kül bulutları rüzgarla 150 km uzaklığa kadar gidebilir.”