Son dönemde, 2025’te mahkumlara genel af çıkarılacağına dair sorular, yeni yargı paketi çalışmalarının odak noktalarından biri haline geldi. Özellikle AK Parti milletvekillerinin, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde başlattığı çalışmalar, infaz düzenlemeleri ve af beklentilerini artırdı.
Af konusu ile ilgili henüz somut bir gelişme yok. Adalet Bakanı ve AK Parti yetkilileri, bu konuda yapılan açıklamalarla süreci netleştirmeye çalışıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi, 2025-2029 yılları arasında uygulanacak yasal düzenlemeleri kapsıyor. Bu belge, 5 amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetten oluşuyor ve Türkiye’nin yargı sisteminde önemli değişiklikler hedefliyor. 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ilk kanun teklifi üzerine çalışmalar başladı. AK Parti milletvekilleri, Abdullah Güler başkanlığında, bu teklifin içeriği üzerinde hazırlık yapıyor.
Geçtiğimiz günlerde, TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, genel af beklentilerine dair açıklamalarda bulundu. Güler, “Af gibi bir konu da gündemimizde şu anda yok.” diyerek, genel affın şu anda gündemde bulunmadığını vurguladı. Güler, ceza infaz düzenlemelerinde belirli koşullar altında hasta, yatalak veya bakıma muhtaç mahkumlar için tahliye uygulamalarının olduğunu, ancak bu durumun sadece af kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtti. Öte yandan, Güler, ceza infaz düzenlemesinin tüm suçlar için eşit şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.
Haksız Tahrik Düzenlemeleri ve Yeni Yargı Paketi
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan önemli düzenlemelerden biri olarak, haksız tahrik uygulamalarına dair bir değişiklik yapılacağını duyurdu. Mevcut yasada, müebbet hapis cezasına çarptırılan bir kişinin, haksız tahrik altında işlediği suç nedeniyle alacağı cezanın alt sınırı 12 yıl, üst sınırı ise 18 yıldır. Tunç, bu sınırların 16 yıl ve 22 yıl olarak değiştirilmesini önerdiklerini belirtti. Ayrıca, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren suçlar için de benzer düzenlemeler yapılması planlanıyor.
Yeni Yargı Paketi’nde İnfaz Düzenlemeleri ve Denetimli Serbestlik
Yeni yargı paketinde, ceza adalet sisteminin daha etkin ve adil bir şekilde işlemesi hedefleniyor. Adalet Bakanı, cezaevlerinde 2 yılın altındaki suçlarda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik, denetimli serbestlik ve koşullu salıverme uygulamaları üzerinde de çalışıldığını açıkladı. Bu düzenlemeler, suçluların cezaevinden tahliye edilmeleri yerine, toplumda yeniden uyum sağlayabilecekleri bir sistemde denetim altında tutulmalarını sağlayacak. Ayrıca, bazı suçlarda cezanın alt ve üst sınırları ile ilgili eleştirilerin dikkate alınarak, Türk Ceza Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılması planlanıyor.
Mahkumlar ve Aileleri Af Bekliyor
Mahkumlar ve yakınları, uzun süredir genel af beklentisi içinde. Ancak, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin şu anki haline göre, bu konuda herhangi bir adım atılmayacak gibi görünüyor. Güler’in ve Bakan Tunç’un açıklamaları, af konusunun şu an için gündemde yer almadığını ve ceza infaz yasasında sadece hastalık durumuna dayalı tahliyeler yapılabileceğini belirtiyor.
2025 yılında mahkumlara genel af çıkıp çıkmayacağına dair belirsizlik sürerken, yeni yargı paketleri ve 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yapılacak yasal düzenlemeler, ceza adalet sisteminde önemli değişiklikler vaat ediyor. Ancak, af konusunun şu anki hükümetin gündeminde yer almadığı açıkça belirtilmiş durumda. Cezaevlerindeki yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan düzenlemeler, infaz sürecinde yapılan değişiklikler ve denetimli serbestlik gibi alternatif cezalandırma yöntemleri, 2025 yılı yargı paketinin ana unsurlarını oluşturuyor.
Yargı sisteminde yapılacak bu reformlarla birlikte, toplumun huzurunu bozan suçlarla mücadelede daha etkin bir sistemin kurulması bekleniyor. Yeni düzenlemelerin, hem mahkumlar hem de toplum için daha adil bir ceza sistemi oluşturmayı hedeflediği söylenebilir.