Aydın İli Söke ilçesi sınırları içerisinde Yeşilköy, Avşar ve Çalıköy yerleşimleri arasında bulunan Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olan Azap Gölü’nde yaşam son iki haftada yağan yağmurlar nedeniyle normale döndü. Yüzlerce pelikan ve kuş türü göle dolmaya başladı. Azap gölünün korunması için doğaseverler gölün avlanmaya yasaklanmasını istedi.
Aydın İli Söke ilçesi sınırları içerisinde Yeşilköy, Avşar ve Çalıköy yerleşimleri arasında bulunan Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olan Azap Gölü 3 hafta önceye kadar kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış, doğal yaşam ve yüzlerce kuş ve balık türünün yaşamı tehlikeye girmişti.
KURUMA TEHLİKESİ ALTINDAYDI
Yetersiz yağışlar nedeniyle Azap Gölü’nde iki haftadır yağan yağmurlar nedeniyle yaşam normale dönmeye başladı. 200’e yakın Nesli Tehlike Altında olan Tepeli Pelikan (Pelecanus crispus) tespit edildi. Yerli turistler gölde balık avlamaya çalışan pelikanların hareketlerini gözlemleyip, fotoğraflarını çektiler. Görsel bir şenlik sunan pelikanları ilk defa görmekten dolayı çok mutlu oldular.
AZAP GÖLÜ AVCILIĞA KAPATILMALIDIR
EKODOSD (Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği) Başkanı Bahattin Sürücü “Azap Gölü Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olması ve nadir kuş türleri ve Saz Kedisi gibi nesli tehdit altında bulunan türlere ev sahipliği yapmasına rağmen hala ava kapatılmamıştır. Göl bir yandan kuruma bir yandan avcıların tehditi altındaAzap Gölü Söke avlağı içinden çıkarılarak ava kapalı alan olmalıdır. Gölde yapılacak avcılık, kuş gözlemciliği başta olmak üzere, zengin doğal ve kültürel kaynak değerleriyle geliştirilecek ekoturizm faaliyetlerini engelleyecektir.Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle kurumaya yüz tutan Azap Gölü’nde yağmurun yağmaması, göl sularının iyice çekilmesine ve kuşların hem besin hem de barınma güçlüğü çekmesine neden olmuştur.Dar alanda yaşam mücadelesi veren kuşlar savunmasız durumda olup, bir de avcılık baskısıyla karşılaşmaktadır.Av kuşu olmayan ancak silah sesleri nedeniyle göle yaklaşamayan Tepeli Pelikanlar yaklaşık 3,5 m. kanat açıklıklarıyla bir uçak gibi göle inmekte ve göl ekosistemine zarar veren bir canlıyı da tükettiği görülmektedir. Bu nedenle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü Tepeli Pelikan Tür Eylem Planı kapsamında, pelikanlar için önemli bir dinlenme ve beslenme alanı olan Azap Gölü’nün ava kapatılması teklif ettik ” ifadelerini kullandı.