Muğla Planlama Ajansı’nın raporuna göre, gençlerin yarıdan fazlası başka şehirde veya yurtdışında yaşamak istiyor. “Hayal kurmak lüks, ayakta kalmak hedef oldu” diyen gençler; refah, özgürlük ve maddi güvence arıyor.
Muğla Planlama Ajansı (MUPA) tarafından düzenlenen “Gençlerin Gözünden Kent ve Gelecek” başlıklı bilgilendirme toplantısını bugün gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan MUPA Yönetim Kurulu Başkanı Tansu Özcan, gençlerin hem bugünden hem de yarından umutlu olmadığını vurguladı.
“Gençleri bu kentte tutmak için hep birlikte çalışıyoruz” diyen Özcan, gençlerin öncelikli motivasyonlarının “refah ve özgürlük” olduğunu söyledi. Özcan, gençlerin artık uzun vadeli düşündüğünü ve temel meselelere erişim konusunu dert ettiğini belirtti.
Gençlerin Yüzde 60’ı Karamsar
MUPA’nın verilerine göre, Muğla’daki gençlerin yüzde 60’ı geleceğe umutla bakmıyor. “Gelecek kaygısı” anketine göre, gençlerin yüzde 60’ı umutlu olmadığını belirtti. Sadece yüzde 24,9’u gelecekten umutlu olduğunu ifade etti.
Gençler Muğla’dan Gitmek İstiyor
“Muğla dışında yaşamak ister misiniz?” sorusuna verilen yanıtlar da dikkat çekici. Hayatını Muğla dışında bir yerde sürdürmek isteyenlerin oranı yüzde 58 iken yüzde 42’si Muğla’da kalmayı tercih etti. Katılımcıların yüzde 22,1’i İzmir’i, yüzde 11,3’ü İstanbul’u, yüzde 9,7’si Ankara’ya gitmeyi tercih etti.
Ayrıca gençlerin yurt dışı ilgisi de yüksek. Almanya, İngiltere, ABD ve Kanada gibi ülkeler en çok yaşanmak istenen yerler arasında yer aldı.
Hayal Kurmak Lüks Oldu, Hedef Güvence
Gençlere “Yaşamdaki en büyük hedefiniz nedir?” sorusu yöneltildiğinde yüzde 16,4’ü maddi güvenceye sahip olmayı, yüzde 13,9’u kariyer yapmayı, yüzde 12,9’u ise özgürlüğü en önemli hedefleri olarak gösterdi. MUPA raporunda, gençlerin artık “hayal kurmaktan çok ayakta kalmaya” odaklandığına dikkat çekildi.
“Muğla’yı Siz Yönetseydiniz Ne Değiştirirdiniz?”
Gençler, yaşadıkları kentin eksiklerini net bir şekilde sıraladı. En çok dile getirilen çözüm önerileri şöyle:
Yol ve kaldırım düzenlemesi: yüzde 17,9, altyapı iyileştirme: yüzde 9,3 iş imkânı sağlama: yüzde 6,9, fiyat pahalılığına çözüm: yüzde 6,8.
Ahmet Aras’tan eleştirilere cevap: “Doğru yoldayız”
Toplantıya katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, son dönemde MUPA’ya yöneltilen ’Ne iş yapıyor?’ eleştirilerine cevap verdi. Aras, “MUPA, kentin tüm verilerini toplayıp işleyen ve bu verileri somut projelere dönüştüren bir yapıdır. Bu tür ajanslar kısa vadede değil, uzun vadede kentlerin geleceğine yön verir’ ifadelerini kullandı. Başkan Aras ayrıca MUPA’nın ticaret odası, üniversiteler, kamu kurumları ve yerel yönetimler arasında bir köprü görevi gördüğünü belirterek, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden alanında uzman akademisyenlerin danışma kurulunda yer aldığını söyledi.
Köksal Aras: “Gençlerle kent kurmak zorundayız”
Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras ise konuşmasında gençlerin kent yönetimine aktif katılımının önemine değindi. “Gençlerle bir arada olmak, onların vizyonunu dinlemek yerel yönetimler için çok kıymetli” diyen Köksal Aras, Menteşe Belediyesi olarak yakında açılacak Teknoloji Girişimcilik Merkezi hakkında da bilgi verdi. Yeni merkezin; eğitim alanları, dijital üretim stüdyosu, 3D yazıcılar ve girişimcilik teknolojileriyle donatılacağını belirten Köksal Aras, “Yeni dünyanın becerilerine uygun bir Muğla için çalışıyoruz” dedi.