Sağlıklı gıdaların başında sayılan ıspanak, yapılan araştırmalara göre oldukça tehlikeli pestisitler içeriyor. Greenpeace Türkiye, İstanbul’daki 5 zincir marketin mağazalarından ve farklı semt pazarlarından alınan 14 tür sebze ve meyveye ait 155 ayrı tarım ürününü analiz ettirdi. En tehlikeli gıda, ıspanak olarak kayıtlara geçti.
Türkiye’de sağlığa zararlı gıdalar tartışma konusu olmaya devam ederken, Greenpeace Türkiye’den dikkat çeken bir araştırma geldi.
İstanbul’da binlerce şubesi bulunan 5 zincir marketin yanı sıra, farklı semt pazarlarından satın alınan 14 türde sebze ve meyve, laboratuvar ortamında incelendi.
155 ayrı ürün üzerinde yapılan incelemelerde, her 3 gıdadan 1’inde mevzuata uygunsuzluk tespit edildi.
SAĞLIKLI DİYE TÜKETİLİYOR
Gıda Bülteni’nde yer alan habere göre; analiz sonucuna göre örneklerin %61’inde birden fazla pestisit kalıntısı, %43’ünde ise en az bir PFAS’li pestisit kalıntısı tespit edildi. Analiz edilen ürünlerin %31,6’sında ise hormonal sistem bozucu, nörolojik gelişim etkileyici ve kanserojen olduğu bilinen pestisitlere rastlandı.
Analiz sonuçlarına göre, laboratuvarda incelenen 155 sebze meyve örneğinin yüzde 33’ünün (51 örnek), Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’ne uygun olmadığı belirlendi. Bu ürünlerin 50’sinde ruhsatsız pestisit kullanımı tespit edildi.
3 ISPANAKTAN 2’Sİ ZARARLI
Pestisit kalıntısı limit aşımı ile yasaklı ya da ruhsatsız pestisit kullanımına en fazla salamura yaprak (%80), yeşil sivri biber (%70), ıspanak (%67), kıvırcık marul (%40) armut (%40), üzümde (%40), golden elma ve starking elma için (%30), dolmalık biber, patlıcan örneklerinde (%20), domates (%13) portakal (%10), hıyar örneklerinde ise (%7) rastlandı.
Analiz edilen örneklerin %61’inde (94 ürün) birden fazla pestisit kalıntısı tespit edildi. Analiz edilen örneklerin %31,6’sında (49 örnek) hormonal sistem bozucu, nörolojik gelişimi etkileyen, kanserojen ya da üreme sağlığı açısından tehdit oluşturan en az bir pestisit kalıntısı bulundu.