Kızılağaç Köyü’ndeki Bodrum’un halka açık tek kalan plajı Gerenkuyu’da 249 odalı otel projesi başlatan ve ÇED gerekli değildir raporuna dava açan Bodrumlular ve köylüler bu kez halk plajında eylem ve basın açıklaması yaptı, Limak’a seslendi.
Bodrumlular “Limak’ın rant projesinde tek bir kamu yararı olmadığı gibi halka açık olan tek plajımızı elimizden almasına engel olmak için her türlü yolu deneyeceğiz” dediler.
Limak’ın araziye sık aralıklarla kameralar yerleştirdiği görüldü.
Bodrum’a bağlı kızılağaç Köyü’ndeki Bodrum’un halka açık tek kalan plajı Gerenkuyu’da 249 odalı otel projesi başlatan ve ÇED gerekli değildir raporuna dava açan Bodrumlular ve köylüler bu kez halk plajında eylem ve basın açıklaması yaptı.
TATİLCİLERDE EYLEME DESTEK VERDİ
Köylülerin gönüllü avukatı Remzi Kazmaz, Kızılağaç köyü Muhtarı Mehmet Karaca , Çiftlik Köyü Muhtarı Hasan Kocaman, Özgür Kıyılar İnisiyatifi, Bodrum Kent Konseyi, MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) üyeleri ile köylülerin Gerenkuyu plajında Limak’a karşı yaptıkları eylem ve basın açıklamasına plajda bulunan tatilcilerde destek verdi, eyleme katıldılar. Eylemcilerin arasında yaşlı köylü kadınların çokluğu dikkat çekti.
BIRAKIN HALKIN OLAN HALKA KALSIN
Ellerinde topladıkları şifalı otlar ve kır çiçekleri ile toplantıya katılan kadınlar, biz bu topraklarda doğduk, büyüdük, burada yaşadık denize girdik, bakın buralara beton yapılırsa bu çiçeklerimizi otlarımızı toplayamayız, bırakın halkın olan yerler halka kalsın” diyerek Limak’a seslendiler.
ANKARA BU SESİ DUYMALI, GERENKUYU HALKA KALMALI
Halk plajında toplanan yaklaşık 100 kişi Limak’ın kamu yararı olmayan projesine sert tepki gösterdi. Avukat Remzi Kazmaz iki köy muhtarı ile birlikte yaptığı açıklamada “Sırf rant amaçlı Ankara’dan adrese teslim proje ile Bodrum halkının elinde kalan son halk plajını da Limak kapatmak istiyor. Hazırladıkları ÇED raporlarının hiçbir bilimsel verilere dayanmadığı gibi ve imar planları ile ilgisi yok. Bodrum halkı ve 4 köyün halkı tedirgin, çünkü halkın denize girebileceği tek halk plajı burası. Limak projesi gerçekleşirse Bodrum halkı ve vatandaşlar buradan yararlanamayacak. Gerenkuyu plajı halkındır, halkın kalacaktır. Ankara’nında bu sesi duymasını istiyoruz” diye konuştu.
BEN AYI DEĞİLİM DOMUZ DEĞİLİM NEREYE GİDEYİM
Köylülerden Sedat Yıldız ise yaptığı açıklamada “Son zamanlarda duyuyoruz domuzlar şehire indi caddelere indi diye. Yaban hayvanları yaşam alanlarına müdahale edildiği için şehire iniyorlar. Şimdi bunlar bizim yaşam alanlarımıza müdahale ediyorlar. Peki ben domuz değilim, ayı değilim, ben nereye gideceğim” dedi. Köylüler vahşi turizm ile Bodrum7un yok edilmeye çalışıldığını belirttiler.
KOYLARA YAPILAN TURİSTİK TESİSLER KOYLARI HALKA KAPATTI
Kızılağaç Köyü Muhtarı Mehmet Karaca ise “Burası biz köylülerin yaşam alanları. Buraya Kamu yararı gözetilerek otel yapılmak isteniyor. Bizler yatırıma veya turistik tesise karşı değiliz. Ancak Limak’ın hemen yanına yapılan turistik tesisler koyları kapattı. Kimlik bırakarak bile kamuya ait koylara geçemediğimiz gibi, köylülerimiz tarlalarına bile gidemiyor. 4 köyün ve Bodrum halkının yararlandığı bu Gerenkuyu koyu ve plajına Limak’ın yapacağı tesiste aynısını yapacak. Bu projede hiçbir kamu yararı yoktur. Köylüyü ve halkı yok sayarak kamu yararı adı altında yapılmak istenen bu projeye karşı direneceğiz, direnmeye devam edeceğiz. Bu nedenle projenin hayata geçirilmemesi için köylüler olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız” ifadelerini kullandı.
LİMAK ARAZİYİ KAMERALARLA DONATTI
Limak ‘ın araziye sık aralıklarla güneş enerjili kameralar yerleştirdiği ve “ÖZEL MÜLKTÜR GİRİLMEZ “ levhaları astığı görüldü.
NE OLMUŞTU?
Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.‘nin gerçekleştireceği “Turizm Konaklama Tesisi” projesi için ÇED dosyası 4 Aralık 2023 tarihinde Muğla Valiliği’ne sunulmuş ve 8 Aralık’ta süreç başlatılmıştı. Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, 24 Nisan 2024’te projeye “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Köylüler Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Açılan davada Limak’ın projesi için gerekli olan 1/5 bin ve 10 binlik planların Danıştay tarafından iptal edildiği ortaya çıktı. Yaklaşık iki hata içerisinde İdare Mahkemesi’nin ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için olumlu veya olumsuz kararını vermesi bekleniyor.