Bodrum’da RES ve ormanlık alanlarda ranta yönelik köylülere verdiği destek ile bilinen çevreci aktivist Avukat Remzi Kazmaz’a yönelik Bodrum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde RES’lerle ilgili ÇED toplantısını engellediği ve memurlara hakaret ettiği iddiasıyla ile dava açıldı. Av. Kazmaz’ın 1-3 yıl hapis cezası ile yargılandığı belirtildi. Kazmaz “Ankara’dan adrese teslim gelen projelere köylülerle birlikte dava açtık kazandık, yargılanmamız bundan” dedi.
Bodrum’a bağlı Güvercinlik Mahallesi’nde 21. Temmuz 2020 tarihinde bölgedeki 7 köyün arazileri üzerine kurulacak RES’lerle ilgili Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ÇED toplantısını vatandaşlarla birlikte yaptırmamak, toplantıyı düzenlemek isteyen memurlara yönelik hakaretlerde bulunmak iddiası ile çevreci- aktivist Avukat Remzi Kazmaz’ın 25 Eylül 2024 tarihinde Bodrum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacağı açıklandı.
Remzi Kazmaz yargılanma süreci ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi.
DAVAYI İKİ KEZ KAZANDIK
“Muğla’nın Bodrum ilçesi Güvercinlik Mahallesi orman ve doğa alanı içerisinde Güllük Enerji Santrali Enerji İletim Hattı Rüzgar Elektrik Santrali (RES) projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘ÇED olumlu’ raporu verir. “ÇED, gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin, çevre üzerine olabilecek olumlu ya da olumsuz etkilerinin önlenmesi, en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin tespit edilmesi, seçilen yer ve proje alternatiflerinin değerlendirilmesi çalışmalarını içeren “karar verme süreci”dir.” Diye tanımlanmaktadır.
O zaman 2015’de köylülere haber vermeden, bilgilendirmeden başlatılan, açılan davada iki kez kazanılan, durdurulan, sonra da onların iradesine rağmen halen sürdürülmek istenen bu faaliyetlerin gerçek amacı nedir? Tüm bunlara rağmen Bakanlık nasıl ÇED RAPORU verir?
RES’LER KÖYLÜLERİN YAŞAM VE ORMANLIK ALAN İÇİNDE
2015’de başlayan bu proje niyetine tüm köylüler ve STK’lar dava açmış ve 8 yılda iki kez teknik ve hukuki hatalar yüzünden dava kazanılmış, Danıştay kararı onamış. O zaman bu proje halen nasıl gündeme gelir? 8 yıl sonra proje güya yeniden revize edilmiş 13 türbin 8’e indirilmiş ama RES’ lerin yapılacağı alan hala ormanlık alanda; köylülerin yaşam alanı yakınında. Köylüler RES’ e karşı değil, bu alanda ‘RES’ in yapılmasına karşı! Çünkü yaşam alanlarına sıkıntı verecek bu çalışma; üretim alanlarına toz, gürültü kirliliği yaşarken, güzelim doğamızın tahribatı da cabası” ifadelerini kullandı.
BÖLGE 1. VE 2. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI
ADRESE TESLİM PROJELERE KARYIŞ ÇIKTIK KAZANDIK
Ayrıca bölge 1.2 derece Arkeolojik sit alanına 900 mesafede, çivi dahi çakılamazken, en yakın doğal sit alanının 500 m. yakınındayken,. 3570 sayılı ‘Zeytin Yasası’na göre en az 3 km. mesafede olmalıyken… Şirket, Yıldız Enerji Elektrik Üretim’de diyor ki; “illa burada olacak!” Neden? Güvercinlik’te kurulması düşünülen RES’in adını ‘Güllük’ olarak değiştirip neden Güvercinlik’in orman ve sit alanlarında ısrar ediyor. Neden? Neden ortada! Ankara’dan adrese teslim projeler var kapıda.. Bu niyet gerçekleşirse, turizm kenti olan ve inim inim yok oluşunu seyrettiğimiz Bodrum’da bu çalışmanın ekolojik soykırıma sebep olacağını söylüyor ve köylülerle birlikte direniyoruz “ dedi.