Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Akyarlar Mahallesi’ndeki Hüseyin Burnu Plajı’nda Dünya Barış Günü nedeniyle hem çevre temizliği yaptı, hem de Aylan bebeğin 2 Eylül 2015 tarihinde cesedinin karaya vurduğu yerde barış mesajları verdi.
BU VATAN HEPİMİZİN TEMİZ TUTMAK BİRİNCİ GÖREVİMİZ
Tatilcilerin yoğun olarak bulunduğu plajda yaklaşık 2 saat çöp toplayıp temizlik yapan çevreciler yaklaşık 30 torba çöp topladı. Bazı vatandaşların çöp toplayan vatandaşların önüne almaları için çöp bırakmaları gerginliğe neden oldu.
38 yıl Avustralya’nın Sidney Kenti’nde yaşadıktan sonra 2 yıl önce Bodrum’a yerleşen Bilgisayar Mühendisi Numan Ersan “Bugün şok içerisindeyim, bu vatan hepimizin bu sahil hepimizin temizlemez sahip çıkmazsak yarın buraya da otel yapacaklar. Biz temizlik yapıyoruz adam çöpünü bizim önümüze atıyor. Kardeşim ben belediye işçisi değilim, gönüllü çevreciyim, götür çöpünü çöpe at. Bu vatanı temiz tutmak vatanı sevmektir” dedim, diye konuştu.
KUM ZAMBAKLARI TARLASI OLUŞMUŞ
Platform sözcülerinden Güney Şirin kum zambaklarının bulunduğu alanda açıklama yaptı . Şirin “Gördüğünüz gibi 15 yıl önce buraya 4 metrelik bir kafes konulmuş kum zambakları unutulmuş oysaki bu süreç burası kum zambaklarının tarlası haline gelmiş. Bu alan daha geniş olarak koruma atına alınmalı ve bakımı yapılmalı” dedi.
AYLAN BEBEK UNUTULMADI
Platforma adına çevre ve Dünya Barış Günü nedeniyle açıklama yapan Fahriye Akın şunları söyledi:
“Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü; savaşların olmadığı, insanın insanla ve insanın doğa ile barış içinde yaşadığı bir dünya umuduyla ve özgür kıyılar için yine kıyıdayız! 2 Eylül 2015 yılında ailesiyle savaştan kaçarken denizde boğularak hayatını kaybeden Suriyeli 3 yaşındaki Aylan Kurdi’nin kıyıya vurduğu yerdeyiz. Kıyılarımızda, kum zambaklarının arasında, martı seslerinin çocuk seslerine karıştığı günleri görmek istiyoruz.
KIYILAR KİMSENİN MALI DEĞİLDİR!
Kıyılar ve denizler bir arada barış içinde yaşayan tüm canlılarındır. Bu barış ortamını bozmak kimseye fayda getirmemektedir. Tahrip edilen kıyılar, kirletilen denizler neticesinde kıyılarımızda yaşayan bir çok canlının nesli tükenme noktasına gelmekte, en önemli besin kaynağımız olan balıklar kıyılarımızdan uzaklaşmaktadır.
Burası Bodrum da kum zambaklarının nadir görüldüğü kıyılarımızdandır. Kum zambağı latincede zor koşullara dayanabilen anlamındadır. Susuzluğa, fırtınaya, sıcağa, soğuğa dayanabilen kum zambaklarını sadece insanın kıyıdaki tahribatları yok edebilir. Dünya Doğayı Koruma Birliğince koruma altına alınan ve Tarım ve Orman Bakanlığınca koparılması, tohumlarının toplanması ve soğanlarının ihraç edilmesi yasaklanmıştır. Koruma altındaki kum zambaklarının koparılması, soğanının ve tohumlarının toplanmasının cezası 387 bin TL. dir.
Bodrum kaymakamlığı ve Bodrum belediyesine kum zambaklarının yaşam alanlarının korunması, kıyılarımızın kirletilmesinin önlenmesi için yasalardan gelen güçle kıyılarımızı tahrip edenleri ve kirletenleri cezalandırmasını, daha fazla farkındalık için etkinlik ve çalışmalar yapmalarını istiyoruz.
Gelin hep birlikte doğal ve kültürel değerlerimize sahip çıkalım. Anayasal hakkımız olan kıyılara eşit ve özgürce ulaşabildiğimiz kıyılarımızın sayısını artırmak için mücadele ederken elimizdeki kıyıların kıymetini bilerek kirletmeyelim. Unutmayalım ki kıyılar sadece bizim değildir” dedi.
Çevreciler, Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak sloganları ve alkışlarla eylemi sonlandırdı.