Bodrum’a bağlı Yalıkavak Mahallesi’nde Akdeniz foklarının barınma alanı ve koruma altındaki posiedon çayırlarının (Deniz çayırları) yoğun olarak bulunduğu Tilkicik Koyu’nda 485 dönümlük arazide United Bodrum Turizm A.Ş. tarafından yapılması planlanan Gökçebel Yat Limanı ve Otel Projesi’ne Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED Olumlu raporu verilmesinin ardından Bodrumlular ve bilim insanları sert tepki gösterdi..
YÖREDE YAŞAYAN 100 VATANDAŞ DAVA AÇTI
Tilkicik koyundaki 13 sitede yaşayan yaklaşık 100 vatandaş Ankara Barosu Avukatlarından Mehmet Horuş’a vekalet vererek ÇED Olumlu Raporu’nun iptali için Muğla 4. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
DENİZİN İÇİ BETON İLE DOLDURULACAK
Avukat Horuş, yaptığı açıklamada proje ile ilgili bilgi vererek “Projeye göre, iskele boyu en uzun noktada 92,66 metre olacak şekilde 26 metre genişliğinde mendirek yapılması ve söz konusu mendireğe maksimum 30 metre uzunluğunda 5 adet yat yanaşma yeri yapılması projede yer alıyor.ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre bu amaçla, 2 bin 398,25 metrekare yüzey alanına sahip olacak mendirek için deniz içerisinde su içi beton tekniği kullanılarak inşai müdahale yapılacak. İlave olarak 2 bin 603,77 metrekare olarak planlanan çekek alanında da deniz dolgusu gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.
DAHA ÖNCE İKİ KEZ ÇED SÜRECİ OLUMSUZ SONUÇLANMIŞ
Avukat Horuş “Daha önce iki kez ÇED sürecinden geçirilemeyen projeye, çevresel açıdan çok daha sakıncalı hale gelmesine rağmen yürürlükteki mevzuata aykırı şekilde dava konusu ÇED olumlu kararı verilmiştir. Tilkicik Burnu ve çevresinin Önemli Doğa Alanı olduğu, Akdeniz foklarının barınma alanı, deniz çayırlarının diğer canlılar açısından da barınak olarak kullanılması vb birçok iptal nedeni Gökçebel Yat Limanı (Otel Dahil) Projesi için de geçerlidir. Bu nedenle bilimsel verilerden uzak raporun iptali için yüze yakın vatandaşımızın talebi üzerine ÇED olumlu raporunun iptal davasını açtık” dedi.
GERİ DÖNÜLEMEZ ZARARLARA YOL AÇAR
Bodrum’da yaşayan ve bölgede deniz canlıları üzerine sürekli araştırmalar yapan Deniz Biyoloğu Dr. Mert Gökalp “Bu ÇED raporu tamamen bilimsel verilerden uzak hazırlanmış. Akdeniz foklarının ve deniz çayırlarının yoğun olduğu bir bölge. Burada denize beton dökmek yat limanı yapmak geri dönülemeyecek ekolojik ve biyolojik zararlara yol açar. Bana sorsalardı burada yat limanı önermiyorum, yapmayın derdim” diye konuştu.
SADECE BODRUM’UN DEĞİL ÜLKENİN GELECEĞİ YOK OLUYOR
Bodrum Kent Konseyi Ekoloji Meclisi üyesi Nihat Koyuncu ise “25 yıldır Bodrum da ikamet eden ve 12 yıldır kent konseyi ekoloji gurubunda görev alan birisi olarak Küdür yarım adasından Torba’ya, Güllük’ten Güvercinliğe kadar olan tüm bölgede fokları görüyoruz. Bu projeyi duyduğumuzdan beri burada TMMOB ve çevre komiteleri ile birlikte eylemler yapıp doğanın sesini duyurmaya çalışıyoruz. Rant odaklı doğaya çevreye ekolojiye zarar verecek projeler sadece Bodrum’un değil ülkenin değerlerini geleceğini yok ediyor, bu güzellikleri bir daha bulamazsınız. Bu nedenle yapılacak yat limanı öncesinde bilim insanlarının görüşleri detaylı olarak alınmalı ve ÇED olumlu raporu iptal edilmeli” dedi.
ÇEVRECİLER DEFALARCA EYLEM YAPMIŞ PROJEYE KARŞI ÇIKMIŞTI
Çevreciler ve TMMOB İlçe koordinasyon kurulu ÇED raporu alınmadan yapılması planlanan proje için defalarca eylem yapmış, bölgenin Akdeniz foklarının barınma alanı ve koruma altında bulunan Poseidon (Deniz Çayırları karada ve denizde doğal yaşam alanlarının bozulacağı yönünde görüş bildirmiş projeye tepki göstermişti.
LİMANIN YANISIRA OTEL PROJESİDE VAR
Projede limanın yanı sıra 120 odalı otel, 37 villa, 3 restoran, 2 kafe, 8 dükkân, 1 market, 1 teknik alan, 1 idari bina ve helikopter pisti de yer alacak. Planlanan projenin inşaat aşamasında 70 kişinin, işletme aşamasında ise 100 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Projenin arazi hazırlık ve inşaat aşamasında yaklaşık 280 kişi, işletme aşamasında ise yaklaşık 400 kişinin projeden dolaylı olarak faydalanacağı belirtildi.