Ege Denizi’nde son haftalarda ard arda gelen depremler korku ve heyecana neden oldu. Turistik Santorini adasında ise 24 saat içerisinde 4.3 büyüklüğüne kadar 25 deprem kaydedildi. Adadaki tarihi volkan nedeniyle acil toplantılar yapıldı.
Ege Denizi’nde son haftalarda ard arda gelen depremler korku ve heyecana neden oldu. Ege Denizi’nin ortasındaki dünyaca ünlü turistik Santorini adasındaki volkanda sismik haraketlilik gözlendi. Santorini adasının Kaldera bölgesinde son 24 saatte gözlemlenen hafif sismik-volkanik aktivite nedeniyle , İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı’nda bilim insanlarının katıldığı acil toplantı düzenlendi.
ACİL DURUM PLAN UYGULANMASI ÖNERİLDİ
Toplantıda, acil durum planının uygulanması ve Santorini;mso-spacerun:yes’> Sivil Savunma ve Koruma Genel Sekreteri Vasilios Papageorgiou , Thira Belediye Başkanı Theodoros Vagias, Güney Ege Bölge Vali Yardımcısı Nikolaos Zorzos. Jeodinamik Enstitüsü Genel Müdürü Dionysios Goutis , Yunanistan Helenik Volkanik Yayın Daimi Bilimsel İzleme Komitesi Başkanı Vasilios Karastathis katıldı.
ÖZEL BİR ENDİŞEYE MAHAL YOK DENİLDİ
Toplantı sonrasında Bakanlık’tan yapılan açıklamada “Yunan Volkanik Yayı Daimi Bilimsel İzleme Komitesi’nin tavsiyesine göre, Kaldera’nın kuzey kesimindeki Kameni’nin merkezi fayında aktivitede bir artış kaydedildi. Bu nedenle Bilimsel Komite, olayı sürekli olarak izliyor, verileri analiz ediyor ve ilgili önleme eylemlerinin planını güncelliyor. Bu volkanik aktivite, yaklaşık 14 ay süren ve herhangi bir volkanik olay olmadan sona eren 2011-2012 dönemine benzer. Bilim adamlarına göre, şu ana kadar elde edilen verilere göre özel bir endişeye mahal yok” denildi.
SİSMİK HAREKETLİLİK UZMANLAR TARAFINDAN İZLENİYOR, HAZIRLIKLI OLMAMIZ GEREK
Belediye Başkanı Nikos Zorzos , adada son günlerde gözlemlenen hafif sismik aktiviteleri yakından takip ettiklerini belirterek “İlk andan itibaren bilgilendirildim. Bu ortak bir faaliyettir. Zaman zaman iniş çıkışlarımız oluyor. Bu sismik hareketlilik sürekli olarak uzmanlar tarafından izleniyor. Ancak olumsuz senaryoyu da dikkate alıp hazırlıklı olmak zorundayız. Yani hem bilimsel hem de operasyonel olarak hazırlanalım. Dünyayı doğru bilgilendirmek anlamında önlemler almak ama aynı zamanda uygun altyapıları oluşturmak. Yetkililere bilgi verelim. Ciddi bir devletin yapacağı budur” dedi. Belediye Başkanı Zorzos’un Santorini adasında geniş kapsamlı toplantı düzenleyerek halkı bilgilendireceği açıklandı.
Santorini yanardağının en son patlaması 10 Ocak 1950 ile aynı yılın 2 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti . Ege Denizi’nin altında bulunan Columbus volkanı ise neredeyse 400 yıldır “sessiz” ama “uyuyor” değil. En son 1650 yılında patlak verdiğinde 70 kişi ölmüş ve 40 metre yüksekliğinde bir tsunamiye neden olmuştu. Zehirli gazlar ve dumanın yanı sıra güçlü depremler ve artçı sarsıntılar da kaydedildi.