Turizm sezonunun başladığı şu günlerde işletme sahiplerinin bilgisi olmadığı yönetmelik nedeniyle müzik yayını yapan işletmelerin akustik-gürültü ölçümü yaptırıp almaları gereken bir ruhsat var. Bu ruhsatı almayan işletmeler yüz binlerce lira cezaya çarptırılabilir.
Konuyla ilgili bilgi veren uzmanlar, “Akustik-gürültü ölçümleri çevre mevzuatında yer alan bir çevresel ölçüm olup genel olarak işletme kaynaklı çevresel gürültünün tespiti için gerçekleştirilir.” diyerek müzik yayını yapan işletme sahiplerini uyardı.
Müzik yayın izinlerinde veya şikayet durumlarında Akustik-gürültü ölçümü istendiğini söyleyen Çevre Analiz Laboratuvarı Yöneticisi, “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmenliği kapsamında yetkili çevre laboratuvarı tarafından çevresel gürültü ölçümü yapılır ve raporlanır. Laboratuvar olarak Akustik-Gürültü kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Çevresel Gürültü Kontrolü Yönetmeliğine göre Belediyeler tarafından verilmiş ruhsatların geçerlilik süresi Kasım 2024 ‘te sona erdi. Ancak Bodrum’da işletmeler mayıs ayı ve haziran başı çalışmaya başlıyorlar. Bu işletmelerin ivedilikle yetkili çevre laboratuvarları ile irtibata geçip işlemlere başlamalılar. Ruhsat için ölçümlerini yaptırıp il müdürlüğüne sunabilir. Amacımız sezon tam anlamıyla açılmadan işletmecileri uyarmak ve mağduriyetlerini önlemeye çalışmak.” dedi.
Ölçümlerini yaptırmayıp, ruhsatını almayan müzik yayın yapan işyerlerine ilk ceza olarak 334 bin 297 lira idari para cezası kesileceğini, ikinci tespitlerde de bu cezanın katlanarak milyonlara ulaşabileceğini söyleyen uzmanlar, “30.11.2022 tarihinde yayımlanan resmi gazetede verilen 2 yıllık sürenin son tarihi Kasım 2024 idi. Bu süre geçti ama Bodrum’da sezon yeni başlıyor. Bar, Restaurant, Otel, disko ve kafe işleten turizmci işletmecileri uyarıyoruz ki daha sonra para cezaları ile mağdur olmasınlar.” diye konuştu ve şöyle devam etti:
“Bu kapsamda; “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” düzenlenen ve Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği’ndeki müzik yayını tanımına istinaden, herhangi bir enstrüman, banttan veya elektronik ses kaynağı ile müzik yayını yapan ve/veya yapma ihtimali bulunan bar, birahane, gazino, kafe, lokanta (restaurant), içkili lokanta, düğün salonu, otel, turizm tesisi, deniz araçları vb. alanlarda faaliyet gösteren tüm işletmelerin yukarıda sayılan hususlara dikkat etmesi ve gereğini yerine getirmesi gerektiği belirtilmektedir.
İşletmelerde/işyerlerinde gerçekleştirilecek gürültü konulu denetimlerde, işletmelerin yukarıda belirtilen hususlara uygun olarak faaliyet gösterip göstermedikleri denetlenmekte olup, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun “İdari Nitelikli Cezalar” başlıklı 20. Maddesi (h) bendinde “Bu Kanunu’nun 14’üncü maddesine göre çıkarılan yönetmelikle belirlenen önlemleri veya gerekli izinleri almayan veya standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara, işyerleri ve atölyeler için 111.361,00 TL (Yüzonbirbinüçyüzaltmışbir Türk Lirası), fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 334.297,00 TL (Üçyüzotuzdörtbinikiyüzdoksanyedi Türk Lirası) idarî para cezası verilir.”