Çin’den ithal edilen içten yanmalı ve bazı hibrit motorlu otomobillerden alınan ilave gümrük vergisi oranı yüzde 40’tan yüzde 50’ye yükseltilirken, vergi artışının fiyatlara hızla yansıması bekleniyor.
Ticaret Bakanlığı, otomobil pazarında ithalatın payının artması üzerine yerli üretimi ve yurt içi yatırımları desteklemek için geçen yıl Haziran ayında Çin’den ithal içten yanmalı ve bazı hibrit araçlardan yüzde 40 ilave gümrük vergisi almaya başladı.
Geçen yılın son gününde yayımlanan üçüncü mükerrer Resmi Gazete’de yer alan İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile akaryakıt ve bazı hibrit motorlu araçlardan alınan gümrük vergisinin asgari tutarı da araç başına 7 bin dolardan 9 bin 500 dolara yükseltildi.
Plug-in hibrit (PHEV) olarak ifade edilen şarj edilebilir hibrit araçlardan alınan ilave gümrük vergisi ise değiştirilmedi.
‘TÜRKİYE FİYATLARINI ETKİLEYECEK’
Son yıllarda ithal model sayısındaki artış nedeniyle iç pazardaki yerli payının belirgin gerilediğini ifade eden Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, düzenleme hakkında “Özellikle Chery ve MG gibi Çinli otomobil markalarının Türkiye’deki fiyatlarını etkileyecektir. Yerli üretimin desteklenmesi ve iç pazardaki payının artırılması amacıyla alınan bu karar, Çin’den ithal edilen benzinli ve hibrit araçların maliyetlerini artıracaktır” dedi.
Yalçın, düzenlemeye rağmen ithal model sayısının bu yıl da artmaya devam edeceğini ve yurt içi üretimin baskı altında kalmaya devam etmesini beklediğini söyledi.
İZNE BAĞLI İTHAL ARAÇ LİSTESİ GENİŞLETİLDİ
Aynı gün yayımlanan başka bir düzenleme ile ithalatı izne bağlı olan elektrikli ve hibrit araçların (PHEV) listesi genişledi.
Yine 31 Aralık tarihli resmi gazete yer alan Bazı Elektrikli ve Haricen Şarj Edilebilir Hibrit Araçların İthaline İlişkin Tebliğ ile listeye yarı römorkler için çekici, traktör, minibüs ve moped dahil olmak üzere motosiklet eklendi.
Elektrikli ve hibrit otomobiller ile ticari araçların ithalatı 2023 yılının son gününde izne bağlanmış, izin için ithalatçının kendisi tarafından yedi coğrafi bölgede toplam 20 yetkili servis istasyonu ile çağrı merkezi kurulması istenmişti.
Düzenleme Çin’in yanı sıra Japonya gibi serbest ticaret anlaşması (STA) olmayan ve AB Gümrük Birliği’nde yer almayan ülkeleri kapsıyor.
Düzenleme ithalatçıların maliyetlerini artırdığı için iç pazara Çinli markalar başta olmak üzere yeni markaların girişini zorlaştırıyor.
Dünyanın başlıca üreticilerinden biri haline gelen Çindeki araç imalatçıları, birkaç yıl önce ihracata başlayarak Avrupa ve diğer gelişmiş ülke pazarlarında belirgin pay sahibi oldu. Pekçok ülke, devlet sübvansiyonu olduğu için Çin’den ithal araçlara ek gümrük vergileri getirerek ithalatı zorlaştırdı.