KÜDÜR YARIMADASINI YAKIYORLARDI
Bodrum’un Yalıkavak Mahallesi Küdür Yarımadası’nda ki bir beach klupta dün akşam Kenan Doğulu’nun verdiği konser sırasında atıldığı iddia edeline hava fişek makilik alanda yangın çıkardı.
Şiddetli rüzgarın etkisi ile hızla yayılan yangına, önce vatandaşlar ardından itfaiye ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait arazözler müdahale etti. Yangın kısa sürede söndürülerek kontrol altına alındı. Vatandaşlar havai fişek atılmasına tepki gösterdi.
Yangına müdahale eden Veli Can Kirazcı “Valiliğin bu konuda kesin yasak kararı var. 5-10 kişi eğlenecek diye havai fişek atılırsa bu rüzgarda olacağı bu, hızlı müdahale ile yangın önlenmeseydi evlere yakın yerde facia olabilirdi” dedi.
Yarımadada bazı kutlamalarda da havai fişek atıldığı öğrenildi.
VALİLİĞİN KARARI
Muğla Valiliği’nden Havai Fişek Yasağı
Muğla Valiliği tarafından, yangın risk ve hassasiyetinin arttığı yaz aylarında yeni ek tedbirler alınması nedeniyle yangına sebebiyet verebilecek piroteknik(havai fişek, dilek balonu, maytap, torpil, kızkaçıran, tabanca mantarı, işaret fişeği, roma kandili, her türlü maytap vb…) maddelerin mevzuata aykırı izinsiz olarak alımı, satımı, kullanılması ve bulundurulmasının yasaklandı. Vali İdris Akbıyık’ın imzasını taşıyan emir şöyle:
“Yüzde 70’i ormanlarla kaplı olan ilimiz, orman yangınlarına karşı son derece hassas bir yapıya ve coğrafyaya sahip olduğundan, orman yangınlarıyla mücadelede alınacak tedbirler yangınların önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda Muğla İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonunca 03.04.2024 tarihinde yapılan toplantıda 2024/01 sayılı Genel Emir kararları alınmış yayınlanarak uygulamaya konulmuştur.
Ancak yangın risk ve hassasiyetinin arttığı yaz aylarında yeni ek tedbirler alınması ihtiyacı hasıl olup; ilimizde nişan, düğün, uğurlama, resmi ve milli bayramlar, çeşitli açılış, kutlama ve organizasyonlarda, özel günlerde havai fişek, dilek balonu, torpil ve diğer piroteknik maddelerin izinsiz ve mevzuata aykırı şekilde kullanılması başta ormanlarımızın yanarak yok olmasına ve halkımızın can ve mal güvenliğinin zarar görmesine sebep olmaktadı. Bu nedenle 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 9., 11. ve 66. maddeleri gereğince ilimiz genelinde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini, milli servetimiz olan ormanlarımızı korumak amacıyla yangına sebebiyet verebilecek piroteknik(havai fişek, dilek balonu, maytap, torpil, kızkaçıran, tabanca mantarı, işaret fişeği, roma kandili, her türlü maytap vb…) maddelerin mevzuata aykırı izinsiz olarak alımı, satımı, kullanılması ve bulundurulmasının yasaklanmasına karar verilmiştir.
Valiliğimizce alınan genel emir doğrultusunda başta genel ve özel kolluk birimleri olmak üzere yetkili, görevli ve sorumlu bütün kamu görevlilerince gerekli denetim ve takiplerin yapılmasını, getirilen yasağa uymayanlarla ilgili 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve diğer ilgili mevzuat uyarınca gerekli adli ve idari işlemlerin başlatılarak konunun hassasiyetle takip edilmesini önemle rica ederim.”