Milyonlarca Filistinlinin açlıkla mücadele ettiği Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na dün akşam saatlerinde İsrail askerleri tarafından müdahale edildi.
Olayla ilgili Küresel Sumud Filosu Türkiye Delegasyonu’ndan yapılan açıklamada, alıkonulan 24 Türk vatandaşı olduğu duyuruldu. Bu isimler arasında, insani yardım çabalarına katılan Muğlalı aktivist Ayçin Kantoğlu’nun da bulunduğu belirlendi.
Delegasyonun açıklamasına göre, İsrail donanması unsurları tarafından uluslararası sularda durdurulan Sirius, Alma, Spectre, HugaA, Deir YassineA ve Grande Blue gemilerinde bulunan toplam 24 Türk vatandaşı alıkonuldu. Sirius gemisinde bulunan alıkonulanlar arasında yer alan Ayçin Kantoğlu’nun yanı sıra Abdulaziz Yalçın, Davut Daşkıran ve Zeynep Tekocak, Alma gemisinden Metehan Sarı, Hüseyin Şuayb Ordu, Onur Murat Kolgu, Semih Fener, Osman Çetinkaya ve Sümeyra Akdeniz Ordu, Spectre gemisinden Bekir Turunç, Abdulmecid Bagcivan, Mustafa Muhammed Çakmakcı, Mesut Çakar ve Muslim Ziyali, HugaA gemisinden Mehmet Sait Direkçi, Fatih Özsöz ve Tevhit Yıldız, Deir YassineA gemisinden Sümeyye Sena Polat, Grande Blue gemisinden de Halil Rıfat Çanakçı’nın da bulunduğu açıklandı.
Kantoğlu ve Diğer Vatandaşlar İçin Soruşturma Başlatıldı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, insani yardım filosuna yönelik gerçekleşen bu müdahalenin ardından bir soruşturma başlattığını duyurdu.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, alıkonulan 24 Türk vatandaşı ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ilgili maddeleri çerçevesinde adli sürecin başlatıldığı belirtildi. Soruşturmanın, “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma,” “Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması,” “Nitelikli Yağma,” “Mala Zarar Verme” ve “Eziyet” suçları kapsamında çok yönlü olarak sürdürüldüğü kaydedildi.
İnsani yardım gönüllüsü Muğlalı Ayçin Kantoğlu ve diğer alıkonulan Türk vatandaşlarının durumuna ilişkin gelişmeler yakından takip ediliyor.