Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Temmuz 2025 itibarıyla geçerli olacak çiğ süt referans fiyatını henüz açıklamaması, süt üreticilerini endişelendiriyor. Girdi maliyetlerinin sürekli arttığı bir dönemde belirsizlik yaşayan üreticiler, fiyatın bir an önce ilan edilmesini bekliyor.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından yapılan açıklamada, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeren sıcak çiğ süt için tavsiye edilecek fiyatın en az 21 TL/Litre + soğutma ve hizmet bedeli olarak belirlenmesi gerektiği ifade edildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu fiyat, tercihe bağlı bir artış değil; artan yem, enerji, işçilik ve bakım maliyetleri karşısında üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak adına ekonomik bir zorunluluktur. Üretici artık zararına üretim yapamaz hale gelmiştir.”
Muğla’da faaliyet gösteren çok sayıda süt üreticisi ise hem yem fiyatlarındaki yükseliş hem de düşük alım fiyatları nedeniyle ciddi mali baskı altında. Üreticiler, Ulusal Süt Konseyi’nin gecikmeden adım atmasını ve çiğ süt fiyatını üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde belirlemesini talep ediyor.
Muğla’da Süt Üreticileri Çözüm Bekliyor
Muğla gibi hayvancılıkla öne çıkan illerde üreticiler, süt üretiminin durma noktasına geldiğini, belirlenen referans fiyatın ise sadece üretimi değil, sektörün geleceğini doğrudan etkileyeceğini belirtiyor.