Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi, Bayır Mahallesi ile Deştin Köyü arasındaki Tekağaç mevkiinde yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası için hazırlanan 1/5000 ölçekli imar planının iptaline karar verdi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, bugün gerçekleştirilen Şubat Ayı Meclis Toplantısı’nda, Menteşe’nin Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi’nde inşa edilmesi planlanan Entegre Çimento Fabrikası için hazırlanan imar planının iptalini gündeme aldı. Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın sunduğu önerge, meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi. İmar planlarının hukuki eksiklikler, çevresel etkiler gibi sebeplerle iptal edilmesi gerektiği belirtildi.
Çimento fabrikasının çevresel etkilerinin olumsuz olduğu, tarım alanları ve su havzaları üzerinde yaratacağı risklerin ciddi olduğu ifade edildi. Ayrıca, projenin ulaşım planlamasının eksik olduğu ve kamu güvenliğini tehdit ettiği dile getirildi.
Menteşe’nin Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi sınırında inşa edilmesi planlanan Entegre Çimento Fabrikası için hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın şehircilik ilkesi ve planlama esaslarına uygunluğunun sağlanamadığı gerekçesiyle, söz konusu imar planının iptaline yönelik oy çokluğu ile karar alındı. AK Parti ve MHP grubu ise oylamaya katılmadı.
Önerge, ilgili üç komisyona gönderildi. Komisyon raporunda, bazı üyelerin itirazına rağmen oy çokluğu ile imar planının iptali uygun bulundu. Meclis’te de karar oy çokluğu ile kabul edilerek, entegre çimento tesisi amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı iptal edildi.
Baran Bozoğlu’ndan Açıklama
CHP Parti Meclis Üyesi Baran Bozoğlu, imar planının iptalinin, partisinin katkılarıyla vatandaşların uzun süredir süren mücadelesinin sonucu olduğunu belirtti. Bozoğlu, “Bugün tarihi bir karar alındı. 2007 yılından beri gündemde olan çimento fabrikasının 1/5000’lik imar planı iptal edildi. Bu karar, çevreyi koruma noktasında çok önemli bir adım. ÇED raporları defalarca iptal edilmiş bir projeydi. Sadece bir çimento fabrikası değil, aynı zamanda bölgedeki ormanlık alanları ve doğal yaşamı tehdit eden madencilik faaliyetlerini içeren bir projeydi. Gelinen noktada CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi ve meclis üyeleri tarihi bir karar aldı. Bu Sinpaş kararı gibi Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir karar. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bugün dik duruşumuzu da bir kez daha ortaya koymuş olduk. Genel Başkanımız Özgür Özel, süreci bizzat takip etti. Türkiye’de 20 yıldır kangren haline dönüşen çevre problemine dair tarihi kararı büyükşehir belediye meclis üyelerimiz verdiler” dedi.