Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Muğla’nın Menteşe ilçesi Çırpı Mahallesi Karataş mevkiinde Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Boksit Madeni Ocağı projesine ilişkin “ÇED gerekli değildir” kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
CHP’li Uzun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, söz konusu kararın, alanın “Orman alanı” ve “Tarım arazisi” olarak işaretli olmasına rağmen verilmiş olmasını eleştirdi.
“ÇED Verilmesi Doğru Değildir”
Milletvekili Uzun, 23 Nisan 2025 tarihinde Bakanlık tarafından yapılan duyuruyla ÇED sürecine gerek görülmeden onay verilen projeye tepki göstererek, “Böyle bir alanda maden ocağı açmak için müracaat eden şirket projesine hiçbir araştırma yapılmadan ‘ÇED Gerekli Değildir’ onayının verilmesi doğru değildir” dedi.
Muğla’nın doğal kaynaklarıyla bir tarım, turizm ve kültür kenti olduğunu vurgulayan Uzun, “Artık Muğlalıların bir ağacı dahi kaybetmeye tahammülü kalmamıştır. Bu nedenle hiçbir bilimsel araştırma yapılmadan, bölge halkının görüşü alınmadan, yerel yönetimlerin olur ve rızası gözetilmeden yapılacak tüm projeler iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı.
CHP’li Uzun’un Bakan Murat Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:
Söz konusu proje alanı, Orman alanı ve Tarım arazisi olarak işaretlenmesine rağmen “ÇED Gerekli Değildir” raporunun kapsamı nedir?
Bu alana yapılacak, doğaya ve hayatın vereceği zararlar tespit edilmiş midir? Buna ilişkin bilimsel bir çalışma yapıldı mı?
Bu alanda planlanan madencilik faaliyeti sırasında, bölgede yaşayan halkın sağlığından, sonuçta yaratacağı tahribata kadar oluşturacağı olumsuz etki düşünülmüş müdür? Ormanlarda, tarım alanlarında ve turizme yaratılacak zarar hesaplandı mı?
Projenin bölgedeki mevcut halk kullanım sonuçlarının sonuçları nasıl hesaplandı?
Proje dosyasında ilgili fayda maliyet analizi yapıldı mı?
Projenin bölgesel ekonomi ve istihdamın etkileri nelerdir?
Yapılan programlamalara göre alandaki toplam kazı miktarı 70 bin ton/yıl olarak planlanmaktadır. Bu aşamada karışacak toz ve başkaca olumsuz etkiler nedeniyle insanların havasına, hayatına ve yaşayacağı olumsuz etkiler hesaplandı mı?
Proje ile ilgili olarak yerel halk ve sivil toplum kuruluşları ile bilgilendirme çalışmalarının yapılıp, katılımları sağlanmış mı?
Proje hakkında hangi kurum ve ödeme yaptı?
ÇED alanı içindeki tapulu kayıtlı arazileri için kiralama, satın alma veya tapu sahibi muvafakati olmadan herhangi bir çalışma yapılabilir mi?