Muğla’nın Marmaris ilçesindeki cennet Karacasöğüt koyunda tekne bağlama izni olmamasına rağmen marina olarak işletilen Global Marin’in, kapasite artışına gittiği projesine Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararının iptali için açılan davanın Muğla 2. İdare Mahkemesince reddedilmesi Marmarisli çevrecileri durduramadı.
Marmaris Kent Politikaları Derneği bugün konu ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
KARACASÖĞÜT KOYUNU BETONLAŞTIRACAK PROJE
Açıklamada şunlar denildi.
***Karacasöğüt İçin Mücadele Sürüyor! Danıştay 4. Dairesi’nin, Muğla’nın göz bebeği Karacasöğüt Koyu’nu betonlaştıracak olan “Yat Limanı ve Turizm Tesisi” projesine onay veren kararına rağmen, hukuk mücadelemiz son hız devam ediyor!
1. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI
***Bu Karar Neden Hukuka ve Bilime Aykırı? Arkeolojik Mirasimiz Tehlikede Proje alanı, 28 Mart 2024’te resmen 1. Derece Arkeolojik Sit ilan edildi. Su altında Amnistos Antik Kenti’ne ait paha biçilemez kalıntılar bulunuyor, ancak Danıştay bu tarihi hazinenin yok edilme riskini görmezden geldi.
EKOLOJİK YIKIM YAŞANACAK
*** Ekolojik Yıkım Kapida Koy, Akdeniz foku, caretta caretta ve nesli tükenmekte olan Poseidonia çayırları gibi canlıların son yaşam alanlarından biri. Proje, uluslararası Barcelona Sözleşmesi’ni açıkça ihlal ediyor.
*** Bilimsel Gerçekler Çarpıtıldı Proje alanının 1. derece Arkeolojik Sit içerisinde olması görmezden gelindi. Deniz dibindeki tarihi eserler için “önemsiz zarar” değerlendirmesi yapıldı. Müsilaj tehdidi raporlarda kasıtlı olarak atlandı. Kapasite artışının yaratacağı ekolojik yıkım hesaplamaları yapılmadı. Daha Önce Aynı Proje Reddedilmişti Aynı bölgede benzer bir marina projesi, “1. Derece Sit Alanı” gerekçesiyle mahkemece iptal edilmişti. Danıştay bu emsal kararı yok saydı.
SUALTI KÜLTÜR MİRASIMIZ YOK EDİLECEK
***Danıştay’da adalet için mücadele edenler Tetkik Hakimi ve iki Danıştay üyesi kararın bozulması gerektiğini savundu. Karar oy çokluğu ile verildi. Karşı oy gerekçelerinde çarpıcı uyarılar: “Sualtı kültür mirasımız yok edilecek.” “Bilirkişi raporu bilimsel değil, yeni inceleme şart” “Kültür Varlıkları Kurulu’nun görüşü alınmalıydı”
RESMİ BAŞVURUYU YAPACAĞIZ
*** Peşini bırakmayacağız Danıştay’ın kararı hukuk ve bilimle çelişmektedir. Karar düzeltme başvurusuyla üstün kamu yararının sağlandığı bir karar tesis edilmesi için hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Danıştay’a karar düzeltme başvurusu için son hazırlıklarımızı tamamlayarak 15 gün içinde resmi başvuruyu yapacağız..