Flamingo cennetinde 20 yıllık mücadeleyi sürdürüyorlar
Muğla’nın Milas ilçesine balı Boğaziçi Mahallesi’ndeki koruma altındaki flamingo cenneti Tuzla Sulak Alanı ve etrafında Ağaoğlu tarafından yapılmak istenen 30 bin kişilik tatil kenti projesi ile Doğuş Holding tarafından planlanan golf sahası ve turistik tesislerine yönelik Muğlalı STK ve çevreciler bugün eylem ve basın açıklaması yaptı.
TMMOB Mimarlar Odası, Muğla Çevre Platformu, Mandalya Çevre Platformu, Boğaziçi Koruma ve Güzelleştirme Derneği ve Karya Kültür ve Sanat Derneği tarafından sulak alanda düzenlenen eylemde sık sık “Havama Suyuma Dokunma” Sloganları atıldı.
20 YILDIR MÜCADELE VERİYORLAR ÇED RAPORLARI DEFALARCA İPTAL EDİLDİ
MUÇEP Gönüllüsü Neşe Tuncer ile Muğla Mimarlar Odası Başkanı Defne Benol Erdoğan yaptıkları ortak basın açıklamasında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi iel koruma altına alınan sulak alanı cehenneme çevirecek projelerle 20 yıldır mücadele ettiklerini ve alınan ÇED raporlarının mahkemelerce defalarca iptal edilmesine rağmen şirketlerin rant projelerinden vazgeçmediklerini belirterek tepki gösterdiler.
Ortak basın açıklamasında şunlar belirtildi;
“Muğla, Milas, Dörttepe ve Boğaziçi köyleri ile Bodrum, Meşelik köyü sınırları içerisinde kalan “Ulusal Öneme Haiz” Boğaziçi-Bargilya Metruk-Tuzla Sulak Alanı bir “lagün” (deniz ile bağlantısı olan göl) çevresindeki çamur düzlükleri, tuzcul çayırlıklar, küçük adacıklar, sazlıklar ve deniz börülcesi habitatlarından oluşan bir doğal yaşam alanıdır.
Tuzla, flamingo, ak pelikan, poyraz, martı, ördek, balıkçıllar, cılıbıtlar, sumrular gibi, kış aylarında sayıları binleri bulan çeşitli kuş türlerine evsahipliği yapmaktadır.
***562 hektar büyüklüğündeki Sulak Alan, gerek uluslararası mevzuat gerekse ulusal mevzuatlar çerçevesinde “koruma altında”dır ve 26 Haziran 2021 tarihinde de 4167 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilmiştir.
Ağaoğlu’nun Akdeniz İnşaat Eğitim Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan Turizm Kenti Projesinin iptali talebiyle MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MİMARLAR ODASI ve MUÇEP’in açtığı davalarda Muğla 1. İdare Mahkemesi (12 Mayıs 2023 tarihli) “İKİNCİ Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı” hakkında da “iptal” kararı verdi.
Açılan dava dilekçelerinde özellikle ve önemle özetle şu vurgulamalara yer verildi:
“ÇED olumlu” kararı verilen söz konusu proje, 31 Temmuz 2019 tarihinde “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” olarak tescil edilen ve Tarım ve Orman Bakanlığınca 22 Eylül 2021 tarihinde Yönetim Planı ve koruma bölgeleri onaylanan Boğaziçi-Bargilya-Metruk-Tuzla Sulak Alanının tampon bölgesinde yapılmak isteniyor.
DERELERİN ÖNÜNE SET BARAJLAR YAPILMIŞ
Proje alanında bulunan Sarımehmet Deresinin önüne betonarme bir set (baraj) yapılmış. Bu sedde “derenin doğal akışı”nı olumsuz yönde etkiliyor ve dolayısı ile flora-fauna dengesinin sürekliliği üzerinde ciddi boyutlarda tehdit oluşturuyor.
DOĞAL YAŞAM RİSK ALTINDA
Tuzla Sulak Alanına tatlı su girişi hem kalite, hem de miktar olarak büyük önem taşıyor; oysa dere yatağı boyunca “su geçirimsiz malzeme” kullanılarak yapılan 8 gölet, yağmur ve zemin suyunu tutarak Sulak Alana ulaşmasını engelliyor. Tuzlanın çok hassas olan tatlı-tuzlu su dengesini bozan ve aşırı tuzlanmaya neden olan bu göletler, doğal yaşam üzerinde büyük risk oluşturuyor.
İnşaat sürecinde yapılacak hafriyatlar nedeniyle, muhtemelen yüzey suyundaki akışın miktar, kalite ve yönü de değişecek; bu da Sulak Alanı olumsuz yönde etkileyecek.
***ÇED Raporunda, bölgede yeraltı ve yerüstü su potansiyeli yetersiz! olduğu için projenin su ihtiyacının denizden su çekilerek karşılanması ve dahi “ters osmoz sisteminden çıkan yoğun tuzlu suyun yeniden denize deşarjı” yöntemiyle çözüleceği belirtiliyor. Ancak derin deniz ortamını olumsuz yönde etkileyecek başlı başına bir ÇED konusu olan bu sistem projelendirilmemiş, deşarj yerleri bile belirlenmemiş.
ÇED KARARLARI İPTAL EDİLDİ
İşte Muğla 1’inci İdare Mahkemesinin 26 Mart 2025 tarihli kararında yukarıda belirtilen ve dava dilekçelerinde tüm detaylarıyla sunulan iptal gerekçeleri haklı bulundu ve çevreye olumsuz etkileri olacağı anlaşılan ve telafisi güç zararlar doğuracağı açıkça belli olan projenin (ikinci) “ÇED olumlu kararı”nın İPTAL edilmesine karar verildi.
GOL VE TURİSTİK TESİS PROJESİ ÇEDLERİDE İPTAL EDİLDİ
***Tuzla Sulak Alanı Tampon Bölgesi içerisinde yapılmak istenen 160 konut, 154 müstakil villa, 165 odalı otel, 2 adet 18 delikli golf alanı, 3 sosyal, 4 ticari tesis için 2 bin 200 hektarlık kısmı orman alanı olmak üzere yaklaşık 1 milyon 912 bin m²lik alanda 20 yılık bir süreçte açılan üç dava, üç bilirkişi inceleme raporu ve üç İPTAL kararı vardı…
2019’da Tuzla Lagünü ULUSAL ÖNEME HAİZ SULAK ALAN ilan edildi.
2021’de Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Tuzla Dogal Sit Alanı ve “çevresi kesin korunması gerekli hassas alan olarak” belirlendi.
Yine yeniden üçüncü kez Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Milas Belediyesi tarafından “ÇED olumlu kararı”na İPTAL davası açıldı.
21 Kasım 2023 tarihinde (üçüncü kez) keşif yapıldı ve 17 Eylül 2024 tarihinde yeniden “ÇED olumlu kararının İPTALİNE OY BİRLİĞİ” karar verildi.
Yani 20 yıllık bir süreçte tekrar durdurmayı başarmıştık, MAHKEME VİTA PARK’A BİR KEZ DAHA “DUR!” demişti…
***Bu türden yoğun yapılaşma projelerinin sulak alanların etkileşim sınırları içinde yapılması “lagün” (deniz ile bağlantısı olan göl) niteliğindeki sulak alanları besleyen tatlı su girişinin azalmasına yol açacak ve tuzlanmanın artmasına neden olacaktır.
Bu sadece habitatı değil yer altı su kaynaklarını da olumsuz yönde etkileyeceğinden çevresindeki arazilerinin de tuzlanmasına ve artık tarım yapılamaz hale dönüşmesine de neden olacaktır.Her koşulda çevresel adaletsizliklerle mücadelemiz sürecektir.