Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler son bir ayda özellikle Ege’de ve turistik ilçelerde çıkan yangınlar ve etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. İşler “Yangınlar sonrası otellerde rezervasyon iptalleri yaşandı. Çeşme kapalı algısı yaratıldı. Turizmciler olarak bu algıyı yıkmaya çalışıyoruz, yanan yerlerin rehabilitasyonu için projeler hazırlanıyor” diye konuştu.
Yangınları, bölge ekonomisini ve sektörü derinden etkileyen bir felaket olarak niteleyen İşler, başta Çeşme, Foça, Seferihisar olmak üzere Ege’de tüm turizmcilerin tesisleri ve hizmet kaliteleriyle ayakta olduğunu, bu felaketin, iz ve etkilerini silmek için yoğun bir çaba içine girdiklerini vurguladı.
Yangın haberlerinin ulusal ve uluslararası basında geniş yer almasının, destinasyonun güvenliğine dair endişelere yol açtığını, özellikle yabancı turistlerin rezervasyon kararlarını bu tür haberlere bakarak verdiğini, dolayısıyla iptaller veya rezervasyon ertelemelerinin söz konusu olabildiğini belirten ETİK Başkanı İşler, turizm sektörünün güçlü olduğunu, herkesin elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışarak misafirlerini ağırlamaya devam ettiğini söyledi.
YANGIN SONRASI BAZI OTELLERDE REZERVASYON İPTALLERİ YAŞANDI
Mehmet İşler; “ Yangın öncelikle Çeşme, Foça, Seferihisar ve bölgemizde etkili oldu. Yangın sadece doğamızı değil, aynı zamanda bölge ekonomisini ve turizm sektörünü derinden etkileyen bir felaket oldu. Ege gibi doğal güzellikleriyle ünlü bir destinasyonda yaşanan yangınlar, maalesef binlerce hektar ormanlık alanın zarar görmesine yol açtı. Turistlerin bölgeyi tercih etme nedenlerinden biri olan yeşil dokumuz, yürüyüş parkurlarımız, doğal peyzaj ciddi şekilde zarar gördü. Yangının hemen ardından bazı otel rezervasyonlarında iptaller yaşandı. Restoranlar, beach club’lar, tur operatörleri gelir kaybı riskine girdi. Özellikle açık hava turizmine dayalı aktiviteler, beach aktiviteleri, yat turları, yürüyüşler etkilendi. Bazı insanlar sağlığından endişe ettiği için tatil planlarını değiştirdi. Yaz sezonunun tam ortasında böyle bir felaketin yaşanması ciddi ekonomik sıkıntılar yarattı.” İfadelerini kullandı.
YANGIN SONRASI ÇEŞME KAPALI ALGISINI YIKMAYA ÇALIŞIYORUZ, REHABİLİTASYON PROJELERİ HAZIRLANIYOR
Mehmet İşler açıklamasının devamında ise “Yangınlara çok hızlı müdahale edildi. Devlet kurumlarımız, belediyelerimiz, gönüllüler, halk el birliğiyle söndürme çalışmalarına katıldı. Bu, bölge insanının ne kadar dayanışma içinde olduğunu, kentine, doğasına sahip çıktığını bir kez daha gösterdi. Hem kamu hem özel sektör olarak hızlı bir şekilde zarar gören alanların rehabilitasyonu için planlar hazırlanıyor. Fidan dikim kampanyaları, gönüllü projeler organize ediliyor. Çevre bilinci bu tip krizlerden sonra daha da artıyor. Biz de sektör olarak, basınla, turizm acenteleriyle sürekli iletişim halindeyiz. Başta “Çeşme kapalı’ algısının oluşmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Çeşme ve diğer destinasyonlarımız hâlâ turistlerini ağırlayacak kapasiteye sahiptir ve ağırlamaktadır. Bu felaket bize bir kez daha gösterdi ki turizm, doğa ile birlikte var oluyor. Yangınlar iklim krizinin ve insan faktörünün bir sonucu. Sektör olarak sürdürülebilir turizm modellerine yönelmek, yangın riski olan bölgelerde erken uyarı sistemleri kurmak, çevre koruma projelerine daha fazla yatırım yapmak zorundayız” dedi,