20 yıl boyunca toplanan ve iki yıl boyunca analiz edilen veriler, 20 ışık yılı uzakta insan hayatına elverişli bir gezegen olduğunu keşfetti.
Tortoise Media’nın aktardığına göre HD 20794d isimli gezegen Dünya’dan altı kat büyük ve yüzeyi su toplayabilecek kadar taşlık. Gezegen ayrıca sisteminin merkezindeki yıldızdan suyun sıvı halde kalabilmesi için yeterli uzaklıkta.
Oxford Üniversitesi’nde öte gezegen tespit araştırmacısı olan Michael Cretignier yönetiminde yapılan araştırma, gezegenin varlığını ve yörüngesini doğruladı. Sonuçlara göre yıldız sisteminde olduğu yer sebebiyle HD 20794d ne suyun donacağı kadar soğuk, ne de buharlaşacağı kadar sıcak.
Cretignier’in analiz ettiği verilerin tamamı Şili’deki karasal teleskoplardan elde edilmişti, ancak HD 20794d’nin artık metan ve karbondioksit molekülleri gibi yaşamın varlığına işaret edebilecek atmosferik biyobelirteçleri tespit etmek için interferometrelere sahip uzay teleskoplarıyla da incelenmesi bekleniyor.
BBC Sky, mevcut bulguların gezegenin insan yaşamına elverişli olduğuna işaret ettiğini belirtti.
Bulgular heyecan verici olsa da The Times’a göre insanların inşa ettiği en uzun menzilli uzay aracı Voyager 1’in bile gezegene ulaşması 18 bin yıl alır.