Lüks eşya üretiminin yüzde 80’ine ev sahipliği yapan Çin, vergileri aşmak için Batılı markaların ürünlerinin etiketlerini değiştiriyor, farklı menşeili ürünler olarak yeniden satıyor. Orijinali 30 bin TL olan çantalar, 1.500 TL’ye satılıyor. ABD tüketicisi, ürünü bizzat Çin’den alması yönünde teşvik ediliyor.
Trump’ın başlattığı ticaret savaşında yüzde 245 vergiyle hedef alınan Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki ürünler fabrika depolarında kaldı. Ancak karşılık olarak Komunist Parti ülke, en büyük silahını dünya pazarına sürmeye hazırlanıyor.
Kıyafet, elektronik ve hatta otomobil gibi Dünya lüks ürünlerinin yüzde 80’ini üreten Çin, farklı etiketler ve markalar altında ABD marka ürünlerin 20’de 1’i fiyatına ABD ve Avrupa pazarına sürmeye hazırlanıyor.
Gucci, Versace, Converse gibi markaların ürünlerini fabrikalarında üreten Çin, sadece etiketleri değiştirerek bu ürünleri tekrar satışa sürüyor.
Çin, ABD’nin lüks markalarına tek cepheden saldırmıyor. Çin’in TikTok üzerinden başlattığı ve ABD’li tüketiciyi hedef alan reklam kampanyaları, lüks ürünlerin ABD’den değil bizzat Çin’den alınması için teşvikte bulunuyor.
GÜNEY KORE ORTAYA ÇIKARDI
Güney Kore Gümrük İdaresi’nin gerçekleştirdiği soruşturma sonucu, Çin ürünlerinin, ‘Güney Kore’de yapıldı’ etiketleriyle, farklı markalar adı altında ABD pazarına tekrar sürüldüğü ortaya çıktı.
Kore Gümrük Servisi geçen ay yaptığı özel bir araştırmanın ardından 20,81 milyon dolar değerinde etiketi değiştirilmiş Çin ürünlerinin direkt olarak ABD’ye sevk edildiğini ortaya çıkardı
Soruşturmadan sorumlu Lee Kwang-woo, bu tür girişimlerin Trump’ın ilk başkanlık döneminde de gözlendiğini, bu kez de benzer eğilimlerin beklendiğini söyledi.
Lee, “Trump’ın ilk döneminde sahte ihracat girişimlerinde bir artış yaşandı, şimdi de benzer bir eğilimin olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Benzer açıklamalar, Çinli şirketler tarafından da desteklendi. Kadın giyiminde uzmanlaşan Şangay İpek Grubu, ihracatın şirketin toplam satışlarının yarısını oluşturduğunu ve ABD pazarının ihracatının yüzde 35’ini temsil ettiğini söyledi.
Şirketin başkan yardımcısı Shen Dong.”Başlangıçta ABD pazarına yönelik olan ürünleri Avrupa ve Güney Amerika gibi diğer denizaşırı pazarlara yönlendirmeyi düşünüyoruz. Oradaki alıcılar tedarikle ilgilendiklerini ifade ettiler,” dedi.
KÜÇÜK DEĞİŞİKLER, BÜYÜK FİYAT FARKI
Çin Maliye Bakanı Li Qiang’ın 4 Nisan günü yaptığı açıklamasında, Çin’in Trump tarifelerine karşı alabileceği önlemleri sıraladı.
Bu önlemlerin arasında, Batılı markalar adına satılan Çin menşeili lüks ürünlerin, Çin markaları altında satılması vardı.
Bu hususta Şangay, dış tüketim için hazırlanan ancak gümrük vergileri sebebiyle ABD’li şirketlere teslimatı sağlanamayan ürünlerin, normal piyasa fiyatlarına göre çok daha ucuza Çinli şirketlere satışını sağlıyor.
Çinli şirketler ise bu ürünleri, Alibaba gibi online mağazalarda orijinal ya da “orijinalden farksız” marka ürünler olarak doğrudan ABD pazarına aktarıyor.
Örnek olarak, Versace marka bir çanta ABD’de 300 bin TL’ye kadar çıkabilirken, aynı çantanın birebir kopyası Alibaba üzerinden 3 bin TL’ye satılıyor.
Çin, bu ürünleri özellikle kendi pazarını güçlendirmek için kullanacağını ve ekonomik atılımlarının temelini iç pazara dayandıracağını belirtiyor.
Ancak Çin, ABD’li tüketicinin de bu ürünleri ABD’den değil, doğrudan Çin’den alınmasını istiyor. Bu sebeple, Çin sosyal medya platformu TikTok’ta dev bir reklam kampanyası başlatıldı.
ABD’DEN DEĞİL, BİZDEN ALIN
TikTok üzerinde, İngilizce konuşan Çinli şirket çalışanları, dükkan sahipleri ve influencerlar Çin’de üretilen lüks giyim ürünlerini ABD’li tüketiciye tanıtıyor.
Bir Tiktok videosunda, birbirinden farksız görünen Birkin çantaları karşılaştıran bir influencer, ABD’den alınan bir çantanın 30 bin dolar olduğunu belirtirken, Çin’den alınabilen ‘tıpkısının aynısı’ çantaya 1.500 dolar değer biçiyor.
Videonun altındaki yorumlarda ise, çantanın satın alınabildiği Çinli internet sitesinin adresini bırakıyor. ABD TikTok’unda popüler olan bu videolar, yabancıların Çin malı ürünleri direkt olarak Çin’den almaya teşvik ediyor.
Ancak Çinli şirketler, sadece bu hamleyle kendini sınırlamıyor. Bu ürünleri farklı markalar altında ancak orijinal ürün olarak tanıtarak pazara sürmeye devam ediyor.
Çin Komunist Parti ise böyle bir girişimde olduğunu reddediyor. Komunist Parti’nin 20 Nisan’da yayımladığı Meclis görüşmesi beyanında, Çin’in halen patent haklarına saygı duyduğu ve hukuka uymayan şirketlere yaptırım uyguladığını belirtiyor.