Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler Bodrum turizmini nasıl etkileyecek? Turizmde krizler her zaman fırsat mıdır? BOTAV Genel Sekreteri ve Doria Hotel Genel Müdürü Yiğit Girgin, sektördeki rehavete karşı ezber bozan açıklamalarda bulundu. Girgin’e göre Bodrum’un kurtuluşu dışarıdaki krizlerde değil, içeride atılacak doğru adımlarda gizli.
Turizm sektöründe son günlerde Dubai ve çevresindeki gelişmeler üzerinden, bölgedeki gerilimin Türkiye’ye ve özellikle Bodrum gibi premium destinasyonlara talep kaydıracağı yönünde bir beklenti oluştu. Ancak uzmanlar, turizmdeki “bir yerin sendelemesiyle diğer yerin otomatik olarak güçlendiği” yönündeki basit denklemin artık çalışmadığı konusunda hemfikir.
BOTAV Genel Sekreteri ve Doria Hotel Genel Müdürü Yiğit Girgin, konuya ilişkin yaptığı kapsamlı değerlendirmede, turizmcileri kendi eksiklerini dışarıdaki gelişmelerle örtmemeleri konusunda uyardı.
Rusya Cephesinden Yükselen Ses: “Türkiye Artık Pahalı”
Meselenin doğru okunması gerektiğini vurgulayan Girgin, uluslararası pazarlardaki algı değişimine dikkat çekti. Özellikle Rusya pazarından gelen sinyallerin alarm verici olduğunu belirten Girgin, Türkiye’nin “uygun fiyatlı tatilin değişmez adresi” kimliğinden uzaklaştığını ifade etti.
Artan ulaşım maliyetleri, iç enflasyon, enerji ve işletme giderlerinin Türkiye paketlerinde ciddi bir fiyat baskısı yarattığını belirten Girgin, “Rus kaynaklı değerlendirmelerde iki kişilik bir haftalık paketlerin 200 bin rubleden başladığı ifade ediliyor. Yani birileri ‘Türkiye kazandı’ değil, ‘Türkiye pahalılaştı’ diyor,” sözleriyle tehlikenin altını çizdi.
Avrupa Pazarı Refleksle Değil, Güvenle Hareket Ediyor
Avrupa tarafında ise daha serinkanlı bir tablonun hakim olduğu görülüyor. Bentour Reisen CEO’su Deniz Uğur’un Türkiye’nin popüler tatil bölgelerinde operasyonların sorunsuz sürdüğüne dair açıklamalarını hatırlatan Girgin, Avrupa pazarının güven, istikrar ve operasyon kabiliyetiyle hareket ettiğini; Birleşik Krallık merkezli platformların da Ege Bölgesi’ni pozitif konumlandırdığını belirtti.
“Dubai’yi Küçümsemek Ciddi Bir Hata Olur”
Rakip destinasyonların gücünün hafife alınmaması gerektiğinin altını çizen Yiğit Girgin, Dubai’nin 2025 yılı istatistiklerini hatırlattı:
19,59 milyon uluslararası gecelemeli ziyaretçi.
%80’in üzerinde ortalama otel doluluğu.
95,2 milyon yolcu ağırlayan ve 291 destinasyona bağlanan devasa hava yolu (DXB) altyapısı.
Girgin, “Karşımızda sadece iyi pazarlama yapan bir destinasyon değil; altyapısı, üstyapısı ve küresel iletişim kabiliyeti son derece güçlü bir rekabet makinesi var,” diyerek durumun ciddiyetini özetledi.
Bodrum İçin Yeni Bir Hikaye Yazma Zamanı
Türk turizminin ve Bodrum’un asıl meselesinin savaş olmadığını belirten Girgin, sektörün kronikleşen sorunlarına şu maddelerle dikkat çekti:
Fiyat-kalite dengesizliği.
Destinasyonun ortak bir akılla yönetilememesi.
Pazarlama dilindeki dağınıklık.
Sezonun 10-12 aya yayılamaması.
Sosyal medyada oluşan “pahalı algısına” karşı güçlü bir karşı anlatı kurulamaması.
Bugünün turistinin sadece “deniz, kum, güneş” değil; deneyim, güven, kolay ulaşım ve ödediği paranın karşılığını aldığına inandığı bir kalite satın aldığını belirten Girgin; “Bodrum için yeni hikâye, pembe bir slogan değildir. Yeni hikâye; doğru ürün, doğru fiyat, doğru hedef pazar, doğru ulaşım ve doğru koordinasyon demektir,” ifadelerini kullandı.
“Krizden Vazife Çıkarmayın, Aynaya Bakın”
2026 sezonunu sadece dış gelişmeler ve savaş ekseninde okumanın eksik kalacağını vurgulayan BOTAV Genel Sekreteri, Bodrum’un kendi hazırlığıyla yükselebileceğini belirtti. Sektör paydaşlarına “Krizde durumdan vazife çıkarmamak, rakibi küçümsememek ve aynaya bakmaktan kaçmamak” çağrısında bulunan Girgin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bodrum, Türk turizminin incilerinden biridir. Ama inci olmak yetmez; parlayabilmek gerekir. Bazen en büyük risk, dışarıdaki savaş değil; içerideki gecikmedir.”





























