Bodrum’da Akdeniz foklarının barınma alanı olan cennet Tilkicik Koyu’nda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan satın alınan 485 dönümlük arazide marina, otel ve konut projesine ÇED raporu alınmadan başlanması Bodrumluların sert tepkisine neden olmuştu.
Projenin bitme aşamasına gelmesiyle birlikte bakanlık tarafından ÇED sürecinin başlatıldığının duyurulması projenin yapılmaması için üç yıldır mücadele eden Bodrumluları şoke etti.
Bodrum’da Akdeniz foklarının barınma alanı olan Tilkicik koyunda altı ay önce inşaata başlayan United Bodrum Turizm A.Ş.’nin yapmayı planladığı Gökçebel Yat Limanı (Otel Dahil) Projesi için hazırlanan ÇED Raporu’nun Bakanlığa yeni sunduğu ve değerlendirme sürecinin başladığı ortaya çıktı. United Bodrum Turizm A.Ş. tarafından kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında ve kıyı kenar çizgisinin kara tarafında bulunan 779 Ada 1 parselde Gökçebel yat limanı (Otel Dahil) Projesi tesis edilmesi ve işletilmesi planlanırken hazırlanan ÇED Raporu, Bakanlığa sunuldu ve inceleme değerlendirme süreci başlatıldığı duyuruldu.
Gökçebel Yat Limanı (Otel Dahil) projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, Bakanlığa sunuldu ve inceleme değerlendirme süreci başlatılırken proje ile ilgili olarak 21 Kasım 2024 tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirileceği belirtildi.
FOKLARIN BARINMA ALANINA MARİNA PROJESİ YATIRIM MALİYETİ 247 MİLYON TL
Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan alanda onaylı imar planı sınırları içerisinde, iskele boyu en uzun noktada 92,66 m olacak şekilde 26 m genişliğinde mendirek yapılması ve söz konusu mendireğe maksimum 30 m uzunluğunda 5 adet yat yanaşma yapılması planlanan projenin toplam yatırım maliyeti 247 milyon TL olarak belirlenirken ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre bu amaçla, 2 bin 398,25 metrekare yüzey alanına sahip olacak mendirek için deniz içerisinde su içi beton tekniği kullanılarak inşai müdahale yapılacak. İlave olarak 2 bin 603,77 metrekare olarak planlanan çekek alanında da deniz dolgusu gerçekleştirilecek.
Söz konusu planlanan projede onaylı imar planları ve uygulama projesine uygun olarak yat limanı tesisi yapılması hususunda Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Yüksek Kurul Kararı ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye 49 yıllığına (2015’ten itibaren) kullanma izni verildi. Kıyı kenar çizgisinin kara tarafında kalan alanda ise inşa edilecek otel, villa, restoran, kafe, dükkan, market, idari bina vb. yapılar ile proje kapsamında işletme faaliyetleri sürdürülmesi ve ziyaretçilere hizmet verilmesi planlanıyor.
MAHKEME TARAFINDAN İPTAL EDİLMİŞTİ
Planlanan projeye ilişkin ÇED süreci ilk olarak Bakanlıkça yeterlik verilmiş farklı bir müşavir firma tarafından 2014 tarihli ÇED Yönetmeliği kapsamında başlatılmış ve arazi etüt çalışmaları gerçekleştirilmişti. ÇED Başvuru Dosyası Bakanlığa sunulmuş olup Bakanlıkça incelenen ÇED Başvuru Dosyası formata uygun bulunmuş ve 24 Ocak 2021 tarihinde Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilmişti. Planlanan projeye ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 17 Mart 2021 tarihli yazısı ile ÇED sürecinin sonlandırıldığı bildirilmişti.Bununla birlikte Muğla 2. İdare Mahkemesi kararı ile davaya konu süreç sonlandırma işleminin iptaline karar verilmişti.
ÇED RAPORU ALINMADAN FOKLARIN BARINMA ALANINA DOLGU YAPILDI İDDİASI
ÇED raporu alınmadan Akdeniz foklarının barınma alanına iş makinelerinin girerek dolgu yaptığı belirtildi. TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu temsilcisi Mustafa Erdoğan Proje alanının kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kaldığını belirterek “ Yat limanı alanında ÇED süreci tamamlanmadan ve belediyeden yapı ruhsatları alınmadan faaliyete başlanıldığını, hatta 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na muhalefet edilerek denizin içerisi iş makinaları aracılığı ile doldurulduğunu öğrendik. Bu alanın geri sahasında aynı şirket tarafından yapımı devam eden projede kümülatif etkiler göz ardı edilerek ÇED Yönetmeliği’nin 25. maddesi ihlal edilmiş, her bir parsel ayrı ayrı ve birbirinden farklı projelermiş gibi değerlendirilerek ÇED Yönetmeliğinin EK-1 VE EK-2 eşik değerlerinin altında gösterilerek ÇED kapsam dışı yazısı alınmıştır. ÇED kapsam dışı alınan parsellere de belediye tarafından yapı ruhsatları düzenlenmiştir” ifadelerini kullandı.
“ÇED OLUMLU RAPORU ALINMADAN İNŞAAT RUHSATI DÜZENLENEMEZ”
Erdoğan açıklamasında Gökçebel Yat Limanı projesi 779 ada 1 parsel ve bu parselin önünde deniz yüzeyinde olduğunu belirterek;
“Bu alanda kara ve deniz kısmında plan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından bütün olarak onaylanmıştır. Ama yat limanı projesi için Kıyı Kanunu, ilgili yönetmelikleri ve “Kıyı Yapılarında Uygulanacak İş ve İşlemlere İlişkin Genelge” gereği zemin etüt raporu, uygulama mühendislik projeleri, ÇED raporu işlemleri tamamlanmalı ve inşaat ruhsatı alınmalıdır. ÇED yönetmeliğinin “EK-1 e)maddesine göre yat limanlarında ÇED olumlu kararı alınmadıkça yapı ruhsatı düzenlenemez. “ÇED süreci tamamlanmadan, yapı ruhsatı alınmadan bu işletme kırıcı ve kazıcı iş makinaları ile kıyı bandında fiziki uygulamalar yapmaktadır. Deniz içerisine hafriyat ve kayalar doldurularak ekolojik flora ve fauna yok edilmektedir. Kıyının doğal yapısı bozularak geri dönüşümü mümkün olmayacak tahribatlara neden olmaktadır. Görülen olay 3194 sayılı İmar Kanun’u, 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nu ve ÇED Yönetmeliği’nin 25. maddesini ihlal etmektedir. Yukarıda detaylıca anlattığımız süreçte sorumlulukları olan kurumları görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Akıl ve bilimden yana kentin yaşayanı değil sahibiyiz anlayışı ile canlıların yaşam alanlarına vahşice müdahalelerin yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz.” Dedi.