Bodrum ve Milas ilçelerinde içerisinde yanan ormanlık alan ile Mumcular Barajı’nında yer aldığı 5 köyü içine alan yaklaşık 400 hektarlık ormanlık alan ve yaylanın Muğla Milas-Bodrum Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi adı altında imara açılmasına Bodrum ve Milaslılar sert tepki gösterdi.
Bölgenin yüzde 90’nın yapılaşmaya açılacağını belirten TMMOB Temsilcisi Mustafa Erdoğan “Kamu yararı gözetmeyen, tamamen rant amaçlı yapılmış olan bu plana TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu olarak dava açmış bulunuyoruz” dedi.
Bodrum ve Milas ilçelerinde içerisinde yanan ormanlık alan ile Mumcular Barajı’nında yer aldığı 5 köyü içine alan yaklaşık 400 hektarlık ormanlık alan ve yaylanın Muğla Milas-Bodrum Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi adı altında imara açılmasına Bodrum ve Milaslılar sert tepki gösterdi. TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından Fesleğen yaylası ve ormanlık alanı önünde düzenlenen eylem ve basın açıklamasına STK temsilcileri, Bodrum Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri , 5 köyün muhtarı ve vatandaşlar katıldı. Ellerinde Doğama Suyuma Fesleğen’ime Dokunma yazılı pankart ile gelenler cennet yayları ve asırlık ormanları cehenneme çevirecek projeye sert tepki gösterdi.
TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan yaptığı açıklamada Muğla Milas-Bodrum Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları kapsamında Muğla Milas ve Bodrum İlçeleri, Çamseki Mevkii Özel Proje Alanı Amaçlı 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Hüküm Değişikliği, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün 02.04.2024 tarih ve 4782986 sayılı yazısı ile onaylanmış ve 16.04.2024 tarihinde askıya çıkarıldığını söyledi.
5 KÖYDE YÜZLERCE HEKTAR ORMAN, TARIM VE YAYLA ALANINI KAPSIYOR
Erdoğan açıklamasında “Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içinde Çamseki Mevkiinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imar planı onaylanmıştır. Planlama alanı Bodrum ve Milas İlçe sınırları içinde kalmaktadır; Bodrum İlçesine bağlı Mumcular ve Bahçeyaka Mahalleleri, Milas ilçesine bağlı Kısırlar, Kuzyaka ve Beyciler Mahallerini kapsamaktadır. Aynı alanda 2016 yılında onaylanmış olan imar planına, Muğla Barosu tarafından dava açılmış ve plan iptal edilmiştir. Bu alandaki doğal hayatın bozulacağı, kırsal yapının olumsuz etkileneceği davanın iptal gerekçeleri arasındadır. Bu planın da aynı sebeplerle bölge için aynı olumsuz neticeleri yaratacağı görülmektedir” ifadelerini kullandı.
BU PLAN BÖLGENİN TAMAMEN YOK OLMASINA NEDEN OLACAK
Erdoğan Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi 25 ha büyüklüğünde olduğunu belirterek “ Bu bölge içinde 1. Etap olarak seçilmiş Çamseki Planlama alanı 356 ha büyüklüğündedir. Yani toplam alanın %1.4 lük kısmı planlanmıştır. Çamseki Mevkii’ndeki planlama alanının ilk etap olarak adlandırılması, Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde imar ve yapılaşmanın devam edeceğini göstermektedir. Yani bu plan bu bölgenin tamamının yok oluşunun başlangıcıdır” dedi.
PLAN İÇİNDE ORMAN, TARIM ARAZİLERİ, DERELER VADİLER, BARAJ VAR
Planın açıklama raporunda, bu planlama alanının ilk etap olarak seçilmesine gerekçe olarak gösterilen kriterler incelendiğinde;
“1-Planlama alanının içinde bulunan orman alanları, tarım alanları, dereler, vadiler, bakı noktaları, doğal manzara teraslarının alanın turizm potansiyelini oluşturduğu,
2-Planlama alanın Milas -Bodrum Havaalanına Bodrum merkezinden daha yakın olduğu, ana karayolu ile planlama alanı arasında standardı yüksek asfalt yol bulunduğu,
3-Planlama alanının kırsal yerleşmelere yakın olması sebebiyle teknik altyapı olanaklarının bulunduğu, Mumcular Barajına 2 km mesafede olduğu
4- Planlama alanının %60’lık kısmının orman olduğunun ve bu alanın Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildiği,”
gibi gerekçeler olduğu anlaşılmaktadır.
Bu gerekçelerin tamamı bölgenin yol, su, alt yapı, doğal güzellikler gibi mevcut imkanlarının kullanılarak rant elde etme amacının göstergesidir. Bununla birlikte bölgedeki mevcut kırsal teknik altyapının nitelikli turizm yatırımları için ne derece yeterli ve bağlayıcı olarak kabul edildiği anlaşılamamaktadır” diye konuştu.