Ege bölgesinde Bodrum, İzmir, Aydın ve Muğla’nın turistik ilçelerine bağlanan otoyollarda doğal yaşamda olan hayvanların trafik kazalarında telef olması çevrecileri isyan ettirdi.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü konu ile ilgili açıklama yaptı ve yılda 300’den fazla yaban hayvanının telef olduğunu belirterek şunları söyledi.
EKOLOJİK KÖPRÜLER BİR AN ÖNCE YAPILMALI
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından otoyollarda yapılmaya başlayan ekolojik köprüler, yaban hayatının parçalanan habitatlarını birleştiren önemli geçiş yollarıdır. Yaban hayatı geçiş yolları sayesinde hayvanlar su ve yiyecek bulmak amacıyla tehlikeye girmeden geçiş yapabilmektedir.
Aydın bölgesinde Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Bafa ve Azap Gölleri, Latmos (Beşparmak) Dağları, Söke ovasında bulunan azmaklar biyolojik çeşitliliğin yoğun olduğu yerler olup, yaban hayvanları bu bölgeler arasında hareket halindedir.
Su bulmak, beslenmek ve üremek için bu doğal alanlar arasında sürekli yer değiştiren yaban hayvanları İzmir, Kuşadası, Söke, Didim, Milas ve Bodrum’a ulaşımı sağlayan Güney Ege turizm yolundan geçmek zorundadır.
Turizm yolu olan Söke-Milas yolu aynı zamanda tarımla uğraşan çiftçilerin kullandığı önemli bir yoldur.
Söke ovasını boydan boya ikiye bölen yaklaşık 30 km’lik düz yolda yapılan projeler yaban hayvanlarının daha çabuk çarpılmasına neden olmaktadır.
Çift yönlü yoldan, bölünmüş yola ve daha sonra da yol kıyısına çelik bariyerler yapılarak, trafik kazalarının azaltılması sağlanmış ve araçların şarampole yuvarlanması engellenmiştir.
Ancak yapılan bu düzenlemeler yaban hayatı için engel teşkil ettiğinden, hayvanların karşıdan karşıya geçişlerinde sorun yaratması nedeniyle kazalar kaçınılmaz olmuştur.
Çarpışma sırasında hem sürücünün hayatı riske girmekte hem de yaban hayvanları ölmektedir.
Yılda 300’ün üzerinde farklı türde yaban hayvanı çarpılmakta ve bu hayvanların içinde suda yaşayan bir tür olan Susamurları bile görülmektedir. Karayolunun her iki yanında bulunan azmaklara geçiş yapmak isteyen bu canlılar da araçlar tarafından çarpılmaktadır.
10 yıl önce bu konuyla ilgili kurumlara yazıyla önerilerimizi bildirmiş ve alanda incelemelerde bulunmuştuk.
Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü yaban hayvanlarının korunmasına yönelik bir çalışma başlatmıştı. Karayolları Bölge Müdürlüğü de yaban hayvanlarının geçiş yaptığı alanlara uyarı tabelaları dikilmesini sağlamıştı.
10 YILDIR YAPILMASINI BEKLİYORUZ
Söke – Milas karayolunun altında bulunan, taşkınlarda su geçişi için yapılan ancak yapılan kanallar ve tahliyeler nedeniyle artık kullanılmayan yol altı menfezlerinin ekolojik alt geçiş olarak kullanılmasına karar verilmişti. Ancak bugüne kadar yapılamadı.
Menfezlerde uzmanların önereceği şekilde yaban hayvanlarının geçişini sağlayacak düzenlemelerin yapılması ve yol kenarında bulunan bariyerlerin tel örgülerle kapatılması halinde bu tür kazalar oldukça azalacaktır.
Yaban hayvanlarının güvenli bir şekilde menfezleri kullandığının iyi örnekleri dünyanın birçok yerinde görülmektedir.
Yolun düz olması araçların yüksek hızda gitmesine neden olmakta, uyarı için dikilen tabelaların da çok fazla işe yaramadığı çarpılan hayvanlardan anlaşılmaktadır.
YABAN HAYVANLARI AÇ VE SUSUZ KALIYOR
Her yıl daha fazla yaşanan kuraklık ve iklim değişikliği yaz aylarında su sıkıntısının daha da fazla olmasına neden olacak, yaban hayvanları su bulmak için daha çok yer değiştirecek ve yolu daha çok kullanacaktır.
Bu nedenle Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün yolun altındaki menfezlerin ekolojik alt geçiş olarak düzenlenmesi, sürücüleri kazalardan koruyacak yaban hayvanlarının da güvenli bir şekilde geçmelerini kolaylaştıracaktır.