Araçlarında standart dışı APP plaka kullanan sürücüler için tanınan süre 1 Nisan itibarıyla sona erdi. Mühürsüz, güvenlik işaretleri bulunmayan ve yetkili kuruluşlar tarafından basılmamış plakalarla trafiğe çıkanlara 140 bin lira idari para cezası uygulanacak. Ayrıca bu araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilecek. Konuya ilişkin herhangi bir erteleme ise gündemde değil.
Standart Dışı Plakalar Ücretsiz Değiştirilecek
Resmi Gazete’de yayımlanan ve Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliğiyle önemli düzenlemeler hayata geçirildi.
Yeni düzenlemeye göre, trafik ekiplerince standartlara aykırı plaka tespit edilmesi halinde, plakanın yeniden basımı için “plaka basım talep belgesi” şartı aranmayacak. Söz konusu plakalar, yetkili kuruluşlar tarafından herhangi bir ücret talep edilmeksizin değiştirilecek.
Fotoğraf Kayıt Şartı Getirildi
Yönetmelikle birlikte plaka basım ve dağıtım süreçlerine yeni bir denetim mekanizması da eklendi. Buna göre, basımı yapılan plakaların fotoğraf kayıtlarının tutulması zorunlu hale getirildi.
Geçiş Süreci 2027’ye Kadar Devam Edecek
Yönetmelikte yer alan geçici madde kapsamında, plaka standartlarına ilişkin geçiş süreci de netleştirildi. Plaka basımında kullanılacak kalıplar, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından yetkilendirilen odalara 1 Ocak 2027 tarihine kadar dağıtılacak.
Bu tarihten önce yetkili kuruluşlarca basılmış, mühürlü ve gerekli güvenlik işaretlerini taşıyan plakalar ise standartlara uygun kabul edilmeye devam edecek.
Öte yandan, standart dışı plakaların ücretsiz değiştirilmesi ve fotoğraf kayıt zorunluluğuna ilişkin düzenlemeler 1 Ocak 2027’de yürürlüğe girecek.































