Aydın’ın Söke ilçesindeki Çavdar ve Yeşilköy Antik Latmos kenti sınırları içindeki Kale Maden AŞ’e ait maden sahalarının kapasite artışı taleplerine karşı verilen “ÇED Olumlu” kararlarına karşı açılan davada zaer köylülerin ve çevrecilerin oldu. Çavdar ve Yeşilköy köylüleri ve Latmos Platformu Ağustos 2023 hukukçu Mehmet Çilsal ve köylülerden İhsan Garagöz’le birlikte konuyu Danıştay’a götürmüştü.
YEREL MAHKEMENİN VERDİĞİ ÇED OLUMLU KARARININ İPTALİ KESİNLEŞTİ
Davada, Aydın I. İdare Mahkemesi’nin verdiği “ÇED Olumlu Kararı’nın hukuka uygun olmadığı ve iptali” kararına karşı davalı tarafın Danıştay’a yaptığı temyiz başvurusu sonuçlandı ve yerel mahkemenin verdiği “ÇED Olumlu kararının iptali” kesinleşmiş oldu.
BU KARAR DİĞER MADENCİLERE ÖRNEK OLACAK
Latmos Platformu’ndan yapılan açıklamada “Danıştay’ın da onayladığı yerel mahkemenin bu kararıyla artık Kale Maden AŞ kapasite artış talebini gerçekleştiremeyecek. Bu karar bölgedeki diğer madencilik faaliyetlerinin durdurulabilmesi için de emsal oluşturacak nitelikte. Bölgedeki çevreyi ve yaşamı göz ardı ederek acımasızca sürdürülen madencilik faaliyetlerinin akla, bilime ve hukuka uygun olmadığını gösteren Danıştay’ın bu kararı doğal ve kültürel mirasıyla eşsiz olan Latmos’un korunabilmesi için çok önemli bir dayanak olacak. Bu toprakların doğal ve kültürel miraslarını korumak ve yaşanılırlığını sürdürebilmek için mücadelemize devam edeceğiz. Bu uğurda çaba harcayan ve destek olan herkese minnettarız” denildi.
Köylüler ve Aydınlı çevre grupları Latmos’’da maden ocaklarına yönelik defalarca eylem yapmıştı