Yazan: Haluk ORTAÇ
M.S 6.yüzyıl dan başlayıp gelebilen, Erken Bizans dönemini aşıp bugünlere ulaşabilen tarih kültür yatağı Gerenkuyu halkıyla mutlu mes’ud yaşarken,İlk kıpırdanma 1990 yılının sonlarına doğru oldu.
Gerenkuyu azmağına çekek yeri projesi düşünülmüştü “ Gerenkuyu’nun deresine, azmağına, kıyısına, sakızdırığına, kurbağasına, balığına, kuşuna, kargılarına, kumuna, çakılına DOKUNMA “ birlikteliği İle savuşturuldu.
Fakat 28.Şubat.2017 tarihine gelindiğinde Ali, ağaoğlu Ali müteahhit Ali kuyuya bir taş attı ve herkes gerildi.
Ali tarafından buralar benim mülküm hevesi ile, Gerenkuyu sahili demir korkuluklarla çevrilerek halkın kullanımına tamamen kapatıldı.
Yaz sezonunda özellikle Bodrumluların aileleriyle birlikte gittiği, denize girdiği ve çoğunlukla da piknik amaçlı kullanılan Gerenkuyu Plajı, artık tümüyle Ali Ağaoğlu’na aitti.
14.Ekim.2018 günü,
Bodrum’un ranta kurban giden son sahili Gerenkuyu’ da protesto eylemi vardı. Bodrum’da yaşayan çevreciler ve duyarlı vatandaşlar, Kızılağaç’taki Gerenkuyu plajında bir araya gelerek “sahilimizi kapatmayın” çağrısında bulundu.
17.Ekim.2018 tarihinde ,
Bodrum Kent Konseyi Ekoloji ve Kent Kimliği Çalışma grubu öncülüğünde gerçekleştirilen ve eyleme katılan Bodrumlu çevreciler,
1- Gerenkuyu sahil işgalinin kaldırılmasını istedi.
2- 12.Eylül.1980 mirası olan;
“Orman, hazine arazisi ve halkın malı kamu mülklerinin turizm tesis amaçlı kullanımlar için “. özelleştirilme, tahsis veya satış olanağı sağlayan Turizmi Teşvik Yasasının Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine aykırı olduğunu bir kez daha vurguladı.
3- Yalıçiftliği Tavşanburnu ve Pabuçburnu kıyılarındaki tahsisler ve inşaat faaliyetleri için Bodrum Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu, dava açtı.
Ve Muğla Şehir Plancıları Odası konuyu tüm kapsamıyla Muğla İdare Mahkemesine taşıdı.
Muğla Şehir Plancılar Odası tarafından açılan davaya bakan Muğla İdare Mahkemesi,verdiği karar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, 06.02.2018 tarih ve 23804 sayılı Olurları, 644 sayılı KHK’nin 13/A maddesi uyarınca onaylanan Yalı Mahallesi, Tavşanburnu Mevkii III. Etap Koruma Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planını ,ÇED raporuyla birlikte iptal etti.
Sıra, mahkeme kararlarının takibi ve icrasına gelmişti !!!
İlgili şirket,bu seferde !!!
Bodrum Gerenkuyu sahilinde 335.4 dönümü hazineye, 28.7 dönümü kendisine ait hem orman hem doğal sit hem arkeolojik sit vasıflı alanda 2019’dan beri turizm yatırımı gerçekleştirmekteyken imar planları ve ÇED Kararı iptal edildiği halde, mahkeme kararlarındaki hususları güya revize ederek, yeni imar planları ve olurlar alarak, dahası yetmezmiş gibi 183.5 dönüm daha hazineden tahsis alarak, üstelik hernasılsa ÇED RAPORU prosedüründen kaçarak, ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR prosedürüne tabi tutulmuş halde PROJESİNİ toplamda 547.6 dönümlük alanda devam ettirmek istediği ortaya çıktı.
8.Aralık.2023 tarihine gelindiğinde
Şirketlerin abisi ve gediklisi
Limak Grubu Bodrum’a yapmayı planladığı beş yıldızlı otel için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattı.
Limak, Bodrum’a bağlı Kızılağaç Mahallesi Gerenkuyu mevkiinde 36 bin 220,89 metrekarelik ormanlık alanda yapmayı planladığı ‘Turizm Konaklama Tesisi’ projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyasını sundu. 8 Aralık’ta ise ÇED süreci başlatıldı. Proje alanı, orman ve sit alanı olarak geçiyordu.
ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından ‘Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınmazı Tahsisi’ kapsamında ihalesi yapıldı ve yatırımcı Limak ihaleyi kazandı. Buna göre şirket, projeyi yapmak üzere 49 yıllığına tahsis hakkı kazandı.
Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi’nin
18.Mayıs tarihinde başlayan Bodrum daki her kıyı işgalini ve talanını önlemek için haftalardır verdiği mücadele eylemleri bu hafta Gerenkuyu kıyılarındaydı.
Yukarıda anlatılan çok bilinen , yine ibretlik işgal-talan planı halen acımasızca devam ettiriliyor.
Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi mücadelesi de aynı kararlılık ve sorumluluk içinde devam ettiriliyor.