Türkiye’de 2016 yılından bu yana menstrüel adalet, regl tabusu ve regl yoksulluğuyla mücadele eden Konuşmamız Gerek Derneği, sivil toplum ve insani yardım kuruluşları, belediyeler ve afet müdahale ekipleri için Afet Sonrası Regl Hijyen Rehberi’ni yayınladı.
Konuşmamız Gerek Derneği’nin Rayka Kumru Danışmanlık ile iş birliğinde ve Fransa Büyükelçiliği’nin İnsan Hakları proje çağrısı kapsamındaki desteğiyle hazırladığı rehberin afet durumlarında daha etkili ve duyarlı müdahaleler yapılabilmesi için gerekli bilgiler verdiği açıklandı.
AFET SONRASI TOPARLANMA SÜRECİ GECİKİYOR
Regl hijyen ihtiyaçlarının göz ardı edilmesi, afet sonrası toparlanma sürecini geciktiriyor ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini derinleştiriyor. Dernek, bu rehberi okumanın ve uygulamanın afetler sonrası daha güçlü ve dayanıklı bir toplum inşa etmeyi desteklemesini hedefliyor.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ SONRASI SÜREÇ İNCELENDİ
Afet Sonrası Regl Hijyeni Rehberi, sivil toplum kuruluşları (STK’lar), belediyeler, insani yardım kuruluşları ve afet müdahale ekipleri için hazırlandı. Rehber, bütün kurumların afet müdahale planlarına dahil etmesi, eğitim ve atölye materyalleri olarak faydalanabilmesi için ücretsiz erişime açık. Rehber, afet durumlarında regl sağlığı ve regl hijyen ihtiyaçlarına yönelik en iyi uygulamaları ve stratejileri içeriyor. Rehberde, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden sonraki süreçteki gözlemler, beklenen Marmara Bölgesi depremine ve olası afetlere nasıl hazırlanılabileceğine dair pratik bilgiler yer alıyor.
Dernekten yapılan açıklamada “Büyük bir literatür boşluğunu gidermek için önemli bir ilk adım olarak gördüğümüz, Türkiye’nin ilk Regl Yoksulluğu Araştırması kapsamında elde ettiğimiz verileri, detaylı analizleri ve çözüm önerilerini kamuya açık bir kaynak olarak paylaşıyoruz. Bu araştırmayı düzenli olarak yineleyerek Türkiye’de regl olan kişilerin yoksulluk ve tabu deneyimlerini, ihtiyaçlarının neler olduğunu, bu ihtiyaçlara nasıl politikalarla çözümler üretilebileceğini bilimsel temellere dayanarak belirleyebilmek istiyoruz. Bu araştırmanın, toplumsal cinsiyet eşitliği ve regl alanında çalışan akademisyenler, aktivistler, ulusal ve yerel yönetimler ve medya tarafından kullanılmasını, bu alanda sürdürülebilir çözümler, eylem planları ve kamuoyu oluşturmak amacıyla bir temel oluşturmasını istiyoruz” denildi.