Bodrum ve Milas ilçelerinde içerisinde yanan ormanlık alan ile Mumcular Barajı’nında yer aldığı 5 köyü içine alan yaklaşık 400 hektarlık ormanlık alan ve yaylanın Muğla Milas-Bodrum Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi adı altında imara açılmasının ardından rant peşinde koşan yerli ve yabancı firmalar sıraya girdi. Bölgenin yüzde 90’nın yapılaşmaya açılacağını belirten TMMOB Temsilcisi Mustafa Erdoğan “Kamu yararı gözetmeyen, tamamen rant amaçlı yapılmış olan bu plana TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu olarak dava açmış bulunuyoruz” dedi.
VERİLEN RUHSATLARI BELEDİYE İPTAL ETMİŞTİ
Milas’ın Boğaziçi Mahallesi’Nde Ali Ağaoğlu’nun, Tuzla Sulak Alanı’nın dibine kurmak istediği 4.4 milyon metrekarelik ‘turizm kenti’ büyük tartışma yaşanmasına neden olmuş, davalar açılmış , verilen ruhsatlar Milas Belediyesi tarafından iptal edilmişti.
PLAN NOTLARI DEĞİŞTİRİLDİ
Bölgede gözü olan şirketler ısrarlarından vaz geçmedi. 2024’te Sılva Tarım Turizm Ticaret AŞ. adlı bir şirketin başvurusu üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı aynı alan için tekrar imar planları oluşturdu. Üzerine 2009 tarihli 1/25.000 Çevre Düzeni Planı’nın, plan notlarını da değiştirdi. Projenin büyüklüğü 3 bin 560 dönüm. Yüzde 60’ı orman alanı, yüzde 22.53’ü ‘hali arazi’ denilen bölge halkının tarımsal üretim ve hayvancılık için kullandığı Hazine arazileri, yüzde 11.3’ü ağaçlık. 10’dan fazla yerleşim yeri var. Zeytin, nar, üzüm vb. yetiştiriliyor. Milas ve Bodrum’a hem kullanma suyu hem de tarımsal sulama suyu sağlayan Mumcular Barajı ile barajı besleyen çok sayıda su kaynağı, dere ve kuyu mevcut.
İşte burada 178 bin metrekare yeni inşaat alanına izin verildi. Bunun 120 bin metrekaresi planda kullanıldı. 2009’daki planın notlarında bugün yapılan değişiklikler ise şöyleydi:
* Turizm tesisinin yanı sıra ‘karma kullanım’ tanımı getirildi. Konut ve ticaret kullanımına izin verildi.
* Alanın özgün yapısını korumaya yönelik düşük yoğunluğu kontrol altında tutan “5 dönüme 1 yapı yapılabilir” kısıtlaması kaldırıldı.
* Turizm tesisleri için tapuya “toplumun yararlanmasına ayrılan yapı ve turizm tesisi” şerhi konulması zorunlu iken, konut ve ticaret kullanımlarında tapuya şerh düşüleceğine dair ifadeye yer verilmedi.
* Plan Mumcular Barajı Koruma Alanı’nı da kapsamasına rağmen, yapılaşma yaratılıyor. Su ihtiyacının şebeke dışında hazır 9 ve yeni açılacak 5 adet yeni kuyu ile sağlanacağı belirtildi. Böylece tarımsal sulama amaçlı açılmış kuyulara el konulacak ve yeni açılacak kuyularla da yeraltı sularının tahribatı hızlanacak.
* Yakın zamanda yanan ve imara açılmayacağı söylenen orman alanları da planlama alanının içine kadar uzanıyor.
Sonuçta inşaat alanının tamamı konut yapıldığında 1118 konut ile en az 3 bin 354 kişi, tamamı turizm tesisi yapıldığında 3 bin kişi, günübirlik kullanıcılar da hesaba katıldığında 5 bin kişilik yeni nüfus yükü getirileceği hesaplanıyor. Buna ‘1. Etap’ dediklerine göre, daha kaç etap olacak? İmara açılan yer bölgenin 38’de 1’i. Bu durumda gelecekte burası ‘bozuldu’ denilerek imara açılırsa, 114 bin kişilik yeni bir nüfus hareketi söz konusu olabilir.
TMMOB yukarıdaki gerekçelerle planın iptali için dava açtı. Çünkü plan notlarında yer alan bazı ifadeler adeta yağmaya davetiye gibi. Şu ifade bunun açık bir kanıtı: “Tahsise uygun orman ile Hazine alanlarının bulunması ve özel mülkiyetteki arazilerin ise çok hissedarlı olmaması imar planının hayata geçmesini kolaylaştıracak etkenler içerisinde en önemlileridir.” Tam anlamıyla ‘siz yağmalayın biz imara açalım’ deniliyor.
ALANIN YÜZDE 90’NINDA KONUT KULLANIMINA İZİN VERİLECEK
TMMO Bodrum ilçe koordinasyon kurulundan yapılan açıklamada “Planın açıklama raporunda alternatif turizmin teşvik edilmesi, bölgedeki kırsal yaşamın geliştirilmesi, bölgede yetişen tarım ürünlerinin sergilenip, satılacağı alanların oluşturulması gibi hedefler gösterilmiştir. Ama plan hükümlerinde Konut, Ticaret ve Turizm faaliyetlerinin yer alacağı karma kullanım alanlarında %90 konut kullanımına izin verilmektedir. Planın tamamen yeni konut alanları yaratılmak amacı ile yapıldığı anlaşılmaktadır. Koruma-kullanma dengesi gözetmeyen bu yaklaşımıyla yapılmış olan bu plan ile tarıma ve hayvancılığa dayalı mevcut yerel ekonomi tamamen yok olacaktır” denildi.
YANAN ORMANLIK ALANLARDA İMARA AÇILIYOR, KAMU YARARI YOKTUR, İPTAL DAVASINI AÇTIK
Açıklamada ayrıca “Planın iptali için TMMOB olarak Muğla İdare Mahkemesi’Nde iptal davası açtıklarını belirten Mustafa Erdoğan açıklamasının sonunda ise “Planlama alanın bir kısmı haziran ayında Milas ilçesi Beyciler Mahallesinde yaşanan yangın alanını kapsamaktadır. Çıkan yangında 48 hektar ormanlık alan ve 5 hektar ziraat alanı zarar görmüştür. Kamu yararı gözetmeyen, tamamen rant amaçlı yapılmış olan bu plana TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu olarak dava açmış bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.