Bodrum’da TMMOB tarafından düzenlenen TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü Makine Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirildi. Mimar, Mühendis, şehir plancılarının katıldığı dayanışma günün Bodrum Belediyesi meclis üyeleri ile ilçedeki STK temsilcileride destek verdi.
BU DAYANIŞMA EMEK MÜCADELESİNİN SEMBOLÜDÜR
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan, yaptığı basın açıklamasında “19 Eylül 1979 da, gerçekleştirilen 1 günlük ”iş bırakma eylemi” teknik elemanların kendi mücadelesi olduğu kadar, diğer emekçilerin, ezilenlerin de dayanışma ve mücadele günü olmuştur. Kırk beş yıl önce ekonomik kriz karşısında mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadığı hak kayıplarını ve ücret adaletsizliklerini protesto etmek için 55 il merkezinde toplam 740 işyerinde yüz bine yakın meslektaşımızla gerçekleştirilen iş bırakma eylemi, üretimden gelen gücümüzü en açık biçimiyle göstermiştir. 19 Eylül 1979 yalnızca bir eylem tarihi değil aynı zamanda ülkemizdeki tüm emekçiler gibi meslektaşlarımızın emek mücadelesinin sembolüdür” ifadelerini kullandı.
MİMAR MÜHENDİS VE ŞEHİR PLANCILARI GARSONLUK TEZGAHTARILK YAPIYOR
Erdoğan açıklamasının devamında “Ülkemiz ciddi bir ekonomik krizin içerisinden geçerken, krizin tüm faturası meslektaşlarımıza, emeği ile geçinen toplumsal kesimlere kesilmektedir. Halkın ihtiyaçları göz ardı ediliyor; kamusal yatırımlar ortadan kaldırılıyor, rant ve kar hırsı bilimsel bilginin önünde tutuluyor, Cumhuriyet’in tüm ilerici değerleri ve birikimi piyasacılıkla talan ediliyor. Yıllardır uygulanan rant eksenli politika ve uygulamalar ülkemizi ve geleceğimizi adım adım yok edip, biz mühendis, mimar ve şehir plancılarını da zorlu bir yaşam mücadelesine sürüklüyor.
Bir dönemin en gözde mesleklerinden olan mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı sistematik olarak değersizleştiriliyor. Dahası, meslektaşlarımızın ekonomik koşulları, üstlendikleri sorumluluklara ve almış oldukları eğitime uymayan bir düzeye geriletiliyor. Aldığımız ücretler bizleri açlığa mahkum ediyor.Kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüze kalıyor. Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın tamamına yakını yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan doğrudan etkileniyor. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının büyük çoğunluğu asgari ücretle çalışıyor. İş bulamayanlar, meslek dışı alanlarda garsonluk, tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmaya mecbur kalıyor. Staj sorunu nedeniyle işe girişlerde ve tecrübe süreçlerinde daha yolun başında çalışma hayatı tıkanıyor. İşsizlik, esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar özel sektörde çalışan tüm meslektaşlarımızı tehdit ediyor. Yurtdışına göç eden her meslektaşımız da gelecek umudumuzdan bir kayıp oluyor” dedi.
MESLEKTAŞLARIMIZ YAŞAYAN BİR ÖLÜ DURUMUNDA
Erdoğan açıklamasını “Ülkesinin geleceği, bilim ve teknik için hiç çekinmeden elini taşın altına koymuş emekli meslektaşlarımız ise neredeyse açlığa terk edilmiş durumda. Tüm emekliler gibi meslektaşlarımız da yaşayan bir ölü olarak görülüyor.100 yıllık Cumhuriyet tarihimizde birbiri ardına yaşanan büyük felaketler, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerinin ve bu alanda emek veren meslektaşlarımızın toplumsal önemini sayısız kere gösterdi.Çok açıktır ki; meslektaşlarımızın hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir” sözleri ile sürdürdü.
BODRUM’DA 4 BİN MESLEKTAŞIMIZ YAŞAM MÜCADELESİ VERİRKEN YASA DIŞŞI MİLYON DOLARLIK PROJELERLÜ MÜCADELE EDİYORUZ
Erdoğan, açıklamasını “Bodrum’da 4000’e yakın üyemizin büyük bir çoğunluğu zor yaşam koşulları nedeniyle kendi işlerini yapamamaktadır. Meslekleri dışında işlerde çalışmak zorunda kalmaktadır. Şantiyelerde günde 10 saat yedi gün tatil yapmayıp çalıştırılmakta, inşaat sezonunun bitiminde işsiz kalmaktayız. TMMOB Bodrum olarak son bir senede Ant Haven projesine karşı açtığımız davayı kazanmamıza rağmen yerel yönetim tarafından hala uygulama yapılmadığını görüyoruz. Tuzlada Ağaoğlu’na geri adım attırdık. Fesleğen’de 3,5 milyon metrekareye yapılan plan uygulamasına dava açtık. Adalıyalı’da kültür turizm bakanının şahsına özel ÇED kararına TMMOB ÇMO tarafından dava açıldı. Gölköy’de adrese teslim nazım imar planına karşı sesimizi yükseltiyoruz. Akbelen’de ÇMO’nun yaptığı analizler sonucu LİMAK’ın maden çıkarmasının doğaya zarar verdiği ispatlandı.
Toprağımıza suyumuza ormanımıza kıyılarımıza TMMOB olarak sahip çıkıyoruz.
70 yıldır, TMMOB’nin bütün tarihi, meslektaşlarımız ve ülkemiz için verilen işte bu emek mücadelesine dayanmaktadır” sözleri ile bitirdi.