Festivalin yaratıcılarında Gülsin Onay’ın müzik kariyeri
Gümüşlük Müzik Festivali’nin kurucuları arasında yer alan, yirmi bir yıldır festivalin sanat danışmanlığını yapan Gülsin Onay aynı zamanda Gümüşlük Festival Akademisi’nde Masterclass dersleri ile dünya çapında yer edinmiş pek çok müzisyenin eğitim ve kariyer yolculuğuna da yön vermiş… Devlet Sanatçısı Gülsin Onay’ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin’den Japonya’ya uzanan bir coğrafyada 5 kıtada 80 ülkeyi kapsamakta. Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Onay, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı olarak kabul edilmekte. Polonya hükümeti tarafından Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırılan Onay’ın yirmiyi aşkın albüm kaydı bulunmakta. Sanatçımız, yorum gücü ve repertuvar zenginliğiyle dünya çapındaki eşsiz sanatçılar arasında yer almakta…
Müzisyen ailenin kemanıyla parlayan yıldızı Erkin Onay
Keman eğitimine büyük babası Joachim Reusch ile başlayan Erkin Onay, 1989-1994 yılları arasında ‘Hannover für Müzik’ de Prof. Atilla Aydın ile özel olarak çalışmıştır. Genel keman eğitimini Almanya Hannover’de sürdürürken Türkiye, Almanya, Yunanistan ve Fransa’da resitaller vermiş olup aynı dönemde Genç Müzisyenler Festivalleri’ne katılmış. Yurt içi ve yurt dışı pek çok etkinliği bulunan Erkin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası başta olmak üzere, önemli şefler tarafından yönetilen orkestralara solist olarak katılmış, farklı ülkelerde çeşitli resital ve oda müziği konserleri vermiş. Sanatçı 2007 yılından bu yana Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nda Başkemancı olarak görevini sürdürüyor. Sanatçı festival kapsamında vereceği konserin dışında Gümüşlük Festival Akademisi Keman Masterclass’ta dersler veriyor.
Kapanış konserinde etkileyici program
21. Gümüşlük Müzik Festivali’nin kapanış konserinde izleyici karşısına J. Haydn’dan seslendirecekleri, “Andante con variazioni, Fa minör, Hob.XVII No.6” adlı eserle çıkacak anne – oğul Onaylar, bu eserin ardından W.A. Mozart’tan, “Keman ve Piyano için Sonat, Si Bemol Majör K378/317d” adlı yapıtı seslendirecek. Bu yapıtta yer alan bölümler, “Allegro moderato”; “Andantino sostenuto e cantabile”, “Rondo. Allegro”dan meydana geliyor. Programda son iki eseri E. Elgar’dan seslendirecek olan ikili, sırasıyla: “– In Smyrna” ve ardından, “Allegro. Risoluto”; “Romance. Andante” ve “Allegro non troppo” bölümlerinden oluşan “–Keman ve Piyano için Sonat, Op. 82” adlı yapıtla izleyici karşısında olacak.