Bodrum’a bağlı Kızılağaç Köyü Gerenkuyu Mevkii’ndeki halk plajının olduğu yerdeki orman ve hazine arazisine turizm tahsisli alanında 5 yıldızlı 214 odalı turistik tesis yapmak için harekete geçen Limak’a projeyle ilgili Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesi üzerine köylülerin ve çevrecilerin başlattığı hukuk mücadelesinde raporun iptali için dava açılmıştı.Yarın (Salı) Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde görülecek dava öncesinde halk plajında avukat Remzi Kazmaz, MUÇEP üyeleri, muhtar Mehmet Karaca ve vatandaşlarla eylem yapanlar Limak’ a sert tepki gösterdi.
BURADA ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPORU VERMEK HALKIN FİKRİ ÖNEMLİ DEĞİLDİR DEMEKTİR
Kızılağaç Muhtarı Mehmet Karaca “Bölge mahalle halkımızla birlikte bir dava süreci başlattık. Çünkü burada sahilden 50 metre çekilmesi gereken bir alan varken bu alana proje yapmak ve bunu halka sormadan ‘ÇED Gerekli değildir, halkın fikri önemli değildir’ diyerek yapmak kabul edilebilir bir durum değil. Buna istinaden de biz yasal haklarımızı kullanarak davamızı açtık. Mahkeme heyeti ve bilirkişiler geldi, gerekli değerlendirmeleri yaptı. 20 Mayıs 2025 Salı günü Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde davamın duruşması yapılacak. Duruşma öncesi hep beraber bir araya geldik. Bu konuda gönüllü avukatımız Sayın Remzi Kazmaz hukuki süreci bizlerle birlikte yürütmektedir. Sahillerin kullanımı hepimize aittir ve doğaya göre projeler yapılır. Biz tabii ki turizm tesisine karşı değiliz ama insanların yaşam hakkını yok sayarak böyle bir projeyi onaylamamız mümkün değil.” İfadelerini kullandı.
Avukat Remzi Kazmaz ise “Köylülerle beraber burayı savunuyoruz. Yerel yöneticileri, sivil toplum örgütlerini de bu konuda desteğe çağırıyoruz her zaman için. Bu mücadele yaşam alanlarını koruyanlarla beraber olur. Bu mücadele ormanı, toprağı, suyu, ekolojiyi savunanlarla beraber olur. Bunu herkes böyle bilsin. Kızılağaç’ta Limak inşaatlarının tesisinin kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.
DEVLETİN SAHİLLERİ YAĞMALANIRKEN ORTADA DEVLET YOK
Muğla Çevre Platformu’ndan Nihat Gençosman “Bodrum’da yapılan projelerin reklamlarına bakıyorsunuz, ‘özel plaj ve iskele’ diye başlıyor ve ise iskele Kıyı Kanunu’na göre yasak. Demek ki suç olan ilan ediliyor. Özel değil herkese açık olacak. Devletin sahilleri birilerine yağmada bulunuyorlar denetim yok, devlet de yok.”
Toplantının ardından katılımcılar sahildeki vatandaşları ziyaret ederek hukuki süreç hakkında bilgi verdiler.