Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 76 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasına ilişkin ihmaller ortaya çıkmaya başladı. Otelde temizlik görevlisi olarak çalışan bir işçi, “Katlarda yangın tüpleri yok, yangın alarmları çalışmıyor.” diye konuşurken yetkililer odalar için yangın alarmı katlar için de yangın söndürme tüpü maliyetini tek tek hesapladı.
Buna göre; 161 odası bulunan otelde 48 bin 300 liralık yangın alarmı, 16 bin 800 liralık da yangın söndürme tüpü alınsaydı facia önlenebilirdi.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki 238 kişinin konakladığı otelde çıkan yangında 76 kişi yaşamını yitirdi. Yangın, otelin dış kaplamalarının ahşap olması nedeniyle de hızla yayıldı.
Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında konukları kurtarmak için çabalayan otel görevlileri yaşadıklarını anlattı.
“YANGIN ALARMI OLSA BU KADAR İNSAN VEFAT ETMEZDİ”
İtfaiye gelene kadar arkadaşlarıyla konukları kurtarmaya çalıştıklarını anlatan otel personeli Kemal Gümüş ise o anlara ilişkin, “Birçok kişi kurtulmak için atladı. Bir hemşire arkadaşımız vardı, rahmetli oldu. Allah rahmet eylesin. Yangından korkup kendini aşağı attı.” diye konuştu.
Yangının çok geç fark edildiğini söyleyen Gümüş, “Ahşap bir bina. Yangın alarmı olsa bu kadar insan vefat etmezdi. Yani var ama çalışmıyor. Hani insanların çoğu zaten dumandan öldü. Dumandan ölmeyenler aşağı atladı. Korkudan aşağı atladılar zaten.” açıklamasında bulundu.
“DÜZGÜN BİR YANGIN MERDİVENİ, YANGIN TÜPLERİ YOK, ALARMLAR ÇALIŞMIYOR”
Otel içerisinde insanların dumandan yollarını bulamadıklarını, otelin arka yüzüne konumundan dolayı müdahale edilemediğini ve otelde yangına karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu anlatan otelin temizlik görevlisi Neçirvan Öner, “Düzgün bir yangın merdiveni yok, katlarda yangın tüpleri yok, yangın alarmları çalışmıyor.” dedi.
Öner, otelin en üst katında kalan bir misafirin kurtulma sürecine ilişkin yaşananları şu sözlerle dile getirdi:
“İtfaiyenin geldiğini söyledim, çarşafları ıslatıp kapının kenarlarına ve altına koymasını istedim. Hiçbir şekilde boşluk olmaması gerektiğini anlattım, adam dediğimi yaptı. Bugün hastanede bana, ‘Ben yaşıyorsam bu canı sana borçluyum. Hiçbir önlem yoktu, benim çocuklarım olmasaydı ben de kendimi aşağı atacaktım’ dedi. İtfaiye tarafından sepetle alındılar.”
MALİYET HESAPLADI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın 12 katlı olduğunu belirttiği otelde her katta belli bir sayıda bulunması gereken yangın söndürme tüpü ile 161 odalı tesisin her odasında yangın alarmı bulunması halinde işletmeye maliyeti yalnızca 65 bin 100 TL olarak hesaplandı.
161 oda için tanesi 300 liraya karşılık gelen yangın alarmlarından temin edilseydi; 12 katlı otelin her katı için de en az 5 adet yangın söndürme tüpü kullanılsaydı bu denli büyük bir facia yaşanmayabilirdi.
Ayrıca tüm bu giderlerin maliyetinin de yalnızca 65 bin 100 TL olduğu görüldü.