Mavi Vatan’ın korunması ve deniz ekosisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından inşa edilen modern kontrol ve denetim gemisi ‘Reis 48’ Bodrum’da düzenlenen törenle göreve başladı.
Bodrum, Türkbükü Balıkçı Barınağında düzenlenen törene Muğla Vali Vekili Mehmet Eriş, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, STK temsilcileri ile çok sayıda balıkçı katıldı.
İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan tören daha sonra halk oyunları gösterisiyle devam etti. Gösterinin ardından yapılan protokol konuşmaları sonrası Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı’nın dualarıyla açılış kurdelesi kesildi. Protokol heyeti ‘Reis 48’e binerek incelemelerde bulundu. Denize açılan ‘Reis 48’ daha sonra hayalet ağ temizliğinin yapıldığı noktaya gitti.
Törende Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, konuşmasına törende bulunan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan gazeteciler gününü kutlayarak başladı. Reis 48 i hep birlikte denize indireceğiz. 1500 kilometre sahil şeridi, su ürünlerinin yetiştiriciliğinin başkenti, sürdürülebilir su ürünlerinin avcılığının değerli bir ili, turizm ve imar baskısının kıyı yapılarıyla tehditte bulunduğu denizlerimiz, insan kaynaklı karasal kirleticiler, hayalet ağların baskısı, hatta Kızıldeniz’den bu çoğrafyaya denizlerimize gelen artık Akdeniz, Ege değil Marmara’ya kadar uzanan istilacı türlerin denizlerimiz ve balıkçılarımızın için tehdit büyük oluşturuyor. Reis 48 bunun için önemli. Arkadaşlarımızla göreve çıktık. imkan meselesi, zaman zaman tamir edile edile tamir tutmayan teknelerimizle denizin ortasında kaldığımız oldu. Sahil güvenlik komutanlığımızın yalnız bırakmayan personel ve botlarına şükranlarımı arz ediyorum. Bu tekneyi yapana kadar 3 yıl ne mücadeleler verdiğimiz
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz çok yakında biliyor. Teknelerimiz kaçak avcıların teknelerinin hızına yetişemiyordu. Onlardaki sistemler bizim kontrol teknelerimizde yoktu.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, yaptığı konuşmada, “Allah vergisi doğal güzellikleriyle her görenin bir ömür unutamadığı cennet Muğla’mızda sizlerle bir araya gelmekten çok mutlu olduğumu öncelikle belirtmek isterim.
Konuşmama başlamadan önce üzerimde sizlere iletmem gereken birde selam var. Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey’in sizlere çok selamları olduğunu iletmek isterim.
Değerli katılımcılar
Muğla’mız genellikle turizm faaliyetleriyle akla gelen bir ilimiz olmasina karşın, geleneksel balıkçılık faaliyetlerinin ve su ürünleri yetiştiriciliğinin kalbinin attiği bir şehir olması hasebiyle de Bakanlığımızın da göz bebekleri arasında her zaman yerini almaktadır.
Bugün burada bir araya gelme sebebimizde bu cennet ilimizin denizinde hizmet verecek olan Reis 48 isimli kontrol gemimizin göreve baslangıcını gerçekleştirmektir. Denizlerimizin korunması noktasinda çok önemli bir değer olduğunu düşündüğüm kontrol gemilerimize, her yıl yenilerini ekleyerek denetim altyapımızı geliştirmeye devam ediyoruz.” dedi ve şöyle devam etti:
“Su an da bu gemimizle birlikte 111 adet aktif olan kontrol gemisi sayımız 112 adete ulaşmış oldu. Bu gemilerden 77 adeti içsularda, 26 adeti denizlerde, 9 adeti ise içsu/denizlerde faaliyet göstermektedir. Muğla ilimizde kontrol gemi sayımız 5’e ulaşmış olmuştur. Son yillarda alimini gerçeklestirdiğimiz teknolojik donanımlara sahip, müdahale ve operasyon kapasitesi yüksek gemilerden olan ‘Reis 48’ gemimiz de bugün burada olma sebeplerimizdendir. İnşallah daha çok gemimizi denizlerimizin hizmetine sunmaya devam ederiz.
Bu gemilerimiz görev itibarıyle, başta denetim ve kontrol amaçlı olarak kullamıyor gibi algılansa da, aslında birçok alanda faaliyet gösterecek nitelik ve donanımda oluyor. Bu faaliyetlerden biri de Bakanlığımız tarafından başlatılan Hayalet Ağ Projesidir.
Baslangıçta denizlerde yürütülen çalışmalarımız iç sularımızı kapsayacak şekilde genişletilmiş, projenin başladığı 2014 yılından 2024 yılı sonuna kadar 452.670.000 m2 alan taraması yapılarak 2.650.000 m2 ag ve 65.000 diğer av aracı sularımızdan çıkarılmiıştır. Muğla ilinde ise 172 lokasyonda, 1.655.000 m2 alan taranarak 133.670 m hayalet ağ ile çok sayıda deniz çöpü ve 70 adet diğer av aracı sularımızdan çıkarılmıştır. Gemimiz inşallah birçok alanda güzel hizmetler verecektir.
Hepinizin malumu olduğu üzere, Bakanlık olarak balıkçılık kurallarını 4’er yıl süreyle yürürlükte kalan su ürünleri avcılık Tebliğleriyle belirliyoruz. Bu tebliğler, su ürünleri kaynaklarnın sürdürülebilir yönetimini sağlamak amacıyla, korumacı bir yaklaşımla bilimsel ve sosyo-ekonomik veriler de dikkate alınarak yaklaşık bir yıllık bir süreç sonunda hazırladık ve yayımladık.
Kendi aramızda yapmış olduğumuz istişarelerin yani sıra danışma ve bilim kurulu toplantılarında da mevcut yürürlükte olan Tebligler ‘de yapılması gerekliliği bulunan acil düzenlemeler dışında çok fazla değişikliğe gidilmemesi yönünde bir görüş ağırlık kazandı. Bizde yönetim olarak bu görüşü olumlu karşıladık.
Neden böyle hareket ettiğimizi ifade etmek isterim. Her sektörün kendine has dinamikleri vardır. Su ürünleri avcılığında da düzenlemelerin değiştirilmesi ya da yeni bir düzenlemenin uygulamaya aktarılması, getireceği sonuçlar itibariyle ihtiyatlı bir yaklaşım göstermeyi zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, bizim balıkçılık yönetimine ilişkin bakış açımız ile anlayişimiz bilimsel çalişmaları yapılmamış, balıkçılarla konuşulmamış ve sosyo-ekonomik etki hesabı yapılmamış uygulamaları akşamdan sabaha yapmak değildir.
Samimiyetle ifade etmek isterim ki, meslek hayatım boyunca en haz etmediğim ve hatta ihanet olarak gördüğüm işlerin başında yasadışı balıkçılık faaliyetleri gelmektedir. Her ne suretle olursa olsun kuralsız yapılan balıkçılık hem bugünümüze hem de yarınımıza zarar verir.
Bu anlayışla, kontrol ve denetim faaliyetleri öncelikli işlerin başında
gelmektedir. Geçtigimiz 2024 yilinda Bakanlığımızca 162 bin, Sahil Güvenlik Komutanlığımızın denetimleriyle birlikte toplam 204 bin denetim gerçekleştirdik. Bu denetimler sonucunda, 7282 idari işlem tesis edilmiştir. İhlallere yönelik 124 Milyon Türk Lirasi para cezası uygulanarak, yasadışı1 balıkçılıkta kullanılan 78 gemiye, 4265 av aracına, 744 ton su ürününün mülkiyeti kamuya geçirilmiştir.
Buradan, başta Bakanlığımızın kontrol görevlileri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı görevlileri olmak üzere, tüm paydaş kurumlara ve çalışanlarına teşekkürlerimi sunarım.
Muğla ilimize katılan yeni bir değer olan, ‘Reis 48’ isimli kontrol gemimizin kazasız belasız görev yapmasını diler.”