Muğla’nın Menteşe ilçesine bağıl Deştin Köyü’nde kurulması planlanan ancak belediyenin mühürleyerek yıkım kararı aldığı Çimento fabrikasının yeniden ÇED raporu almak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na müracaat ettiğini belirten köylüler Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı öncesinde eylem ve basın açıklaması yaptı.
Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı’nın yapıldığı Türkan Saylan Merkezi önünde toplanan köylüler ormanların içine kurulmak istenen çimento fabrikasına tepki gösterdi.
ÇİMENTO FABRİKASI BAŞLAMA AŞAMASINDA DURDURULMUŞTU
Köylülerden Mehmet Uyan yaptığı açıklamada şirketin kurmak istediği çimento fabrikası ile ilgili geçmişten günümüze bilgi verdi. Uyan “Muğla’nın en önemli çevre sorunlarından biri Deştin ve Bayır sınırındaki güzelim Tekağaç ormanlarına kurulmak istenen çimento fabrikası ekolojik ve ekonomik yıkım projesidir. 2006 yılında ADOÇİM şirketi tarafından Deştin Tekağaç ormanlarının ortasına kurulma girişimleri başlatılan bu felaket projesi 2007 yılında Deştin Köyü Muhtarlığının açtığı , ÇED iptali, mücavir alan ve ruhsat iptali davalarının tümünü kazanması sonucu engellenmişti. Başlama aşamasında inşaat durdurulmuştu. Ancak ADOÇİM şirketi, kurduğu Muğla Çimento San ve Tic. A.Ş. üzerinden 2010 yılında 2. ÇED girişiminde bulunmuştur. Bu ÇED süreci 2010 Aralık ayında Bayırda yapılan halkın katılım toplantısındaki köylülerin tepkileri, görüşleri dikkate alınmadan, rapora yazılmadan, 31 Aralık 2014 tarihinde onaylanmış ve bu onay köylerimizden ve belediyelerimizden gizlenmiştir. Tamamen köylülerden gizlenerek yürütülen bu süreç 7 yıl geçerliliği olan ÇED raporunun süresinin bitimine 2 gün kala dönemin Menteşe Belediyesi’nin halkın görüşlerini tepkilerini, bilimsel raporları, bilirkişi raporlarını dikkate almadan, verdiği inşaat ruhsatı sonucu Muğla Çimento Şirketi, Deştin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Akdeniz Yeşilleri Derneği, Menteşe Kent Konseyi ve onlarca köylünün bireysel olarak açtığı davalar devam ederken, davalar sonuçlanmadan, dönemin Menteşe Belediyesi’nin de göz yumması ile tam 15 yıl sonra inşaata başlamıştır” ifadelerini kullandı.
BİNLERCE KIZILÇAM VE MEŞE AĞACI KESİLMİŞTİR
Uyan açıklamasının devamında “Kaçak inşaat Deştin köylülerinin tüm girişimlerine, suç duyurularına, uyarı eylemlerine rağmen sürdürülmüştür. Yörede binlerce kızılçam ve meşe ağaçları kesilerek inşaat sürdürülmüştür. 2023 Eylül ayında köylülerin ve kurumların açtığı 2.ÇED iptal davasının köylülerin lehine kazanılması sonucu kaçak inşaat mühürlenerek durdurulmuştur. 16 ay önce mahkeme kararları sonucu mühürlenen felaket projesi bu günlerde revize ÇED girişimleri ile yeniden gündemdedir. 2 kez durdurulan bu projeyle ilgili ÇED olumlu raporunun alınması yasalarımızca mümkün değildir. Bu bilimsel hukuksal ve sosyal gerçeklik ortadayken şirket boşuna kürek çekmekte, asılsız iddialarla köylüleri, avukatlarını ve gönüllülerini, Akdeniz Yeşilleri Derneği üyelerini, MUÇEP ve Deştin Çevre Platformu gönüllülerini, sözcülerini, Deştin köylülerini, bilim insanlarını, TMMOB, TBB, TTB gibi kurumları karalamaya çalışmaktadır. 20 yıl önce iletişim kurdukları bir köylüye şirket yetkilileri tarafından yazıldığı belli basın açıklamalarını okutturmaktadırlar.” dedi.
BELEDİYEDEN İMAR PLANLARINI İPTAL ETMELERİNİ İSTİYORUZ
Bu felaket sadece Deştin, Alaşar, Şeref, Esenköy, Bayır ve çevre köylerin, Yatağan, Menteşe’nin değil; bilimsel raporlara göre hava kirliliği, suların yok olması zehirlenmesi, karayolunda yaşanacak trafik, zeytincilik, arıcılık, turizm alanlarından yaşamını ekmeğini kazanan yüz binlerce Muğlalının ve bu alanlara bağlı ticaret, esnaflık gibi iş kollarında çalışan yüz binlerce Muğlalının geçim kaynaklarını ve sağlığını olumsuz etkileyecektir. Kısaca 150 kişi toz duman kimyasal zehirlerin içinde istihdam edilecek diye 1 milyon Muğlalı işinden ekmeğinden sağlığından olacaktır. Çimentocuların Çevre Bakanlığı ile işbirliği içinde iptal edilmiş 2.ÇED’i 2009/7 genelgesi kapsamında değerlendirilmeye alınması hukuksuzdur. İptal edileceğini bile bile revize 2.ÇED (3.ÇED) girişiminde bulunmalarının amacı dava sürecinde yarım kalan inşaatı bitirip, bir oldu bitti yaratma niyetidir. Bu oyun bozulmalı ve Belediye Meclislerimizce Entegre Çimento Fabrikası amaçlı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli İmar Planları iptal edilmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.