Yere oturarak ellerindeki zeytin dalları ile eylem yapan köylüler fabrikanın yapı ruhsatlarının görüşüldüğü sırada ilginç bir eyleme imza attılar. Meclis toplantısının ilk oturumu bitince tepki amacıyla sırtlarını meclis üyelerine dönerek, ellerinde zeytin dalları ile oturma eylemi yaptı. Deşktin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy” Mücadelemizde Muğla Büyük Şehir Belediyesiyle yol ayrımındayız. Haklı mücadelemizde biz Deştinli köylülerin yanında mı olacaklar yoksa kıyımdan, sermayeden yana mı konumlanacaklar göreceğiz. Bugün Deştin’in yanında durup korumazlarsa yarın haktan hukuktan nasıl bahsedecekler?” diye konuştu.
Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı Belediye Başkanı Ahmet Aras, yurtdışında olduğu için Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Merve Fidem Barut Başkanlığı’nda yapıldı.
ÇİMENTO FABRİKASININ YAPI RUHSATLARI GÖRÜŞÜLÜYORDU
Toplantının ilk oturumunun 25’inci maddesinin, “Menteşe ilçesi Bayır mahallesinde yapımına başlanan ve belediye tarafından mühürlenen çimento fabrikasının yapı ruhsatlarına yönelik hukuki süreç ile yapı ruhsatlarının, imar planlarına yönelik komisyon raporunun görüşülmesi” olduğunu öğrenen çok sayıda Deştin Platformu üyesi ve köylü, meclise gitti.
ELLERİNDE ZEYTİN DALLARI OTURMA EYLEMİ YAPTILAR
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ile çimento fabrikasına ruhsat veren Menteşe Belediyesi Başkanı Gonca Köksal’ın meclis toplantına katılmamasına ve raporda ‘meclis gündemine yargı kararları tartışılmaz’ kararına köylüler tepki gösterdi. Köylerine çimento fabrikası yapılmasını istemeyen köylüler, meclis toplantısının ilk oturumu bitince tepki amacıyla sırtlarını meclis üyelerine dönerek, ellerinde zeytin dallarıyla oturma eylemi başlattılar ve “Deştin Çayı Özgür Akacak” sloganı atmaya başladılar. Bunun üzerine toplantının yapıldığı salona çok sayıda güvenlik ve belediye personeli çağrıldı, görevliler köylülerin toplantının yapıldığı bölüme geçmesine izin vermediler.
AKP’Lİ BAŞKAN KÖYLÜLERE “SAF” DEYİNCE GERGİNLİK YAŞANDI
Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinde AKP grubu adına komisyon raporu hakkında görüşmek üzere söz alan Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, konuşmasında köylüler için “Saf Köylüler” ifadesini kullanınca köylüler ve bazı CHP’li meclis üyeleri Demir’e tepki gösterdi.
KÖYLÜLER OLARAK İMAR PLANLARININ İPTAL EDİLMESİNİ İSTEDİK
Deştin Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “ÇED raporları iptal edildiği için Mühürlenen çimento fabrikasının bulunduğu yerdeki imar planlarının eptal edilmesini istedik. Ancak Belediye elini taşın altına koymak istemedi. Şimdi çimentocu şirket ÇED raporundaki eksikleri tamamlayacak yeni bir ÇED raporu başvurusu yapacak.. ÇED olumlu raporu alırsa inşaata devam edecek. Köylüler olarak tepkimiz bundandı” diye konuştu
BELEDİYE İLE YOL AYRIMINA GELDİK,BELEDİYE KÖYLÜLERİN YANINDAMİ OLACAK ÇİMENTOCU ŞİRKETİNMİ
Özsoy açıklamasının devamında ise “Mücadelemizde Muğla Büyük Şehir Belediyesiyle yol ayrımındayız. Haklı mücadelemizde biz Deştinli köylülerin yanında mı olacaklar yoksa kıyımdan, sermayeden yana mı konumlanacaklar göreceğiz. Bugün Deştin’in yanında durup korumazlarsa yarın haktan hukuktan nasıl bahsedecekler?
Bugün elinde olmasına rağmen bu meclis bu hukuksuzluğu durdurmazsa yarın biz topraklarımızı savunmak için dayak yerken gelip fotoğraf verecekler mi? Tweet atacaklar mı deştin direnişinin yanındayız diye? Yanınızdayız sizinleyiz sözlerinin eyleme dönüşme vakti geldi. Sözler değil yapılanlar önemlidir. Burada bugün gerçekleşen meclis aynı zamanda Türkiye genel siyasetinin bir provasını yapacaktır, iktidar hedefi olan ve hukuksuzluktan yakınan CHP bu hukuksuzluklara karşı halkını savunacak mı? Diğer partiler, kendi yerelini savunmazlarsa neden partileşmişler? Eğer burada bile elini taşın altına koymaktan çekinirse bunu ulusal düzeyde nasıl yapacak? Bu sınav omuzlara tarihi sorumluluk yükleyen bir sınavdır, bütün meclis üyeleri ve ilgili komisyonlar bu sorumluluğun farkında olarak hareket etmelidir.
ÇİMENTO FABRİKASI MÜHÜRLENMİŞTİ
Muğla’da ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilen çimento fabrikası, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Menteşe Belediyesi tarafından mühürlenmişti. ‘ÇED olumlu’ kararına karşı bölgede yaşayan köylülerin açtığı dava kapsamında, Muğla 2. İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararını iptal etmişti. ÇED olumlu kararının iptal edilmesinin ardından bölgede yapımı süren çimento fabrikasına inşaat ruhsatını veren Menteşe Belediyesi ekipleri, fabrikada inceleme yapmış ve inşaatı mühürlemişti.
Bu arada, çimento fabrikasının Menteşe Belediyesi’nin mühürleme kararı sonrasında, belediyenin aldığı kararlarla ilgili mahkemeden yıkım kararı ve kesilen para cezasının iptali yönünde karar aldırdığı öğrenildi.