Cennet Koydaki Ormanlık Alanda Yapılacak Turistik Tesis İçin “Çed Raporu Gerekli Değildir” Raporu Verildi, Tepkiler Üst Üste Geldi
Bodrum’a bağlı cennet ormanları ile kaplı Gölköy Mahallesi Cennetkoy’da 77 dönümlük orman ve arkeolojik alanların bulunduğu orman arazisinin orman vasfından turizm alanı vasfına çevrilerek iş insanı Vedat Aşçı’ya 3 Milyar Liraya satılmasına Bodrumlu STK’lar sert tepki göstermiş, Aşçı’ya ait Mandarin Oriental önünde ve ormanlık alanda eylem ve basın açıklaması yapmışlardı. Vedat Aşçı’nın o projesinin startı için ÇED Gerekli Değildir raporu verilmesi tepkilere neden oldu.
Bodrum’a bağlı cennet ormanları ile kaplı Gölköy Mahallesi Cennetkoy’da 77 dönümlük orman ve arkeolojik alanların bulunduğu orman arazisinin orman vasfından turizm alanı vasfına çevrilerek iş insanı Vedat Aşçı’ya 3 Milyar TL. ye satılmasına Bodrumlu STK’lar sert tepki göstermiş defalarca eylem yapmıştı.
77 DÖNÜM ORMANLIK ARAZİ SUDAN UCUZA GİTTİ
Cennetkoy’daki 76 bin 927 metrekarelik deniz manzaralı ormanlık alanın turizm tahsis alanına çevrilmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 900 yataklı 5 yıldızlı otel yapılmak üzere 3 milyar TL: ye satışa çıkarılan ve aynı bölgedeki Mandarin Oriental’in yöneticisi yöneticisi iş insanı Vedat Aşçı tarafından 3 milyar TL: ödenerek 49 yıllığına aldığı asırlık çam ağaçları ile kaplı ormanlık alanın betona çevrileceğini iddia eden Bodrumlu STK’lar “Ormanıma, havama , Suyuma Dokunma” eylem ve basın açıklaması yapmış, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Türk Oğuz, CHP’li meclis üyeleri, Bodrum Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu, Bodrum Yurttaş İnsiyatifi üyeleri destek vermişti.
Ellerinde “Ormanıma, Havama, Suyuma Dokunma” yazılı pankart ile satışı yapılan ormanlık arazi ve Mandarin Oriental önünde toplanan eylemciler ormanlık alanların betona çevrilmesine izin vermeyeceklerini belirttiler.
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Gamze Bağcı “Turizm adına planlanan alanın tamamı orman alanıdır. Ayrıca “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” ve bir kısmı III. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisindedir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 31.10.2021 tarihli ve 2292883 sayılı oluru ile uygun görülen 104.59 hektarlık ormanlık alanın 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 8 inci maddesi gereğince turizm maksatlı değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisi yapılmıştır.77 dönüm büyüklüğünde olan planlama alanı tahsisi yapılan bu alanın içerisinde yer almaktadır. Söz konusu alan onaylı planlarda orman alanı iken plan değişikliğinde Turizm Tesisi alanı olarak planlanmıştır.
Bahse konu plan değişikliğine konu alanın ‘Orman Alanı’ statüsünde olması nedeniyle plan kararı getirilerek orman statüsünü ortadan kaldırıcı bir durumun oluşmuştur.” İfadelerini kullandı.
ANAYASAYA AYKIRI İŞLEM YAPILMAKTADIR
Bağcı açıklamasının devamında yapılan plan değişikliğinin anayasa aykırı olduğunu belirterek “Yapılan bu plan değişikliği anayasaya aykırıdır. Bu planda Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe aykırı şekilde ilk 50 ve ikinci 50 metrenin yer aldığı alanın Konaklamalı Turizm Tesis Alanı olarak gösterilmiştir. İlk 50 metrede yapılaşma hakkı bulunmamakta ama bu alanın emsal hakkı sahil şeridinin gerisinde kullanılacağı için geri sahada yapılaşmanın yoğunluğunu arttıracaktır. Bunun gerekçesi olarak “… kamu alanı kesintileri, park, yol, kıyı, kumsal vb. gibi alanlara terk yapılmaksızın orman bütünlüğü korunur.” Olarak açıklanmaktadır. Orman bütünlüğünün bozulması veya kamu terki olmaması isteniyorsa ilk 50 metrelik sahil şeridinin orman alanı olarak bırakılması hatta tahsis dışı bırakılması daha uygun olacaktır. Plan değişikliği Kıyı Kanununa da aykırıdır. Yapılan bu plan değişikliği İmar Kanunu’na da aykırıdır” DEDİ.
Plan raporu incelendiğinde planı yapan kurumun Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğu görülmektedir. Bizzat bakanlıkta çalışan şehir plancıları planı yapmış ve onay için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulmuştur. Hem planını hem tahsisini aynı bakanlığın yapması manidardır. Ayrıca planın eksik görüşler ile yapılmış olması, kanun ve yönetmeliklere aykırılıklar teşkil etmesi hem planı yapan Kültür ve Turizm Bakanlığına hem de onaylayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yakışmamıştır” dedi.
BODRUM RANTA KURBAN EDİLİYOR
Bağcı sözlerini “Bodrum’da son yıllarda yaşanan sıkıntılar herkes tarafından bilinmektedir. Özelikle su ve trafik problemi yaşamı zorlaştıracak noktalara ulaşmıştır. Henüz bir hava kirliliği görülmese de yapılan bu doğa katliamı ve nüfus artışı sonucu çevre kirliliği görülmektedir. Bodrum’un öz kaynakları bu kadar nüfusu kaldırabilecek kapasitede değildir. Çözüm bekleyen bu problemler için bir adım atılmazken nüfusu arttıracak yeni turizm tesisi planlanmıştır. Bu tesis içinde orman alanı feda edilmiştir. Bu tür uygulamaların artık durdurulması ve Bodrum un ranta feda edilmemesi gerekmektedir” diyerek bitirmişti.
DERTLERİ SADECE KASAYI DAHA ÇOK PARA İLE NASIL DOLDURABİLİRİZ
Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Türk Oğuz “ Bu tür planlamaların hiçbirinin nüfus projeksiyon hesaplamaları yok. Böyle giderse 5 yıl içerisinde Bodrum’da bir metrekarelik ormanlık alan kalmayacak. Bölgenin hiçbir su , katı atık, ulaşım, alt yapı ve benzer sorunları göz önüne alınmamış. Dolayısı ile bu nüfusu bu yarımada kaldırabilir mi, hiç böyle bir dertleri yok, sadece para odaklı nereden daha fazla para elde edebiliriz, kasayı biraz daha doldurabiliriz, amaçları bu. Yoksa doğal yaşam, orman, ekoloji yok olmuş ne Ankara’nın ne ilgili bakanlıkların umurunda değil, çok yazık” diye konuştu.
126 ODALI 5 YILDIZLI OTEL İÇİN ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPORU VERİLDİ
Cennetkoy’da 77 dönümlük alana yapılması planlanan 126 oda kapasiteli 5 yıldızlı otel için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.
Asta Cennetkoy Turizm ve İşletmecilik A.Ş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nden 49 yıllığına kiraladığı arazide 5 yıldızlı otel yapmak için girişimlere başladı. Mülkiyeti Hazine’ye ait 1 numaralı parselde hayata geçirilmesi planlanan projenin yatırım bedelinin 800 milyon TL olduğu bildirildi.
77 dönüm arazi üzerine inşa edilecek 408 yatak kapasiteli proje kapsamında; 84 adet standart oda, 26 adet süit oda, 15 adet apart ünite, 1 bedensel engelli odası olmak üzere toplamda 126 oda inşa edilecek. 300 kişinin çalışması planlanan projenin 36 ayda bitirileceği duyuruldu. Proje alanının “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi/Turizm Merkezi”, “3. Derece Arkeolojik Sit Alanı”, “Orman Alanı” ve “Mavi Tur Güzergahı” kapsamında kaldığı bildirildi.
Bodrum’un en lüks otellerinden Mandarin Oriental’a komşu olan proje için geçen Mart ayında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılmıştı.
PROJENİN SAHİBİ İŞ İNSANI VEDAT AŞÇI KONUŞTU
“DOĞAYA VE ÇEVREYE UYUMLU LÜKS SUİTLER YAPACAĞIZ”
Mandarin Oriental Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Ülkemizin ekonomisi için turizm sektörü ve gelirleri, çok büyük önem taşımaktadır. Turizm sektöründe milyonlarca çalışana ciddi bir iş imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca turizm sektörünün hemen hemen ülkemizdeki tüm diğer sektörlere de doğrudan ve dolaylı olarak ciddi anlamda katkısı bulunmaktadır. 10 yıl önce hayata geçirdiğimiz Mandarin Oriental Bodrum otelimiz hem Türkiye turizm sektörüne hem de Bodrum’a çok ciddi değer katmış, nitelikli ve kaliteli Türkiye turizm sektöründe örnek gösterilmiş ve dünya çapında çok değerli 250’den fazla ödüle layık görülmüştür. Ayrıca Bodrum esnafının ve halkının da kalkınmasına büyük katkı sağlamaktadır. Mandarin Oriental Bodrum sayesinde bir çok dünya elitlerinin ilk defa Türkiye’ye gelmesi sağlanmış ve Türkiye turizm sektörünün dünya çapında tanıtımında da çok büyük rol oynamıştır. 130 anahtarlık otelimizin dünya çapında gelen taleplere cevap verebilmesi adına yeni tahsis almış olduğumuz 76 dönümlük alanda, doğaya ve çevreye duyarlı, 50 anahtarlı lüks süit konaklama üniteleri yapılacak olup bu üniteler otelimizin envanterine katkı sağlayacaktır. Ülkemizin dünyadaki nitelikli turizm sektöründeki pozisyonunun daha da güçlenmesi adına bu tarz tesislerin ve markaların tüm taraflarca desteklenmesi çok büyük önem taşımaktadır”