Doğum günlerinde pastaların üzerine neden mum koyulur? Aslında bunun pek çok yanıtı var. Geçmişi ise Antik Yunan’a kadar uzanıyor. İşte doğum gününde mum üflemenin ilginç geçmişi…
Doğum günlerinde pastaların üzerindeki mumları üflemek, bugün neredeyse evrensel bir gelenek haline geldi. Ama bu ritüelin kökeni, antik inançlardan modern zamanlara kadar uzanan zengin bir tarihsel geçmişe dayanıyor. İşte bu ilginç geleneğin tarihine dair bazı bilgiler:
İZLERİ ANTİK YUNAN’A KADAR DAYANIYOR
Doğum günlerinde mum üfleme geleneğinin başlangıcı aslında Antik Yunan dönemine kadar uzanıyor. Ay tanrıçası Artemis’e adak adamak isteyen Yunanlılar, yuvarlak pastalar hazırlayarak üzerine mumlar yerleştiriyordu. Pastalar Ay’ı temsil ederken, mumların ışığı ise tanrıçanın kutsal ışığını simgeliyordu. O zamanlar mumların yakılması ve ardından söndürülmesi, tanrıçaya dilek sunmanın bir yolu olarak görülüyordu.
PAGANLAR KÖTÜ RUHLARDAN KORUNMAK İÇİN YAPIYORDU
Pek çok geleneğin kökeni Paganlara kadar dayanıyor. Bunlardan biri de pasta üzerine koyulan mumlar. Pagan kültürlerinde mum ışığının kutsal ve koruyucu olduğuna inanılıyordu. Doğum günlerinde yakılan mumların kişinin yaşamını kötü ruhlardan koruduğu düşüncesi vardı. Bu gelenek, daha sonra Avrupa’daki kutlama ritüellerinin bir parçası haline geldi.
ORTA ÇAĞ’DAN ALMANYA’YA UZANIYOR
Orta Çağ Avrupa’sında özellikle Almanya’da çocuk doğum günlerinde Kinderfest adı verilen kutlamalar yapılırdı. Pastanın üzerine çocuğun yaşı kadar mum yerleştirilir ve Tanrı’dan korunma dilenirdi. Mumların söndürülmesi, dileklerin gökyüzüne ulaştığına inanılan bir anlama sahipti.
Her çağda farklı anlamlarda kullanılan mumlar, günümüze kutlama aracı olarak kullanılmaya devam ediyor. Bu ritüel dilek tutma inancından gelişip insanların aruzlarını ifade etmeye başladı.