Muğla’nın Marmaris ilçesinde karada ve denizde cenneti cehenneme çeviren SİNPAŞ Kızılbük devremülk ve turistik tesisleri için Muğla Valiliği ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Marmaris Belediyesi’ne “Yıkın” yazısı gönderirken aynı bakanlığın SİMPAŞ inşaatı devam ederken ÇED Olumlu Raporu verdiği ortaya çıktı.
Konu ile ilgili bugün basın açıklaması yapan Muğla Su İnisiyatifi eş sözcüleri Güngör Erçil ve Şebnem Çamlısoy şunları söylediler:
HERŞEYE RAĞMEN İNŞAAT DEVAM EDİYOR
***“Bakanlık Kızılbük’te ÇED Olumlu Kararından Vazgeçmelidir! Marmaris-Kızılbük’te Sinpaş tarafından sürdürülen inşaat, ruhsatının iptal edilmesine rağmen devam ediyor. Muğla Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ve Marmaris Kaymakamlığı’nın Marmaris Belediyesi’ne kaçak ve ruhsatsız inşaatın gereğinin yapılması yazısına karşın baştan itibaren kanuna aykırı ve hukuksuz olan inşaat hızla ilerliyor. Kızılbük’te 1980’li yıllarda başlayan inşaat Sinpaş tarafından, hukuka aykırı olarak tamamlanmak, genişletilmek isteniyor.
SİMPAŞA ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPORU VERİLMİŞ
***Sorun 2021’de Muğla Valiliği’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir kararıyla başlıyor. Marmarisli yurttaşların açtığı davaya Muğla’dan ve Türkiye’nin her yanından kurumlar da müdahil oldu. Bu davada verilen, Danıştay tarafından da onanarak kesinleşen kararda yer verilen bilirkişi raporunda Sinpaş ve iştiraki Kızılbük GYO A. Ş’nin çevreye zarar veren eylemlerine devam ettiği belirtilmiştir.
BİRDE ÇED OLUMLU RAPORU VERİLMİŞ
***Bu karar üzerine şimdi belediyelere yazı yazan Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün bağlı olduğu ÇŞİD Bakanlığınca ÇED süreci işletilmiş, Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapılmamasına rağmen, “halk görüş bildirmek istemedi” diye tutanak tutulmuş, ÇED olumlu kararı verilmiştir.
***Halkın doğaya ve ekosistemlere zarar veren bir projeyi istemediği açıktır. Bu kararın Marmarisli yurttaşlar ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından dava edilmesi üzerine Muğla İdare Mahkemesi’nce davanın reddine karar verilmiştir. Bu red kararı Danıştay tarafından bozulmuş, 15 Kasım 2024’te bozmaya uyularak ikinci keşif yapılmıştır. Kanun’da azami sürenin 3 ay olduğu belirtilmesine karşılık, tam 4 aydır bilirkişi raporu düzenlenmemiştir; bir an önce bilirkişi raporu düzenlenmelidir.
BAKANLIK VERDİĞİ ÇED OLUMLU KARARINDAN VAZGEÇMELİDİR
***Önceki davada doğaya, ekosistemlere zarar verdiği mahkeme kararına geçmiş ve Danıştayca onanmış olan kararda yer alan bilirkişi raporuna uygun şekilde yürütmenin durdurulmasına ve davanın kabulüne, işlemin iptaline karar verilmelidir. Muğla Su İnisiyatifi olarak dün Marmaris Belediyesi’nce kaçak inşaatı yıkmaya dair karar alınarak gereğinin yapılmasına davet etmiş; sermayenin yararına, doğanın aleyhine yürüyen inşaata artık tahammülümüzün kalmadığını belirtmiştik. Bugün de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı doğanın, ekosistemlerin korunması için Kızılbük için verdiği ÇED olumlu kararındaki ısrarından vaz geçmeye çağırıyoruz. Kamuoyuna ve basına saygı ile duyuruyoruz.