Bodrum Bitez sahilindeki Toloman Hotel’deki kahvaltıda bir araya gelen, 68 – 78 yıllarında siyasi hareketler içinde yer alan 100’e yakın eski kominist, “Güneşin Sofrası” adli platform çatısı altında buluştuklarını, söyleyerek kendilerini tanıttılar.
Açılış konuşmasını yapan tertip komitesi sözcüsü Aydın Doğer, “Bizler Güneşin Sofrası ismiyle oluşturduğumuz 2 yıllık platformumuzu kamuoyuna lanse ediyoruz. Bizler, Türkiye’nin demokrası mücadelesini 1980 öncesi verdiğimiz mücadelelerle ilerlettik. Bodrum Özelinde ise gerici bir yapıya sahip olan 60-70 yıl önceki Bodrum bugünkü demokratik ortama nasıl geldi? Bugünkü demokratik ortama gençlik hareketi ile geldi. Eğer birileri bugün Bodrum’da sosyalist kimliği ile dolanıyorsa bu mirası kimden aldığını unutmaması gerekir” diye konuştu.
Aydın Doğer’den sonra mikrofona gelen Dr. Kerim Cangır, Bodrum’da 1000 civarında bizim gibi düşünen arkadaşıları olduğunu, ancak coğunluğunun Bodrum’da yaşamadığıunı söyledi ve “Sadece Bodrum’a gelip yaşıyorlar. Birinci amacımız onlara ulaşmak. Onlarında sorunları var, sağlık sorunları olabilir. Bir nebze onlara katkı koyabiliriz diye düşünüyoruz” dedi.
Platformun manifestosunu okuyan Aydın Öncel ise hedefleriyle ilgili şunları söyledi:
“-GÖREVİMİZ:
Güneşin Sofrası, Bodrum’da toplumsal dayanışma, eşitlik ve adalet arayışını doğa ve insan hakları temelinde buluşturan sol-sosyalist bir harekettir. Görevimiz, tarihsel solun ve sosyalizmin değerlerini ve deneyimlerini yeni nesillere aktarmak, geçmiş dönemdeki farklılıklarımızı bir kenara bırakarak ortak idealler doğrultusunda güç birliği oluşturmaktır. Çevresel, sosyal, siyasal ve ekonomik sorunlara karşı yerelden ulusala ses getiren çözüm önerileri sunarak, toplumsal belleği güçlendirmek ve sivil toplum dayanışmasının en güçlü örneğini Bodrum’da sergilemektir.
HEDEFLERİMİZ:
Güneşin Sofrası olarak hedefimiz; toplumsal duyarlılığı artırarak Bodrum’da ve Türkiye genelinde daha adil, doğaya ve insana saygılı, dayanışma temelli bir toplumu yeşertmektir. Geçmişin birikimlerini yeni kuşakların enerjisiyle harmanlayarak, Bodrum’un tarihi ve doğal değerlerini koruyan, kalıcı ve güçlü bir dayanışma hareketi oluşturmayı, toplumun her kesimini dayanışma ruhuyla bir araya getirerek daha adil bir dünya inşa etmek için örnek bir model oluşturmayı amaçlıyoruz.
BODRUMDA ÖNCELİKLİ TEMEL HEDEFLER:
1. Çevreye Saygı ve Koruma:
Ekolojik dengenin korunması ve çevresel tahribatın önlenmesi adına hukuki, sosyal ve kültürel çalışmaları desteklemek, Kıyı işgalleri, orman tahribatı ve rant projelerine karşı durarak Bodrum’un doğal varlıklarını koruma sorumluluğunu üstlenmek.
2. Toplumsal Dayanışma ve Yardımlaşma:
Toplumun tüm kesimlerine ulaşan, sosyal adaleti destekleyen ve dayanışmayı teşvik eden projeler geliştirmek. Bodrum’da eğitim, barınma, sağlık gibi temel haklara erişimi kolaylaştırarak sosyal dokuyu güçlendirmek.
3. Hak Savunuculuğu:
Her bireyin temel haklarına sahip çıkarak, adalet ve eşitlik prensiplerine dayalı bir yaşamın sağlanması için çalışmak. Tarihsel solun değerlerini temel alarak, hak mücadelelerine öncülük etmek ve toplumsal vicdanı harekete geçirmek.
4. Sürdürülebilir Yaşam:
Sürdürülebilir yaşam anlayışını yerleştirmek için çevre dostu uygulamaları hayata geçirmek ve ekolojik bilinci yaygınlaştırmak. Bodrum’un doğal kaynaklarını koruma ve gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma hedefiyle hareket etmek.
5. Kuşakları Buluşturmak ve Toplumsal Belleği Güçlendirmek:
Tarihsel solun birikimlerini ve değerlerini genç kuşaklara aktarmak; geçmişin deneyimlerinden beslenerek toplumsal dayanışmayı yeniden canlandırmak. Farklı nesilleri bir araya getirerek güçlü bir örgütlenme modeli oluşturmak.
6. Toplumsal Katılım ve Geniş Kapsamlı Eylemler:
Bodrum ve Türkiye’nin siyasi, toplumsal, sosyolojik ve ekolojik sorunlarına duyarlı geniş kitleleri harekete geçirecek etkinlikler düzenlemek. Küçük ölçekli basın açıklamalarıyla sınırlı kalmamak; çevre tahribatı, ekonomik adaletsizlikler, kadın cinayetleri, insan hakları ihlalleri, yüksek yaşam maliyetleri, hayvan haklarının ihlalleri gibi ülkemizin temel sorunlarına dikkat çekerek daha geniş katılımlı eylemler ve farkındalık kampanyaları düzenlemek.
7.Yerel Sorunlara Duyarlı Olmak:
Bu çerçevede, Bodrum özelinde trafik sorunları, düzensiz kentleşme, artan kira fiyatları, kıyı ve orman alanlarının işgali gibi yerel meselelere çözüm aramak; ulusal sorunları da kapsayan bir dayanışma ve eylem kültürü geliştirmek.
8. Tarihsel solu ve geçmiş dönemlerdeki coşkumuzu, sevincimizi, yasımızı, kederimizi bizlere anlatan şarkı, marş ve ağıtlarımızı unutturmamak amacı ile çalışmalarda bulunmak.
9. Ülkemizde ve dünyada sosyalizm yolunda iz bırakan günleri unutmamak için anmalar, seminerler, paneller düzenlemek.
10. Siyasi, Sosyolojik ve Ekolojik Sorunlara Karşı Tavrımız:
Güneşin Sofrası olarak, Türkiye’nin ve Bodrum’un karşı karşıya olduğu sorunlara karşı sosyalist bilinçle, örgütlü ve kalıcı çözümler üreten bir tavır sergilemek.
11. Emekçilerin sorunlarına farkındalık yaratmak.
Bu bağlamda:
Siyasi Adaletsizlikler:
Toplumsal ve siyasi hakların kısıtlanmasına, ifade özgürlüğüne yönelik baskılara, hukuki adaletsizliklere karşı farkındalık yaratmak ve çözüm odaklı projelerle katkıda bulunmak.
Sosyolojik Sorunlar:
Artan gelir eşitsizliği, yüksek enflasyon ve işsizlik gibi sosyoekonomik baskılarla mücadele eden toplum kesimlerine destek olmak; Bodrum özelinde barınma ve istihdam gibi temel insan haklarını savunmak.
Ekolojik Tehditler:* Bodrum’da ve ülke genelinde ekolojik dengeyi tehdit eden projelere karşı durarak; orman yangınları, kıyı işgalleri, akarsu ve dere yataklarının imara açılması gibi çevresel yıkımları önlemek adına yerel ve ulusal düzeyde çalışmalara katılmak.
Çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmaya ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamaya yönelik çalışmaları desteklemek,
SONUÇ:
Güneşin Sofrası olarak; Bodrum ve Türkiye’nin sorunlarını bütüncül bir bakış açısıyla ele alarak, sol ve sosyalist düşüncenin süzgecinden geçirerek, toplumu bilinçlendiren, dayanışmayı güçlendiren, geniş kitleleri kapsayan bir dayanışma modeli sunmayı hedefliyoruz. Toplumun vicdanını harekete geçirerek adil, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir dünya inşa etmek için kararlıyız. Bu hedefler doğrultusunda tüm üyelerimiz ve destekçilerimizle birlikte çalışarak geleceğe dair güçlü bir iz bırakacağız.