Cumhuriyet Halk Partisi Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre yazılı olarak müracaat ederek Cengiz Holding’e satılan arazinin özelleştirme süreci ve sonrasındaki itirazlardan kaynaklı verilen mahkeme kararları anımsatılarak, gelinen aşamada arazinin Hazine’ye devrinin yasal zorunluluk olduğu belirterek” “hazineye devrini istedi.Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı turistik Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koy Gökburun Mevki’nde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Cengiz Holdinge verilen 678 bin metrekare doğal ve 1.Derece arkeolojik sit alanı arazide 12.12. 2022 tarihinde verilen inşaat ruhsatı Bodrum Belediyesi tarafından Ocak 2023 tarihinde iptal edilmişti.
İptalin ardından Cengiz Holding arazideki iş makinaları ile çalışmalarını durdururken Bodrumlu STK’lar ve TMMOB İlçe Koordinasyonu arzinini doğal ve arkeolıöjik sit alanı olduğun belirterek satışın iptali için Muğla İdare Mahkemesi’nde dav açmıştı.
MAHKEME KARARLARINI UYGULAYIN ARAZİYİ HAZİNEYE DEVREDİN
Dava sürerken bu kez CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre’nin ÖİB’na yazılı olarak yaptığı başvuruda Cengiz Holding’e satılan arazinin özelleştirme süreci ve sonrasındaki itirazlardan kaynaklı verilen mahkeme kararları anımsatılarak, gelinen aşamada arazinin Hazine’ye devrinin yasal zorunluluk olduğunu belirtti. Emre yazısında “Mahkeme kararlarını uygulayın, Cengiz Holding’e satılan arazinin Hazine’ye devrini yapın.Devir gerçekleşmezse ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘zimmet’ten suç duyurusu yapılacak” ifadelerini kullandı.
SUÇ İŞLEMEKTESİNİZ, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ
Emre ayrıca yazısında Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin 2014 yılında, Danıştay 6. Daire’nin 2015 yılında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun da 2016 yılında aldığı kararlarla Bodrum’un Gölköy mevkiindeki ‘Cennet Koyu’ kapsamındaki 423 parseldeki taşınmazın özelleştirme yoluyla Cengiz Holding bünyesindeki Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş.’ye satışının, ‘yolsuz tescil’, yani hukuken geçerliliği olmayan bir yolla yapıldığı belirtilen ve mülkiyetin ihaleyi alan şirkete geçmediğine hükmedildiği belirterek “Suç işlemektesiniz. Ne var ki bugüne kadar Maliye Hazinesine de Özelleştirme Yüksek İdare Kurulu tarafından taşınmazın Maliye Hazinesi üzerine dönüş işlemlerinin yapılmadığını öğrenmiş bulunmaktayız.Taşınmazın Maliye Hazinesi üzerine dönüş işleminin bugüne kadar yapılmamış olması Görevi Kötüye Kullanma ve Zimmet suçlarının işlendiğini, dolayısıyla ilgililer hakkında işlem yapılması gerektiğini açığa çıkarmıştır. Başvurumuz üzerine de ivedilikle söz konusu taşınmaz yönünden Maliye Hazinesine dönüş işleminin yapılmaması olasılığında değinilen suçlar yönünden ilgililer hakkında suç duyurusunda da bulunacağımız bilinmelidir.”